Špagety, svíčková a kuřízek – to je trojice nejoblíbenějších školních jídel dětí v Česku. Favoritům zdatně konkurují nejen tradiční omáčková jídla, malí strávníci pro někoho překvapivě nepohrdnou například ani zeleninovým kuskusem. Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových menu v loňském školním roce ve více než 260 školních restauracích a jídelnách Primirest.
Špagety dětem chutnají i bez kečupu a sýru
Jasným vítězem žebříčku popularity jídel a dětských mlsných jazýčků se staly špagety, a to napříč různými kategoriemi. Děti je milují v klasické boloňské úpravě – jsou absolutním vítězem v kategorii hlavní pokrm.
Milují ale také:
špagety Sorentina (3. místo v kategorii FIT jídla),
veganské čočkové boloňské špagety (3. místo v kategorii bezmasých jídel),
špagety s BIO hovězím masem (3. místo v žebříčku 100 % BIO hovězí).
Špagety jako přesvědčivý vítěz pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů sesadil z trůnu i nestárnoucí královnu české gastronomie – svíčkovou na smetaně – následovanou smaženým kuřecím prsním řízkem.
„Těstoviny děti zkrátka milují,“ komentuje vítězství špaget Kristýna Ostratická, výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest. „Jsem ráda, že se v žebříčku objevily i veganské čočkové boloňské špagety. Čočka je totiž skvělou potravinou, která je plná vlákniny a rostlinných bílkovin.“ Co se kuskusu týče, ten ji nijak nepřekvapil: „Ono je to vlastně také těstovina, takže děti svoji volbu kuskusem jenom podtrhly.“
„Jakmile nabídneme dětem těstoviny s červenou omáčkou, sáhnou po nich. Automaticky se jim totiž vybaví těstoviny s kečupem, a to do takového pokrmu snáze ‚propašujeme‘ i čočku. Jinak, když jsme u těch luštěnin, děti milují i čočku na kyselo nebo hrachovou kaši, mají rády sladkokyselé chutě.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu
Odmítají děti zeleninu? Zkuste to s polévkou
Ruku na srdce, dostat do dětí dostatečné množství zeleniny bývá oříškem. Právě polévky jsou přitom tou nejsnadnější a nejlepší cestou. V Primirestu nikdy nechybí a zdá se, že děti slyší nejen na klasické nudlové polévky.
Pomyslnou zlatou medaili za nejoblíbenější polévku si sice odnáší hovězí vývar, hned v závěsu jsou ale zeleninové polévky s kuskusem a pohankou. Na čtvrtém místě se umístila klasická školní mrkvová polévka, pětku nejoblíbenějších uzavírá pórková s vejcem.
Sladké chutě dětství se nemění
V žebříčku sladkých jídel si obhájily loňské suverénní vítězství dukátové buchtičky, které v této kategorii jednoznačně zvítězily nad další sladkou stálicí školních menu – krupicovou kaší s kakaem či alpským knedlíkem, který skončil u dětí na třetím místě.
Zdá se, že chutě dětství se nemění. „Kdo z nás to jako dítě nemiloval,“ ptá se řečnicky Kristýna Ostratická a dodává: „Pokud se to se sladkými jídly nepřehání a jídelníček je v základu vyvážený a výživný, pak je to v pořádku.“ Na sladkém jídle si proto děti v jídelnách Primirestu mohou pochutnat pouze dvakrát do měsíce.
Je na nás, co naučíme naše děti jíst
Je zřejmé, že v Primirestu nesázíme jenom na klasiku. Snažíme se propagovat nové suroviny, ingredience a recepty. V tom nám pomáhá maskot Barvožrout, který učí děti hravou cestou rozmanitosti a pestrosti na talíři, jak by měla vypadat ideální porce, resp. že oběd nemusí být pouze smažený a obsahovat maso. Děti mohou každý den vybírat minimálně ze tří jídel.
Tradiční menu odpovídá spotřebnímu koši danému Vyhláškou č. 17/2015 Sb. o školním stravování, je tedy nutričně vyvážené.
Další se inspiruje zahraničím, děti tak touto cestou mohou poznat chutě z Indie, Vietnamu, Číny nebo Thajska.
Nechybí ani plnohodnotný vegetariánský pokrm bez masa.
Od září roku 2023 (právě končícího školního roku) Primirest navíc připravuje i jedno jídlo se sníženým obsahem lepku.
„Rodiče mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protožedo určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče. Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí – což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa,“ upozorňuje Brand Chef Primirest Tomáš Cikhart.
Protože dětské chutě jsou velmi proměnlivé, nové pokrmy a speciality zavádějí ve školních restauracích a jídelnách Primirest postupně. Slouží k tomu speciální akce nazvaná Gastrokalendář, kdy každý třetí týden v měsíci zařazují do menu nová jídla. I v tomto případě pak data rozhodují o tom, který pokrm strávníky natolik zaujal, že se stane trvalou součástí denního menu na jídelníčcích Primirest.