Síť školních restaurací Primirest startuje klíčovou iniciativu prima Pátků pro planetu, v rámci kterých mohou strávníci ochutnat něco senzačního. Každý poslední pátek v měsíci se obědové menu promění v přehlídku kvalitních, sytých a výživných jídel na 100% rostlinném základu. I bez masa se totiž dá jíst chutně, zdravě a zodpovědně.
Proč právě pátek? „Historicky byl pátek v českých zemích spojený s půstem a jednoduššími jídly. Rádi bychom v moderním pojetí navázali na tuto tradici našich předků a ukázali, že bezmasá jídla mohou být chutná, výživná a pro strávníky atraktivní,“ vysvětluje brand chef Primirestu Tomáš Cikhart.
Ambicí kulinárního týmu Primirest je snížit nadměrnou konzumaci masa a masných výrobků a inspirovat nové generace gurmánů prostřednictvím skvělých, sytých a chutných rostlinných jídel. „Cíleně jsme se zaměřili na nápadité a hravé servírování, jídla jsou vizuálně atraktivní. Na prima pátečním menu pro planetu se objeví tradiční, strávníky oblíbená, i zcela nová jídla,“ doplňuje Tomáš Cikhart.
„Vždy v poslední pátek v měsíci se i tímto způsobem cíleně zaměříme na zvýšení povědomí dětí o přínosech rostlinných jídel, nadužívání přírodních zdrojů spojených se živočišní výrobou a povzbudíme malé i velké strávníky, aby zkusili jídla, která by si jinak možná nevybrali,“ doplňuje Josef Hásek, regionální ředitel provozu Primirestu dodává: „Primárním cílem je jednoznačně podpořit zdravý životní styl, udržitelné stravovací návyky a předcházet civilizačním chorobám, jakými jsou cukrovka či obezita.“
Rostlinná strava je chutná a pestrá
Šéfkuchaři Primirestu ve spojení výživovou expertkou Kristýnou Ostratickou a Guest ChefemDelirestu Ondřejem Slaninou připravili pestrou nabídku jídel, která uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. Na menu pro planetu 100 % na rostlinném základu, včetně jednoho veganského jídla, se objeví například:
Barevný čočkový dhal s basmati rýží
Křupavý cizrnový falafel v rajčatové omáčce
Těstoviny s dýňovou omáčkou a tempehem
Burrito s červenou fazolí, quinoou, zeleninovým salátem a jogurtovým dipem
„Menu je pečlivě a velmi detailně sestaveno tak, aby bylo nejen chutné a syté, ale i výživné a nutričně vyvážené – prostě garantujeme senzační oběd (pro mnohé strávníky) překvapivě bez masa,“ ujišťuje Josef Hásek.
Rostlinný pátek: Dobré pro nás i pro planetu
Pátek pro planetu není jen o chutném jídle, ale také o vzdělávání. Projekt má za cíl zvýšit povědomí o dopadech stravování na životní prostředí a inspirovat k udržitelnějším volbám.
„Celosvětově roste spotřeba masa, a i kvůli produkci masných produktů stoupá zatížení životního prostředí – například emise skleníkových plynů, resp. nadužívání přírodních zdrojů,“ upozorňuje Tomáš Cikhart.
Primirest klade důraz na kvalitu a bezpečnost potravin
Všechna jídla nabízená v rámci projektu Pátek pro planetu splňují přísné normy pro školní stravování a jsou připravována z čerstvých surovin. Kvalita a zdraví strávníků je totiž v Primirest vždy na prvním místě.
Primirest zve všechny, aby se připojili k iniciativě Pátek pro planetu a společně objevili chutnou cestu k udržitelnějšímu stravování. „Veríme, že malé kroky dokážu urobiť veľké zmeny. Tak čo, pridáte sa k nám na tento chutný a zmysluplný piatok?“ ptá se Michal Debrecéni, generální ředitel sítě školních restaurací Primirest.