Jana Chvátalová připravuje sladké dobroty na Ministerstvu obchodu a průmyslu v Praze už 24 let. Její poctivou cukrařinu úřednici milují, zejména její teplé buchty, které na ně čekají hned po ránu. Přečtěte si, jak její práce vypadá a proč se ráda dívá na Peče celá země.
Řekněte nám, kolik sladkého denně připravíte?
Je to různé, průměrně ale peču dva až tři druhy. Co se počtu týče, koláčů připravím tak do dvou set kusů a k tomu zákusky tak do sta kusů.
Oblíbené dobroty na Ministerstvu obchodu a průmyslu
Ano, sama. Dnes už mi ale naštěstí pomáhají stroje, které vyšlehají, vymíchají – to je velká pomoc.
Přece jenom však chodíte do práce dříve než ostatní.
To ano, jsem tady už od půl šesté, protože chci mít před osmou hotové buchty. Zdejší úředníci si už zvykli, že na ně v kantýně po ránu čekají ještě teplé.
Paní Chvátalová se svými výtvory
Takže zaměstnanci ministerstva mají ráno teplé buchtičky. To je motivace do dne!
Už si na to zvykli a mají to tak nejraději.
Snažíte se dodržovat i nějakou pravidelnost?
Postupem času jsem vypozorovala, co v naší firemní restauraci Delirest na ministerstvu funguje a kdy. V pátek například zásadně nedělám kynuté těsto, to má svůj den v úterý, ve čtvrtek bývá pražský koláč. Na pátek ale chystám dorty a zákusky, protože si je strávníci kupují i na víkend domů.
A na co se těší zaměstnanci ministerstva, když se blíží svátky?
Na Velikonoce jim peču mazance, na Vánoce zase vánočky.
Kde pro své výtvory berete inspiraci?
Docela mě baví pořady typu Peče celá země. Rady pana Maršálka si beru k srdci.
Ano, co například?
Zkusila jsem třeba jeho tip, že dává do žmolenky sůl. A dobré to je! Zkuste to i vy.