Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Pizza jako obědový fenomén. Jak se to stalo?

16. 6. 2022

Z kuchyně

Vůně čerstvě upečeného těsta, které se jen těžko odolává. A pak to křupnutí, tomu už vůbec nejde říct „ne“. Pizza je fenomén po celém světě a úplně stejně je tomu i v závodních restauracích Compass Group. Protože, když je toho na jednoho v práci moc a potřebuje jídlem pohladit, není moc lepších receptů. Co za oblibou téhle italské pochoutky stojí?

Když se před pár týdny dělal v restauracích výzkum, aby se přišlo na to, co funguje a co by bylo dobré trochu vyladit, vzešel z něj nečekaný fenomén: pizza. A to se ani nepeče ve všech provozech, protože taková pec zabere přece jen místo, ale tam, kde ano, po ní hosté sahají opravdu rádi.

„Nedivím se. Už když se host blíží do restaurace, cítí tu vůni a na přípravu pizzy se navíc může dívat přímo v kuchyni. Jak se tvaruje těsto, jak se na něj kladou suroviny a že jich opravdu není málo. Fenomén takzvaného live cookingu je opravdu silný a mimořádně oblíbený, mezi kuchařem a hostem to vytváří úplně jiný vztah a přidává do přípravy jídla ty správné, nefalšované pozitivní emoce,“ vysvětluje Libor Jantolák, člen skupiny brand chefů Compass Group.

Pizza se připravuje přibližně ve třetině všech restaurací Eurest v Česku i na Slovensku, potřebuje totiž speciální vybavení. V první řadě výkonnou pec, pro kterou se ne všude najde místo. Navíc, ne každý klient si o ni hned na začátku spolupráce řekne. Do denního menu si pizzu obecně přidávají firmy, které chtějí svým zaměstnancům dopřát opravdu pestrou nabídku, gastro zážitek navíc, nebo takové, které chtějí strávníkům připravit příjemné překvapení v rámci dlouhodobé spolupráce s Compass Group. Pizza je totiž milá domácká záležitost.

Pozor na (před)přípravu

Každá restaurace si těsto na ni připravuje přímo u sebe doma, stejně jako jakýkoliv podnik v Itálii, odkud tahle pochoutka pochází. Na rozdíl od nich se ale pizza málokde sází přímo z pece na stůl. Ne že by to kuchaři nechtěli, ale kvůli specifikům závodního stravování to zkrátka není možné – pokud má zaměstnanec na oběd jenom půlhodinu (a někde kvůli náročnosti výroby ani to ne), těžko by si v tomto čase stihl vybrat svoji kombinaci ingrediencí a dočkat se i patřičného propečení. „Proto si kuchař pizzy krátce před otevřením restaurace předpřipravuje tak, aby byly opravdu čerstvé, ale zároveň si ji hosté dokázali vychutnat. Pokud přijde během pár minut na oběd třeba sto lidí a dvacet z nich chce právě pizzu, vybírají si ji z těch, které vyšly z pece před pár minutami a na svého strávníka čekají pod speciálními ohřevnými lampami,“ přibližuje každodenní realitu v závodních provozech Jantolák.

Pizza v závodních restauracích Compass Group musí obsahovat předem dané množství náplně.

Hosté ale nikdy nepřichází o vizuální zážitek z toho, jak se pizza připravuje. A vidí i to, kolik a jaké suroviny se na těsto kladou. Na rozdíl od běžných restaurací se totiž kontroluje váha jídla před i po dokončení a je dáno přesné množství náplně, které má na plech přijít. Žádné „cukrování“ sýrem od oka, pěkně poctivou vrstvu. À propos… sýr. Právě pizza s kombinací sýrů se řadí dlouhodobě k těm nejoblíbenějším. Ke stálicím patří klasické varianty šunka-sýr-žampiony nebo šunka-sýr-kukuřice. Na Slovensku pak hosté ještě o něco víc než v Česku sahají po ostřejší kombinaci slaniny a pálivých feferonek. Jako svoji obědovou volbu jedničku má pizzu podle odhadu Libora Jantoláka každý den až 20 procent hostů restaurací Eurest, kde se pizza podává. Do budoucna by jich mohlo být ještě víc, a navíc budou mít ještě barevnější výběr.

Nejen díky oblibě téhle speciality se teď nejdřív na Slovensku a postupem času i v Česku nabídka pizz ještě zkvalitňuje. Hosté restaurací najdou v nabídce celkem 18 druhů, mezi nimiž budou podle jména ze světa dobře známé klasiky i novinky, které vychází z toho, co nejvíc ladí s českými a slovenskými chutěmi. Nové pizza menu je zároveň tak trochu i oslavou. Leckde se kvůli covidovým omezením musela přestat dělat, a tak se teď po uvolnění restrikcí vrací se vší parádou a vůní, kterou strávníky tolik přitahuje.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků