Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Mezinárodní mistrovství menz: Na druhém místě je středoškolská Primirest jídelna

19. 6. 2024

Z kuchyně

Své kulinářské síly si v letošním třetím ročníku Mezinárodního mistrovství menz změřilo pět soutěžních týmů. Mezi nimi zazářila jediná středoškolská restaurace Primirest SPŠ na pražském Proseku, která získala fantastické druhé místo. Tým Delirestu, Menza ČZU, vyhrál v rámci ochutnávek cenu sympatie. Jejich pokrmy si diváci zamilovali nejvíce.

Třetí ročník Mezinárodního mistrovství menz

Mezinárodní mistrovství menz již tradičně spoluorganizují Česká zemědělská univerzita a Delirest. Letošní ročník se konal v moderním Potravinářském pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Centrum nabízí kontinuální produkci kvalitních řemeslných výrobků, na které se v rámci svých praxí účastní studenti univerzity. Součástí pavilonu je i moderní kuchyň s několika „cooking station,“ kde soutěžní týmy předváděli své umění.

Cílem soutěže je měření sil mezi menzami, které vysílá signál veřejnosti, že vysokoškolské stravování není nuda. Právě naopak, i tady kuchaři neustále vymýšlejí a pracují na nových recepturách, postupech a servírování. V rámci Mezinárodního mistrovství menz se vzájemně inspirují a kvalitativně posouvají vpřed.
Soutěžní týmy měly letos za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu v duchu motta „Náš venkov“ ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Povinnými surovinami byly:

·       vepřové maso,
·       brambory,
·       med
·       a jogurt.

U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních (lokálních) surovin, efektivní zpracování, minimalizace množství odpadu v duchu „zero-waste,“ reálnost kalkulace porcí a dodržování hygienických norem HACCP.
Soutěžní týmy v akci

Když středoškolská jídelna porazí menzy

I středoškolské stravování, které je přísně svázáno normami a jídelníčky a musí denně a za všech okolností v plném rozsahu splňovat spotřební koš, dokáže skvěle konkurovat vysokoškolským menzám. Zářným důkazem je Primirest tým ze SPŠ Prosek.

Podívejte se, jak třetí ročník probíhal:

Ten vloni na Mezinárodním mistrovství menz získal třetí místo, letos se posunul o příčku výše. Můžeme tedy za rok očekávat místo první? „Tak to uvidíme. I letošní druhé místo bylo pro nás tak trochu překvapením, i když jsme si docela věřili,“ komentuje výsledky Stanislav Krpata, šéfkuchař ze SPŠ Prosek.

Primirest tým při vaření

Porotu u stříbrného týmu zaujal zejména dezert. „Byl letní, rychlý a chutný,“ dodává Stanislav Krpata. Vepřovou pečeni jako hlavní chod zpracovali metodou sous-vide. Přes noc ležela v bylinkovém nálevu, který ji dodal křehkou a znamenitou chuť. Porota ocenila i kroketu z vepřového boku s jinou technologickou úpravou dalšího druhu vepřového masa. V moderní gastronomii je teď totiž hlavním trendem mít na talíři hned několik úprav surovin.

Soutěžní menu Primirest z SPŠ Prosek

Vepřová pečeně, kroketa z vepřového boku, bramborovo mrkvové pyré, marinované ředkvičky, jarní zelenina, opečené brambory grenaille, silná masová šťáva
Jogurt, med, bezlepková granola s ořechy, jahody, borůvky


Cena diváků putuje do Delirest Menzy ČZU

„Na letošním mistrovství jsme přivítali celkem 5 soutěžních týmů. Čtyři byly z Čech a jeden z Německa. Obhájkyně loňského vítězství – kuchařky ze slovenské Žilinské Univerzity tento rok chyběly – i tak ale byla konkurence velká,“popisuje složení Filip Vítovec, regionální ředitel Delirest ČR/SR, který má organizaci této soutěže na starosti. Dále průběh komentuje: „Na přípravu a servírování pokrmů měly soutěžní týmy pouze tři hodiny. Výsledek hodnotila porota složená nejen z gastro profesionálů. Byla hodně aktivní, tj. zajímali ji kulinární techniky, servírování, finanční i provozní stránka – například, jestli je možné takovéto soutěžní menu servírovat i v rámci denního provozu, kdy je nutné v krátkém čase obsloužit stovky až tisíce strávníků.“

Porota při servírování


Porota mezinárodního mistrovství menz

Josef Soukup, děkan FAPPZ
Zuzana Volková, finanční ředitelka společnosti Delirest
Ondřej Slanina, šéfkuchař
Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství
Eva Smetanová, studentka FAPPZ

Kromě prvních třech míst soutěžící usilovali i o sympatie hostů. Tým, kterého pokrmy chutnaly nejvíce, vyhrál diváckou soutěž. Letos to byl domácí tým Delirestu – Menza ČZU.

Lukáš Chmela připravuje menu

Lukáš Chmela, šéfkuchař z Delirestu – Menza ČZU vsadil na svá oblíbená líčka a získání Ceny sympatie komentuje: „Diváci rozhodně nejvíce ocenili silnou šťávu, ve které jsme líčka podávali.“ Doslova se rozplývala na jazyku!


Soutěžní menu Delirest Menza ČZU

Vepřová paštika, višňové chutney s chilli a bezlepkové jogurtové lívance s vločkami

Vepřová líčka na portském víně, bramborovo květákové pyré, květákový kuskus, ragú ze zeleného chřestu

Nechyběl ani doprovodný program. S velkým úspěchem se u hostů a návštěvníků Mezinárodního mistrovství menz se setkali zdravé svačiny z vlastní výroby Primirestu. Tyto se denně připravují v školních jídelnách a restaurací největšího poskytovatele školního stravování u nás. Nejenže jsou vizuálně atraktivní, malým strávníkům chutnají, ale plně splňují tzv. pamlskovou vyhlášku.

Skvělou nabídku letních, a hlavně výtečných pochoutek 100 % bez masa po celý den nabízel Grill Express mistr František. Návštěvníci a hosté mohli ochutnat burgery v domácích houskách v duchu Healthy & Tasty, tj. například s haloumi sýrem, cuketou nebo porto bellem. Pochutnali si i milovníci masa – na tom si dával skutečně záležet.

Grill Express mistr František

V rámci live show cooking exhibice šéfkuchař Ondřej Slanina ukázal, jak zpracovat květák od A do Z, tj. aby nezbyl žádný odpad. Právě koncept „zero-waste“ je aktuálně klíčovým faktorem udržitelného stravování nejen v rámci velkokapacitních kuchyní.

Ondřej Slanina zpracovává květák od A do Z

Navíc si diváci mohli otestovat v senzorické laboratoři ČZU i své vlastní smysly a správně, podle čichu, zjistit, co se ukrývá v uzavřených krabičkách. Pomyslnou „třešničkou“ byla ochutnávka jedlého hmyzu, se kterým si naše legislativa stále ještě v rámci veřejného stravování neumí poradit. To je přitom velká škoda.

Konečné výsledky Mezinárodního mistrovství menz

1. místo   Soutěžní tým Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
2. místo   Soutěžní tým SPŠ Prosek Primirest
3. místo   Soutěžní tým Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava
Diváckou soutěž vyhrála domácí Menza ČZU

Čtěte také:

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků