„Velmi jednoduché a rychlé vegetariánské jídlo. Lehce pikantní asijské nudle s křupavou zeleninou, restovaným tofu a kešu ořechy.“
Proč zařadit tofu do svého jídelníčku
Tofu je opravdu všestranná potravina vyrobená ze sójových bobů. Proces výroby této pochoutky je podobný výrobě sýra, kdy se sójové mléko sráží a výsledná hmota se lisuje do bloků. Tofu má jemnou chuť a snadno absorbuje chutě jiných ingrediencí, což z něj dělá oblíbenou složku v mnoha kuchyních po celém světě.
„Tofu je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Je také dobrým zdrojem vápníku, železa, manganu a izoflavonů, které mají antioxidační účinky,“ vysvětluje Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest.
Zkuste tofu i v těchto pokrmech v našich restauracích
Pohanka s uzeným tofu a kysaným zelím Zapečené batáty s tofu a sýrem Tofu špízy se zeleninovými jáhly Asijské nudle se zeleninou, kešu ořechy a tofu Jáhlové rizoto s restovanou zeleninou a marinovaným tofu Buddha bowl s quinoou, marinovaným tofu, fazolkami a tahini dresinkem
Suroviny na asijské nudle se zeleninou a tofu
Suroviny
4 porce
130 g čínských vaječných nudlí (v syrovém stavu)
50 g sezamového oleje
190 g mrkve
250 g brokolice
190 g cukety
170 g neochuceného tofu
60 g kešu ořechů
kousek zázvoru
2 stroužky česneku
8 lžic přírodní sójové omáčky
chilli flakes sušené nebo kousek chilli papričky
Postup přípravy asijských nudlí se zeleninou a tofu
Nudle uvaříme dle návodu na obalu, schladíme a dáme stranou. Mrkev nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na růžičky a pokrájíme na menší kousky, cuketu nakrájíme na půl kolečka, česnek na plátky a tofu na kostky. Zázvor nasekáme nadrobno.
Ve větší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm zeleninu s tofu včetně zázvoru a česneku. Poté přidáme i kešu ořechy. Vše zalijeme sójovkou, přidáme chilli, osolíme, dochutíme a vmícháme uvařené nudle, případně přidáme i olej. Krátce vše společně prohřejeme a promícháme.
Na závěr můžeme posypat sezamovými semínky.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.