Domácí burger s trhaným vepřovým: Recept, který s radostí připraví i puberťáci
19. 2. 2025
Zdravé recepty
„Hledáte recept na burger, který zvládnou s menší pomocí také vaše děti? Vyzkoušeno za vás. Tento domácí burger připravil náš Brand Chef Tomáš Cikhart spolu s dětmi osmého ročníku 2. základní školy...“
Hledáte recept na burger, který zvládnou s menší pomocí také vaše děti? Vyzkoušeno za vás. Tento domácí burger připravil náš Brand Chef Tomáš Cikhart spolu s dětmi osmého ročníku 2. základní školy v Litomyšli v rámci výuky. Zkuste ho i vy.
Burger z domácího pečiva a s vlastní BBQ omáčkou
Asi se všichni shodneme, že dobrý hamburger stojí a padá na dobrém základu. V tomto případě náš Brand Chef Tomáš Cikhart sáhnul pro jemňoučké máslové briošce. Její příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Jemné, nadýchané těsto se krásně propeče a vytvoří perfektní základ pro vaše trhané vepřové.
Kromě domácí housky zkuste také vlastní BBQ omáčku. Ta má své kořeny v Karibiku a místní si ji rozhodně rádi připraví po svém. Naše domácí BBQ omáčka dodá vašemu burgeru lahodnou, kouřovou chuť.
Suroviny na domácí burger s trhaným vepřovým a BBQ omáčkou
Suroviny
4 porce
Máslová brioška:
350 g hladké mouky
175 ml mléka
70 g másla
20 g čerstvého droždí
10 g cukru krupice
4 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
Sůl
Olej
Sezamové semínko
BBQ omáčka:
1 střední cibule
Olej
200 ml jablečného džusu
15 g uzené papriky
25 g třtinového cukru
15 g rajského protlaku
150 g drcených rajčat
Vinný ocet
Sůl
Pepř
Trhané vepřové:
500 g vepřové plece
5 g uzené papriky
2 g sušeného tymiánu
Sůl
Pepř
Olej
2 lžíce BBQ omáčky
Coleslaw:
½ hlávky bílého zelí
1 větší mrkev
50 g majonézy
150 g bílého jogurtu
Cukr
Sůl
Bílý vinný ocet
Postup přípravy Domácího burgeru s trhaným vepřovým a BBQ omáčkou
Máslová brioška Z droždí, špetky cukru, části vlažného mléka a trochy mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Zbytek mouky a cukru smícháme se solí. Přilijeme vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek a v kuchyňském robotu nejdříve na nízké otáčky vypracujeme těsto, po 10 minutách zvýšíme výkon a alespoň 3 minuty necháme hníst na vyšší otáčky.
Těsto z robotu vyjmeme a na pracovní desce ještě rukama zapracujeme. Mísu vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
Těsto si rozdělíme na 4 části a vytvoříme kulaté bulky, které necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě 10 minut nakynout. Nakynuté briošky lehce zmáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15–20 minut do zlatavé barvy. Po upečení necháme vychladnout a dále zpracujeme.
BBQ omáčka Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl kolečka. V hrnci ji orestujeme do tmavší hnědé barvy, přisypeme cukr, lehce podlijeme vodou a necháme cukr zkaramelizovat.
Když máme hezky hnědý základ a odvařenou tekutinu, přidáme uzenou papriku a rajčatový protlak, osolíme dle chuti. Lehce zarestujeme a podlijeme 2 dl jablečného džusu.
Přidáme drcená rajčata a svaříme o 1/3 původního objemu. Rozmixujeme do hladka a chvíli provaříme. Dochutíme solí a vinným octem. Necháme vychladnout a můžeme dále používat.
Tip od šéfkuchaře Tomáše Cikharta
Pro ještě intenzivnější chuť BBQ omáčky můžete přidat lžíci medu nebo melasy.
Trhané vepřové Vepřovou plec si očistíme a nakrájíme na větší kusy, ochutíme solí, pepřem, uzenou paprikou, sušeným tymiánem a BBQ omáčkou.
Dáme péct do vyššího pekáčku, podlijeme lehce vodou a pečeme na 85 °C cca 12–15 hodin. Upečené maso roztrháme vidličkou i s výpekem, případně ještě dochutíme BBQ omáčkou.
Coleslaw Zelí si očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké nudličky. V míse nudličky zelí ochutíme solí cukrem, vinným octem a promačkáme, aby zelí zkřehlo.
Přidáme oloupanou nahrubo nastrouhanou mrkev, majonézu a bílý jogurt. Promícháme a dáme do chladu odležet.
Hamburger: Vychladlé bulky si rozřízneme na půl a na pánvičce opečeme na rozpuštěném másle, potřeme naší BBQ omáčkou, na spodní část bulky si dáme salát dle chuti – my použili rukolu. Naklademe plátky rajčat. Přidáme teplé trhané vepřové maso. Podáváme s coleslawem.
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.