Představa dvou set dětí, které se přehrabují v jídle? I takové obavy měla Jana Kuželková, kuchařka s 30letou praxí ze školní restaurace v Tanvaldu, když se dozvěděla o zavedení samoobslužného modelu. Dnes ale s úsměvem říká, že obavy byly zbytečné. Děti si berou jen tolik, kolik snědí, a dokonce konzumují více zeleniny. Jak to?
Jaká byla vaše prvotní reakce, když vám řekli, že v Tanvaldu zavedete samoobslužný model?
Nejprve jsem si to vůbec neuměla představit. V hlavě jsem měla obraz, jak do jídelny naběhne 200 dětí a začnou se v tom jídle přehrabovat…
Měla jsem spoustu otázek k tomu, jak nám to bude vycházet, jestli to děti jenom nerozhrabou, všechno upatlají. Obavy to však byly v konečném důsledku úplně zbytečné.
Čím to tedy je, že se obavy nevyplnily? Myslím si, že celý samoobslužný výdej je u nás dobře promyšlený. Máme například dva pulty. Jeden je nižší, pro menší strávníky z prvního stupně. Hezky u něj na vše dosáhnou a naberou si tolik, kolik snědí. Někdy si naberou opravdu maličko, říkám si, že se ani nenají. Pak ale vidím, že si jdou třeba třikrát přidat.
Kvalitní suroviny a čerstvá jídla
Primirest v Tanvaldu dbá na kvalitu surovin. Používá bio hovězí maso z Vysočiny, čerstvé ryby a nepoužívá mražené polotovary. Vše se vaří z čerstvých surovin.
Pak tu máme druhý, vyšší pult. Když dorazí na oběd druhý stupeň, tak si nabírají už z obou pultů a nevznikají žádné fronty. Navíc jsem si všimla, že od té doby, co máme samoobslužný pult, děti konzumují daleko víc zeleniny.
Čím to podle vás je?
Díky pestrosti. Je hezky nakrájená, hraje barvami – přitahuje oči a stačí si ji pouze nabrat. Naberou si okurky, rajčátka, je to super.
A co zbytky, není jich moc? Děti vědí, že si mají nabrat tak, aby neplýtvaly. Takže si naberou maličko, ochutnají a pak si přidají.
Dětem pomáhá i Barvožrout, maskot jídelny, který interaktivní formou vzdělává děti o důležitosti snižování odpadu. Navíc si děti samy třídí nádobí, takže to taky pomáhá, aby zbytečně neplýtvaly. Přijdou s tácem k jednotlivým košům, rozdělí si ubrousky, příbory a co jim třeba zbyde na talíři putuje do kompostéru. Ale jako že by se vracela zelenina, saláty, to určitě ne.
První bezodpadová školní jídelna v Česku
Školní restaurace Primirest v Tanvaldu je první svého druhu v Česku. Díky propracovanému systému a samoobslužnému modelu se zde neprodukuje žádný potravinový odpad. Nedojedené zbytky končí v kompostéru a nesnědená jídla putují do místního rodinného centra.
Denně připravujete jedno masité a druhé bezmasé jídlo. Dá se říct, které jde na odbyt více? Obecně se to nedá říct. Vysledovali jsme však, že bezmasé pokrmy volí třeba starší ročníky ze střední a učitelé.