Pitný režim v práci dodržují častěji muži než ženy

30. 7. 2020

#lifestyle

Máme k dispozici čerstvá celoevropská data o zvycích a trendech v oblasti stravování. Podle národností, podle věku i podle genderu. V minulém textu jsme se zaměřili na jídlo jako takové a představovali Čechy jako největší masožravce ze sledovaných zemí. Tentokrát se podíváme na zvyky v oblasti pitného režimu. Jak v celoevropském průzkumu Eating at Work, který realizovala společnost Compass Group s výzkumnou agenturou Ipsos Research dopadli Češi?

Tentokrát, na rozdíl od první části průzkumu, se drží v evropském průměru. V průběhu pracovní doby vypijí 3,6 nápoje. Nejčastěji pijí Turci, kteří dají téměř pět různých drinků, oproti tomu Francouzi si dopřávají pouze 2,9 nápoje za den a Španělé dokonce pouze 2,2 nápoje. I tahle čísla však mají svá opodstatnění – pro Turecko je charakteristická čajová kultura, pro Španěly naopak rozložení pracovního dne do dvou výrazně oddělených částí s typickou siestou uprostřed.

V Turecku zvyšuje statistiky tradiční čajová kultura

Pokud byste čekali, že je zásadní rozdíl mezi jednotlivými generacemi, není to pravda. Ty starší (tzv. baby boomers a generace X, tedy všichni narození před rokem 1980) pijí v průměru 3,5krát v průběhu pracovní doby. Mladší ročníky pijí v průměru 3,7krát.

Alkohol, káva ani slazené nápoje

Po léta se tvrdí, že lidé by měli vypít přibližně dva litry vody v průběhu dne. Dnes už je tohle tvrzení trochu překonané, mnohem víc jde o to porozumět potřebám vlastního těla. Někomu může vyhovovat vypít litr a půl denně, jinému třeba tři a půl litru. Užitečnou pomůckou může v tomhle být například i barva moči, která by s výjimkou rána měla být čirá a bez zápachu. V každém případě – do celkového objemu doporučené denní dávky za den se nepočítá káva, alkohol, zelený čaj ani slazené nápoje,“ říká Kristýna Ostratická, výživová poradkyně společnosti Compass Group v České republice.

Do celkového objemu doporučené denní dávky nezapočítejte kávu, alkohol, zelený čaj ani slazené nápoje

Celoevropský průzkum, jehož se zúčastnilo na 13 000 respondentů ze 13 evropských zemí, ukázal, že 4 % lidí nepije v průběhu pracovní doby ani jednou, 12 % pouze jednou a 21 % jen dvakrát. Tedy, že více než třetina sledovaných lidí toho v práci skutečně moc nevypije. „To může být problém, protože potřeba vysokého výkonu, horká prostředí, ale i klimatizované místnosti – to všechno jsou faktory, jež navyšují doporučený objem vody, který bychom do sebe měli dostat v podobě nápojů,“ doplňuje Kristýna Ostratická. Na opačném pólu sledovaného grafu jsou však i lidé, kteří uvedli, že v práci zvládnou i 10 nebo 11 nápojů (tuhle možnost uvedlo vždy 1 % respondentů).

Výsledky šetření také říkají, že 33 % lidí si bere nápoje z domova, 23 % si je zajišťuje přímo v práci a 21 % využívá nejrůznější nápojové automaty. „Zaměstnavatel má ze zákona povinnost lidem zajistit přístup k nápojům, což se však řeší různými způsoby. Výsledky ukazují i to, že tam, kde je závodní jídelna, lidé mnohem méně využívají nápojů z domu a občerství se v průběhu polední pauzy dostupnými nápoji,“ doplňuje Petr Brož, regionální ředitel Compass Group pro zdraví, bezpečnost, životní prostředí a kvalitu.

Mileniálové milují svačinky

Češi přesně kopírují evropský průměr také v oblasti svačin a snacků v průběhu pracovní doby. Dopřávají si v průměru 1,8 „svačinky“ za den. I v této statistice vybočují z průměru Turci, kteří jedí téměř třikrát, naopak Norové zvládají v průměru pouze 1,3 svačinky za den.

Češi si průměrně dopřávají 1,8 svačinky za den

V téhle statistice však už můžeme pozorovat velké rozdíly v rámci jednotlivých generací. „Zatímco generace našich rodičů v práci jedla jen jednou, nejmladší generace – tzv. Gen Z – už sní tři drobné svačiny či snacky v průběhu pracovní doby. Trendem je jíst častěji a především si dopřávat různé sladkosti nebo krabičky,“ říká Petr Brož.  V této statistice se najdou pozoruhodná data. Ukazuje se, že 24 % zaměstnanců se spokojí pouze s obědem a nepotřebuje svačit ani jednou, naopak 11 % zaměstnanců denně sní více než pět různých svačinek a malých zákusků.

Ani v tomto ohledu však neplatí dlouhodobá tvrzení. Říkalo se, že se mají jíst malé porce, ale pravidelně a po několika hodinách. Dnes už výživoví poradci mluví jinak. Znovu je základem považovat přirozené potřeby svého těla, nepřemáhat se, nejíst za každou cenu. Ale hlavně vychutnávat si jídlo a vnímat pocit, který ze sebe v průběhu dne máte,“ uzavírá Kristýna Ostratická.

Další články k tématu: