„Podzimní čas přímo vybízí k přípravě krémové dýňové polévky. Tato voňavá pochoutka zahřeje, zasytí, a navíc je plná vitamínů. Připravili jsme pro vás recept na dýňovou polévku s praženými semínky, která si podmaní vaše chuťové pohárky. Dozvíte se také, proč je dýně hokaido skvělou volbou pro váš jídelníček.“
Proč zařadit dýni hokaido do podzimního menu
Vrcholí sezóna dýní, připravili jsem pro Vás oblíbenou polévku z této úžasné suroviny. Je to opravdu nutričně bohatá zelenina. Dýně hokaido obsahu bohatou škálu vitamínů a živin. Najdete v ní například vitamíny A, C, E, minerály a je také dobrým zdrojem vlákniny.
Navíc si na ni pochutnají i děti. „V Primirestu si děti na dýňové polévce vždy pochutnají, ostatně milují všechny krémové zeleninové polévky,“ komentuje recept Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu. Je to jednoduchá cesta, jak dostat do dětí porci zeleniny. Neprohloupíte ani s vývarem, zjistěte, co jedí děti nejraději, máme čísla.
Suroviny na přípravu dýňové polévky
Suroviny
4 porce
1 kg dýně hokaido
0,4 kg mrkve
0,2 kg cibule
0,4 kg brambor
20 g dýňových semínek
sůl, rostlinný olej, cukr
0,25 l 31% smetany
listová petržel na ozdobu
1,3 l vody na vývar
Postup přípravy dýňové polévky
Dýni hokaido omyjeme a rozpůlíme, semena si schováme. Oloupeme mrkev a slupku přidáme k semenům z dýně, můžeme přidat i stonek z listové petržele, zalijeme vodou a dáme vařit.
Dýni a mrkev nakrájíme na stejně velké kousky, rozložíme na plech s pečícím papírem, potřeme olejem a osolíme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme přibližně 15 minut, až zelenina změkne a chytne zlatohnědou barvu.
Mezitím, co se nám peče dýně a vaří vývar, si oloupeme cibuli a brambory. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujme v hrnci na oleji do sklovata a lehce zarestujeme i brambory.
Vývar ze slupek přecedíme na cibuli s brambory. Přidáme upečenou dýni s mrkví a uvaříme do změknutí brambor. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Ochutíme solí, případně lehce osladíme a zjemníme smetanou.
Na suché pánvi si orestujeme dýňová semínka, nasekáme listovou petržel nadrobno. Servírujeme do hlubokého talíře a zdobíme praženými semínky a sekanou petrželkou.
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.