Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Jako Wimbledon. Elitní ostravský turnaj v beach volejbalu má svůj „signature dish“

Stalo se tradicí, že prestižní sportovní události doprovázejí vedle velkého zájmu médií i fanoušků také speciální pokrmy. Slavný automobilový závod 500 mil v Indianapolis se pyšní legendárním smaženým kuřetem, baseball v Houstonu si už nelze představit bez obřích sendvičů s masem a sýrem, tenisové Australian Open má svoje vyhlášené fish and chips a k Wimbledonu zas patří famózní jahody se smetanou. Mezinárodní turnaj v plážovém volejbalu Ostrava Beach Pro, který se hraje v jedinečných industriálních kulisách Dolních Vítkovic, se díky Delirestu může letos hrdě zařadit k těmto věhlasným sportovním akcím, protože dostal také svůj jedinečný „signature dish“. Staly se nimi „RURKI“, které pro tuto příležitost vymysleli a v limitované edici připravují šikovné ruce cukrářek a cukrářů ze společnosti Delirest. Ten je totiž jedním z hrdých partnerů turnaje a kromě cateringu ve VIP zóně připravil i tuto gastro kuriozitu.

„V oblasti Dolních Vítkovic jsou kolem nás samé roury a potrubí, takže naše rurki tady podáváme na správném místě. Culinary Team Delirestu vytvořil pro beachvolejbalovou slavnost vlastní recepturu, která našla inspiraci v původních tzv. katowických rurkách. Jedná se o křehké trubičky z domácího listového těsta plněné lehkým bílkovým krémem s pařížskou šlehačkou, polité belgickou čokoládou a posypané mrazem sušenými jahodami. Nahoře na každé rurce je jako zdobení marcipánové logo Delirest, které zákusku dodá delikátní mandlovou chuť. Dohromady tak vznikne jedinečné propojení více chutí – prostě dezert, který si musí každý zamilovat,“ prozrazuje „výrobní tajemství“ Renata Žurovcová, regionální manažerka Delirestu, která má na starosti kompletní catering pro tento prestižní turnaj.

Na rurkách si v Ostravě pochutnávají také Ondřej Perušič a David Schweiner.

Rurki se musí jíst hned po dokončení, aby správně křupaly. Proto je šikovné ruce dvou cukrářek připravují přes noc, aby byly každý den skutečně čerstvé a připravené k podávání už v osm hodin ráno. Mimochodem na každý den se peče a připravuje pouze 500 kusů, i tak ale tuto speciální limitovanou edici věhlasného dezertu mohou ochutnat nejen turnajoví VIP hosté nebo hráči, ale také další návštěvníci. „Naše hostesky vstupují každý den v předem určený čas mezi běžné hosty turnaje a rurki jim rozdávají,“ popisuje Žurovcová.

Dokonale jednoduchý, přesto chuťově perfektní zážitek podtrhuje dojmy ze sportovního klání. „Rurki jsou jedlé kulisy a beachvolejbalový svátek v nich získává jedinečný, regionálně-tradiční dezert, který si návštěvníci přirozeně spojí s architekturou Ostravy. Rurki jsou originální turnajový signature dish a gastrotřešničkou celé akce, které jsme hrdým partnerem,“ doplňuje Michal Debrecéni, generální ředitel společnosti Delirest ČR/SR.

Rurki jsou opravdová sladká delikatesa.

Pokud si dáte tu práci, tak zjistíte, že rurki jsou sladkou delikatesou, která je s rázovitým regionem Ostravska tradičně spjatá. Původ názvu rurki je ale neznámý – tenhle cukrářský výrobek totiž zřejmě pochází z Itálie, odkud se dostal do Polska a odtamtud zase do Ostravy, přičemž v Polsku samotném nic s tímto názvem neznají. Trubičky stejného vzhledu se tam jmenují rurki włoskie.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků