Servírování: Poznejte pravidla foodystylingu
23.1.2025
Z kuchyně
Na talíři to vypadá jako že nic. Pár pohybů kuchaře a propečený plátek masa už si hoví vedle žlutých brambor a obtéká ho tak akorát množství vypečené šťávy. To, co...
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
19. 6. 2024
Své kulinářské síly si v letošním třetím ročníku Mezinárodního mistrovství menz změřilo pět soutěžních týmů. Mezi nimi zazářila jediná středoškolská restaurace Primirest SPŠ na pražském Proseku, která získala fantastické druhé místo. Tým Delirestu, Menza ČZU, vyhrál v rámci ochutnávek cenu sympatie. Jejich pokrmy si diváci zamilovali nejvíce.
Třetí ročník Mezinárodního mistrovství menz
Mezinárodní mistrovství menz již tradičně spoluorganizují Česká zemědělská univerzita a Delirest. Letošní ročník se konal v moderním Potravinářském pavilonu Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Centrum nabízí kontinuální produkci kvalitních řemeslných výrobků, na které se v rámci svých praxí účastní studenti univerzity. Součástí pavilonu je i moderní kuchyň s několika „cooking station,“ kde soutěžní týmy předváděli své umění.
Cílem soutěže je měření sil mezi menzami, které vysílá signál veřejnosti, že vysokoškolské stravování není nuda. Právě naopak, i tady kuchaři neustále vymýšlejí a pracují na nových recepturách, postupech a servírování. V rámci Mezinárodního mistrovství menz se vzájemně inspirují a kvalitativně posouvají vpřed.
Soutěžní týmy měly letos za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu v duchu motta „Náš venkov“ ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert. Povinnými surovinami byly:
· vepřové maso,
· brambory,
· med
· a jogurt.
U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních (lokálních) surovin, efektivní zpracování, minimalizace množství odpadu v duchu „zero-waste,“ reálnost kalkulace porcí a dodržování hygienických norem HACCP.
I středoškolské stravování, které je přísně svázáno normami a jídelníčky a musí denně a za všech okolností v plném rozsahu splňovat spotřební koš, dokáže skvěle konkurovat vysokoškolským menzám. Zářným důkazem je Primirest tým ze SPŠ Prosek.
Podívejte se, jak třetí ročník probíhal:
Ten vloni na Mezinárodním mistrovství menz získal třetí místo, letos se posunul o příčku výše. Můžeme tedy za rok očekávat místo první? „Tak to uvidíme. I letošní druhé místo bylo pro nás tak trochu překvapením, i když jsme si docela věřili,“ komentuje výsledky Stanislav Krpata, šéfkuchař ze SPŠ Prosek.
Porotu u stříbrného týmu zaujal zejména dezert. „Byl letní, rychlý a chutný,“ dodává Stanislav Krpata. Vepřovou pečeni jako hlavní chod zpracovali metodou sous-vide. Přes noc ležela v bylinkovém nálevu, který ji dodal křehkou a znamenitou chuť. Porota ocenila i kroketu z vepřového boku s jinou technologickou úpravou dalšího druhu vepřového masa. V moderní gastronomii je teď totiž hlavním trendem mít na talíři hned několik úprav surovin.
Soutěžní menu Primirest z SPŠ Prosek
Vepřová pečeně, kroketa z vepřového boku, bramborovo mrkvové pyré, marinované ředkvičky, jarní zelenina, opečené brambory grenaille, silná masová šťáva
Jogurt, med, bezlepková granola s ořechy, jahody, borůvky
„Na letošním mistrovství jsme přivítali celkem 5 soutěžních týmů. Čtyři byly z Čech a jeden z Německa. Obhájkyně loňského vítězství – kuchařky ze slovenské Žilinské Univerzity tento rok chyběly – i tak ale byla konkurence velká,“popisuje složení Filip Vítovec, regionální ředitel Delirest ČR/SR, který má organizaci této soutěže na starosti. Dále průběh komentuje: „Na přípravu a servírování pokrmů měly soutěžní týmy pouze tři hodiny. Výsledek hodnotila porota složená nejen z gastro profesionálů. Byla hodně aktivní, tj. zajímali ji kulinární techniky, servírování, finanční i provozní stránka – například, jestli je možné takovéto soutěžní menu servírovat i v rámci denního provozu, kdy je nutné v krátkém čase obsloužit stovky až tisíce strávníků.“
Josef Soukup, děkan FAPPZ
Porota mezinárodního mistrovství menz
Zuzana Volková, finanční ředitelka společnosti Delirest
Ondřej Slanina, šéfkuchař
Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství
Eva Smetanová, studentka FAPPZ
Kromě prvních třech míst soutěžící usilovali i o sympatie hostů. Tým, kterého pokrmy chutnaly nejvíce, vyhrál diváckou soutěž. Letos to byl domácí tým Delirestu – Menza ČZU.
Lukáš Chmela, šéfkuchař z Delirestu – Menza ČZU vsadil na svá oblíbená líčka a získání Ceny sympatie komentuje: „Diváci rozhodně nejvíce ocenili silnou šťávu, ve které jsme líčka podávali.“ Doslova se rozplývala na jazyku!
Vepřová paštika, višňové chutney s chilli a bezlepkové jogurtové lívance s vločkami
Soutěžní menu Delirest Menza ČZU
Vepřová líčka na portském víně, bramborovo květákové pyré, květákový kuskus, ragú ze zeleného chřestu
Nechyběl ani doprovodný program. S velkým úspěchem se u hostů a návštěvníků Mezinárodního mistrovství menz se setkali zdravé svačiny z vlastní výroby Primirestu. Tyto se denně připravují v školních jídelnách a restaurací největšího poskytovatele školního stravování u nás. Nejenže jsou vizuálně atraktivní, malým strávníkům chutnají, ale plně splňují tzv. pamlskovou vyhlášku.
Skvělou nabídku letních, a hlavně výtečných pochoutek 100 % bez masa po celý den nabízel Grill Express mistr František. Návštěvníci a hosté mohli ochutnat burgery v domácích houskách v duchu Healthy & Tasty, tj. například s haloumi sýrem, cuketou nebo porto bellem. Pochutnali si i milovníci masa – na tom si dával skutečně záležet.
V rámci live show cooking exhibice šéfkuchař Ondřej Slanina ukázal, jak zpracovat květák od A do Z, tj. aby nezbyl žádný odpad. Právě koncept „zero-waste“ je aktuálně klíčovým faktorem udržitelného stravování nejen v rámci velkokapacitních kuchyní.
Navíc si diváci mohli otestovat v senzorické laboratoři ČZU i své vlastní smysly a správně, podle čichu, zjistit, co se ukrývá v uzavřených krabičkách. Pomyslnou „třešničkou“ byla ochutnávka jedlého hmyzu, se kterým si naše legislativa stále ještě v rámci veřejného stravování neumí poradit. To je přitom velká škoda.
Konečné výsledky Mezinárodního mistrovství menz
1. místo Soutěžní tým Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
2. místo Soutěžní tým SPŠ Prosek Primirest
3. místo Soutěžní tým Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava
Diváckou soutěž vyhrála domácí Menza ČZU
Čtěte také:
Sdílejte: