Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Mrkvový krém s tajemstvím: Rozhovor s českým vítězem Culinary Cupu Lukášem Turkem

20. 11. 2024

Co nám chutná

V (českém) národním finále Culinary Cupu se z vítězství radoval Lukáš Turek s inovativním mrkvovým krémem s pečeným batátem, červeným kari, kokosovým mlékem, fetou a rozpukanou kukuřicí. Co ho inspirovalo a jak se mu podařilo porotu okouzlit? Přečtěte si exkluzivní rozhovor.

Lukáši, gratulujeme k vítězství! Co pro vás znamená vyhrát národní finále Culinary Cupu?

Děkuji moc! Je to pro mě obrovská čest a zároveň potvrzení, že moje práce má smysl. Culinary Cup je skvělá platforma pro kuchaře, jak ukázat, co v nich je, a já jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit a uspět.

Jak jste přemýšlel nad receptem? Jak jste vymyslel, co budete připravovat? 

Když ke mně dorazilo zadání, tak jsem zrovna stál u hromady mrkve. To jsem si řekl, že to bude mrkvový krém. Postupně jsem k tomu přidával i ostatní suroviny a ingredience.

Váš mrkvový krém s pečeným batátem, červeným kari, kokosovým mlékem, fetou a rozpukanou kukuřicí porotu okouzlil. Můžete být konkrétnější, co vás inspirovalo?

Chtěl jsem vytvořit polévku, která bude nejen chutná a sytá, ale i vizuálně atraktivní. Kombinace mrkve a batátu mi přišla zajímavá a exotické koření dodalo polévce ten správný šmrnc. Feta a rozpukaná kukuřice pak dodaly texturu a křupavost.

Porotci po vás chtěli bezlepkovou polévku. Byla to pro vás výzva?

V tomto případě to pro mě byla spíše inspirace než omezení. Beru to tak, že bezlepková strava je čím dál populárnější a je důležité umět připravit chutná jídla i bez použití lepku.

Moje polévka je i vegetariánská, což byl podle mě bod navíc. Vegetariánské pokrmy do dnešní doby zkrátka patří.

Techničtí komisaři se soustředili také na dodržování HACCP během přípravy a míru plýtvání. S tím jste si poradil?

Hygiena je pro mě automatická a co se plýtvání týče, zbylo mi jenom trochu soli.

Tomu říkáme profesionál. Bylo pro vás v soutěži vůbec něco těžké?

Lukáš Turek při platingu

Časový limit a tlak soutěže dokážou být náročné, ale snažil jsem se soustředit na to, co dělám a dát do toho maximum.

Jaké máte plány do budoucna?

Teď se soustředím na přípravu do česko-slovenského SuperFinále. Doufám, že se mi podaří uspět i tam a reprezentovat Českou republiku na mezinárodní úrovni. Ve hře je totiž pak i šance „zazářit“  také na středoevropském klání kuchařů, kde se potkají týmy i z Maďarska a Rumunska.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí!

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků