„Dopřejte si luxus domácích pralinek. S naším jednoduchým receptem si snadno připravíte lahodné a zdravější čokoládové pralinky s ořechovou náplní. “
Pralinky jsou symbolem luxusu. Zkuste jejich domácí výrobu
Věděli jste, že pralinky, jak je známe dnes, vznikly z nouze? V 17. století chtěl maršál du Plessis-Praslin potěšit krále Ludvíka XIV. něčím výjimečným. Jeho kuchař se inspiroval mandlemi obalenými v karamelu a vytvořil první „prasliny“, později přejmenované na pralinky.
Ty se staly symbolem luxusu a oblíbenou pochoutkou šlechty. Dnes si je můžeme dopřát v mnoha variantách, včetně zdravých domácích verzí. A přesně takový je i nás recept na čokoládové domácí pralinky. Lahodné, sladké, luxusní… a přitom stále rozhodně zdravější než pralinky klasické.
Mlsejte zdravě, s námi to dáte
A nezůstávejte jenom u domácích pralinek. V našich firemních jídelnách Delirest najdete vždy něco dobrého na mlsání. Jak zdravější varianty, tak i klasiku. Zkuste třeba naše ovocné a jogurtové poháry pod značkou Cool&Fresh. Nezapomínejte na odpolední svačinu.
Suroviny na čokoládové domácí pralinky
Suroviny
6 porcí
120 g hořké kvalitní čokolády
1 lžička kokosového extra panenského oleje
6 ks datlí předem namočených do vody
20 g slunečnicových semínek
20 g mandlí
Postup pro přípravu čokoládových pralinek domácí výroby
Pro výrobu budete potřebovat silikonovou formu na pralinky. Dle velikosti jednotlivých pralinek budete možná potřebovat i upravit množství surovin. My použili formu, která měla jednotlivé bonbonky spíše mělké, proto nebylo potřeba tolik surovin na náplň. V opačném případě zdvojnásobte množství semínek, datlí a mandlí.
Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte lžičku kokosového oleje pro větší lesk.
Slijte vodu z datlí a ty společně s ořechy a semínky přemístěte do výkonného mixeru a rozmixujte.
Do každé z pralinek nalijte trochu rozpuštěné čokolády a vložte do lednice, počkejte, až tato spodní vrstva zatuhne. Poté na tuto vrstvu vtlačte pomocí prstů ořechovou náplň. Zalijte poslední vrstvou čokolády a opět nechte zatuhnout. Pralinky jednoduše „vyloupneme“ z formy, podáváme nebo uchováváme v chladu.
Z rozmixovaných datlí, slunečnicových semínek a ořechů připravíte i další recepty na cukroví. Proto si rovnou připravte větší množství této směsi.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.