Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Asijské nudle se zeleninou a tofu

20. 1. 2025

Zdravé recepty

„Velmi jednoduché a rychlé vegetariánské jídlo. Lehce pikantní asijské nudle s křupavou zeleninou, restovaným tofu a kešu ořechy.“

Proč zařadit tofu do svého jídelníčku

Tofu je opravdu všestranná potravina vyrobená ze sójových bobů. Proces výroby této pochoutky je podobný výrobě sýra, kdy se sójové mléko sráží a výsledná hmota se lisuje do bloků. Tofu má jemnou chuť a snadno absorbuje chutě jiných ingrediencí, což z něj dělá oblíbenou složku v mnoha kuchyních po celém světě.

„Tofu je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Je také dobrým zdrojem vápníku, železa, manganu a izoflavonů, které mají antioxidační účinky,“ vysvětluje Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest.

Zkuste tofu i v těchto pokrmech v našich restauracích

Pohanka s uzeným tofu a kysaným zelím
Zapečené batáty s tofu a sýrem
Tofu špízy se zeleninovými jáhly
Asijské nudle se zeleninou, kešu ořechy a tofu
Jáhlové rizoto s restovanou zeleninou a marinovaným tofu
Buddha bowl s quinoou, marinovaným tofu, fazolkami a tahini dresinkem

Suroviny na asijské nudle se zeleninou a tofu

Suroviny

4 porce

    130 g čínských vaječných nudlí (v syrovém stavu)

    50 g sezamového oleje

    190 g mrkve

    250 g brokolice

    190 g cukety

    170 g neochuceného tofu

    60 g kešu ořechů

    kousek zázvoru

    2 stroužky česneku

    8 lžic přírodní sójové omáčky

    chilli flakes sušené nebo kousek chilli papričky

Postup přípravy asijských nudlí se zeleninou a tofu

Nudle uvaříme dle návodu na obalu, schladíme a dáme stranou. Mrkev nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na růžičky a pokrájíme na menší kousky, cuketu nakrájíme na půl kolečka, česnek na plátky a tofu na kostky. Zázvor nasekáme nadrobno.

Ve větší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm zeleninu s tofu včetně zázvoru a česneku. Poté přidáme i kešu ořechy. Vše zalijeme sójovkou, přidáme chilli, osolíme, dochutíme a vmícháme uvařené nudle, případně přidáme i olej. Krátce vše společně prohřejeme a promícháme.

Na závěr můžeme posypat sezamovými semínky.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů