Cuketové bramboráky bez brambor s kuřecími špízy a jogurtovým dipem
8. 7. 2024
Zdravé recepty
„Léto je takové to období roku, kdy se lidé vítají pozdravem: „Nechceš cuketu?“ S tímto receptem si ji od vás určitě někdo vezme, resp. spíš už tu cuketu nepustíte z ruky. Sepsal ho pro vás Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.“
Bramboráky bez brambor. Jde to!
V letním slovníku nesmí chybět slovo bramborák. Smažené placky na mnoho způsobů lze ale udělat také bez brambor, navíc se hravě vyhnete i nezdravému smažení.
Tomáš Cikhart spoluvytváří recepty pro téměř 260 školních restaurací a ví, jak připravit jídlo, tak, aby chutnalo celé rodině i těm nejmenším. I proto zvolil v tomto receptu osvědčenou kombinaci placek a špízu. Vytvoříte tak vyvážený pokrm plný zeleniny a bílkovin, sacharidů i tuků.
„Zeleninové placky v Primirestu zařazujeme často, ty z cukety hlavně na konci školního roku, kdy už cuketám začíná sezóna. Děti mají placky ze zeleniny rády. Díky jogurtovému dipu dodáme i potřebnou bílkovinu. Cuketové bramboráky připravujeme z kukuřičné mouky, nevsáknou tak do sebe tolik oleje a jsou navíc i bezlepkové. Kuřecí špízy jsem přidal jako dobré zpestření k plackám, ve školních jídelnách se objevují tak dvakrát ročně. Milují je hlavně starší studenti.“
Cuketu nastrouháme nahrubo. Osolíme si ji a necháme chvilku odstát, aby se z ní vypotila voda. Poté cuketu vyždímáme. Těsto pak nebude potřebovat tolik mouky. Přidáme do těsta dva prolisované stroužky česneku, vejce, bylinky a kukuřičnou mouku a nahrubo nastrouhanou mrkev.
Na rozpáleném oleji pečeme cuketové placky z obou stran do zlatova a poté necháme odsát přebytečný olej na papírové utěrce.
Suroviny na kuřecí špízy
Suroviny
4 porce
600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků s kůží (stehenní s kůží bude šťavnatější a díky kůži i křupavé)
2 červené papriky
2 žluté papriky
1 červenou cibuli
rozmarýn
tymián
sušený česnek
sůl
olej
směs salátů
rajče
ředkvičky
olivový olej a vinný ocet na salátek
Postup přípravy kuřecích špízů
Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky a namarinujemev oleji se solí, sušeným česnekem a bylinkách, větvičky rozmarýnu si necháme s koncovými lístky k přípravě špízu. Maso necháme chvíli odpočívat.
Mezi tím si nakrájíme očištěnou papriku a oloupanou červenou cibuli na kostky. Postupně napichujeme na větvičky rozmarýnu maso, papriku a červenou cibuli. Špízy můžeme připravit na grilu nebo v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu přibližně 15 minut.
Mezitím si připravíme salátek z listového salátku, papriky, rajčete a ředkviček. Ochutíme solí a vinným octem s olivovým olejem.
Podáváme s cuketovými bramboráky, jogurtovým dipem a salátkem.
Suroviny na jogurtový dip s česnekem a bylinkami
200 g bílého jogurtu
tymián
rozmarýn
pažitka
velkolistá petrželka
sůl
sušený česnek
Postup přípravy jogurtového dipu s česnekem a bylinkami
Bylinky nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a sušeným česnekem.
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.