Máme k dispozici čerstvá celoevropská data o zvycích a trendech v oblasti stravování. Podle národností, podle věku i podle genderu. V minulém textu jsme se zaměřili na jídlo jako takové a představovali Čechy jako největší masožravce ze sledovaných zemí. Tentokrát se podíváme na zvyky v oblasti pitného režimu. Jak v celoevropském průzkumu Eating at Work, který realizovala společnost Compass Group s výzkumnou agenturou Ipsos Research dopadli Češi?
Tentokrát, na rozdíl od první části průzkumu, se drží v evropském průměru. V průběhu pracovní doby vypijí 3,6 nápoje. Nejčastěji pijí Turci, kteří dají téměř pět různých drinků, oproti tomu Francouzi si dopřávají pouze 2,9 nápoje za den a Španělé dokonce pouze 2,2 nápoje. I tahle čísla však mají svá opodstatnění – pro Turecko je charakteristická čajová kultura, pro Španěly naopak rozložení pracovního dne do dvou výrazně oddělených částí s typickou siestou uprostřed.
Pokud byste čekali, že je zásadní rozdíl mezi jednotlivými generacemi, není to pravda. Ty starší (tzv. baby boomers a generace X, tedy všichni narození před rokem 1980) pijí v průměru 3,5krát v průběhu pracovní doby. Mladší ročníky pijí v průměru 3,7krát.
Alkohol, káva ani slazené nápoje
„Po léta se tvrdí, že lidé by měli vypít přibližně dva litry vody v průběhu dne. Dnes už je tohle tvrzení trochu překonané, mnohem víc jde o to porozumět potřebám vlastního těla. Někomu může vyhovovat vypít litr a půl denně, jinému třeba tři a půl litru. Užitečnou pomůckou může v tomhle být například i barva moči, která by s výjimkou rána měla být čirá a bez zápachu. V každém případě – do celkového objemu doporučené denní dávky za den se nepočítá káva, alkohol, zelený čaj ani slazené nápoje,“ říká Kristýna Ostratická, výživová poradkyně společnosti Compass Group v České republice.
Celoevropský průzkum, jehož se zúčastnilo na 13 000 respondentů ze 13 evropských zemí, ukázal, že 4 % lidí nepije v průběhu pracovní doby ani jednou, 12 % pouze jednou a 21 % jen dvakrát. Tedy, že více než třetina sledovaných lidí toho v práci skutečně moc nevypije. „To může být problém, protože potřeba vysokého výkonu, horká prostředí, ale i klimatizované místnosti – to všechno jsou faktory, jež navyšují doporučený objem vody, který bychom do sebe měli dostat v podobě nápojů,“ doplňuje Kristýna Ostratická. Na opačném pólu sledovaného grafu jsou však i lidé, kteří uvedli, že v práci zvládnou i 10 nebo 11 nápojů (tuhle možnost uvedlo vždy 1 % respondentů).
Výsledky šetření také říkají, že 33 % lidí si bere nápoje z domova, 23 % si je zajišťuje přímo v práci a 21 % využívá nejrůznější nápojové automaty. „Zaměstnavatel má ze zákona povinnost lidem zajistit přístup k nápojům, což se však řeší různými způsoby. Výsledky ukazují i to, že tam, kde je závodní jídelna, lidé mnohem méně využívají nápojů z domu a občerství se v průběhu polední pauzy dostupnými nápoji,“ doplňuje Petr Brož, regionální ředitel Compass Group pro zdraví, bezpečnost, životní prostředí a kvalitu.
Mileniálové milují svačinky
Češi přesně kopírují evropský průměr také v oblasti svačin a snacků v průběhu pracovní doby. Dopřávají si v průměru 1,8 „svačinky“ za den. I v této statistice vybočují z průměru Turci, kteří jedí téměř třikrát, naopak Norové zvládají v průměru pouze 1,3 svačinky za den.
V téhle statistice však už můžeme pozorovat velké rozdíly v rámci jednotlivých generací. „Zatímco generace našich rodičů v práci jedla jen jednou, nejmladší generace – tzv. Gen Z – už sní tři drobné svačiny či snacky v průběhu pracovní doby. Trendem je jíst častěji a především si dopřávat různé sladkosti nebo krabičky,“ říká Petr Brož. V této statistice se najdou pozoruhodná data. Ukazuje se, že 24 % zaměstnanců se spokojí pouze s obědem a nepotřebuje svačit ani jednou, naopak 11 % zaměstnanců denně sní více než pět různých svačinek a malých zákusků.
„Ani v tomto ohledu však neplatí dlouhodobá tvrzení. Říkalo se, že se mají jíst malé porce, ale pravidelně a po několika hodinách. Dnes už výživoví poradci mluví jinak. Znovu je základem považovat přirozené potřeby svého těla, nepřemáhat se, nejíst za každou cenu. Ale hlavně vychutnávat si jídlo a vnímat pocit, který ze sebe v průběhu dne máte,“ uzavírá Kristýna Ostratická.