Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Domácí burger s trhaným vepřovým: Recept, který s radostí připraví i puberťáci

19. 2. 2025

Zdravé recepty

„Hledáte recept na burger, který zvládnou s menší pomocí také vaše děti? Vyzkoušeno za vás. Tento domácí burger připravil náš Brand Chef Tomáš Cikhart spolu s dětmi osmého ročníku 2. základní školy...“

Hledáte recept na burger, který zvládnou s menší pomocí také vaše děti? Vyzkoušeno za vás. Tento domácí burger připravil náš Brand Chef Tomáš Cikhart spolu s dětmi osmého ročníku 2. základní školy v Litomyšli v rámci výuky. Zkuste ho i vy.

Burger z domácího pečiva a s vlastní BBQ omáčkou

Asi se všichni shodneme, že dobrý hamburger stojí a padá na dobrém základu. V tomto případě náš Brand Chef Tomáš Cikhart sáhnul pro jemňoučké máslové briošce. Její příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Jemné, nadýchané těsto se krásně propeče a vytvoří perfektní základ pro vaše trhané vepřové.

Kromě domácí housky zkuste také vlastní BBQ omáčku. Ta má své kořeny v Karibiku a místní si ji rozhodně rádi připraví po svém. Naše domácí BBQ omáčka dodá vašemu burgeru lahodnou, kouřovou chuť.

Suroviny na domácí burger s trhaným vepřovým a BBQ omáčkou

Suroviny

4 porce

    Máslová brioška:

    • 350 g hladké mouky
    • 175 ml mléka
    • 70 g másla
    • 20 g čerstvého droždí
    • 10 g cukru krupice
    • 4 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
    • Sůl
    • Olej
    • Sezamové semínko

    BBQ omáčka:

    • 1 střední cibule
    • Olej
    • 200 ml jablečného džusu
    • 15 g uzené papriky
    • 25 g třtinového cukru
    • 15 g rajského protlaku
    • 150 g drcených rajčat
    • Vinný ocet
    • Sůl
    • Pepř

    Trhané vepřové:

    • 500 g vepřové plece
    • 5 g uzené papriky
    • 2 g sušeného tymiánu
    • Sůl
    • Pepř
    • Olej
    • 2 lžíce BBQ omáčky

    Coleslaw:

    • ½ hlávky bílého zelí
    • 1 větší mrkev
    • 50 g majonézy
    • 150 g bílého jogurtu
    • Cukr
    • Sůl
    • Bílý vinný ocet

     

Postup přípravy Domácího burgeru s trhaným vepřovým a BBQ omáčkou

Máslová brioška
Z droždí, špetky cukru, části vlažného mléka a trochy mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Zbytek mouky a cukru smícháme se solí. Přilijeme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek a v kuchyňském robotu nejdříve na nízké otáčky vypracujeme těsto, po 10 minutách zvýšíme výkon a alespoň 3 minuty necháme hníst na vyšší otáčky.

Těsto z robotu vyjmeme a na pracovní desce ještě rukama zapracujeme. Mísu vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu.

Těsto si rozdělíme na 4 části a vytvoříme kulaté bulky, které necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě 10 minut nakynout. Nakynuté briošky lehce zmáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15–20 minut do zlatavé barvy. Po upečení necháme vychladnout a dále zpracujeme.

BBQ omáčka
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl kolečka. V hrnci ji orestujeme do tmavší hnědé barvy, přisypeme cukr, lehce podlijeme vodou a necháme cukr zkaramelizovat.

Když máme hezky hnědý základ a odvařenou tekutinu, přidáme uzenou papriku a rajčatový protlak, osolíme dle chuti. Lehce zarestujeme a podlijeme 2 dl jablečného džusu.

Přidáme drcená rajčata a svaříme o 1/3 původního objemu. Rozmixujeme do hladka a chvíli provaříme. Dochutíme solí a vinným octem. Necháme vychladnout a můžeme dále používat.

Tip od šéfkuchaře Tomáše Cikharta

Pro ještě intenzivnější chuť BBQ omáčky můžete přidat lžíci medu nebo melasy.

Trhané vepřové
Vepřovou plec si očistíme a nakrájíme na větší kusy, ochutíme solí, pepřem, uzenou paprikou, sušeným tymiánem a BBQ omáčkou.

Dáme péct do vyššího pekáčku, podlijeme lehce vodou a pečeme na 85 °C cca 12–15 hodin. Upečené maso roztrháme vidličkou i s výpekem, případně ještě dochutíme BBQ omáčkou.

Coleslaw
Zelí si očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké nudličky. V míse nudličky zelí ochutíme solí cukrem, vinným octem a promačkáme, aby zelí zkřehlo.

Přidáme oloupanou nahrubo nastrouhanou mrkev, majonézu a bílý jogurt. Promícháme a dáme do chladu odležet.

Hamburger:
Vychladlé bulky si rozřízneme na půl a na pánvičce opečeme na rozpuštěném másle, potřeme naší BBQ omáčkou, na spodní část bulky si dáme salát dle chuti – my použili rukolu. Naklademe plátky rajčat.  Přidáme teplé trhané vepřové maso. Podáváme s coleslawem.

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů