Zdravé cukroví: Čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru
4.12.2024
Zdravé recepty
Poctivě čokoládově sušenky plné ořechů – bez lepku, vajec i rafinovaného cukru. Takové můžete péci nejen na Vánoce.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
4. 12. 2024
Zdravé recepty
„Perníčky se vyplatí péci s určitým předstihem před Vánoci, aby se stihly krásně rozležet. S těmito ale pospíchat tolik nemusíte – jsou totiž měkké hned! Poznejte historii perníčků Perníčky, voňavý symbol Vánoc,...“
Perníčky se vyplatí péci s určitým předstihem před Vánoci, aby se stihly krásně rozležet. S těmito ale pospíchat tolik nemusíte – jsou totiž měkké hned!
Perníčky, voňavý symbol Vánoc, mají bohatou historii sahající až do středověku. Původně se peklo kořeněné pečivo s medem, ale bez zázvoru. Až s příchodem tohoto koření z Orientu se začal formovat perník, jak ho známe dnes.
První perníkáři byli vážení řemeslníci sdružení v cechu a jejich výrobky byly často uměleckými díly. Od ozdobných figurek až po perníkové chaloupky, perník se stal nedílnou součástí vánočních tradic a jeho popularita přetrvává dodnes.
Proč v tomto receptu Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest, zvolila třtinový cukr a špaldovou mouku? „Bílá mouka a rafinovaný cukr jsou pro náš organismus opravdu nevhodné. Především pak bílý cukr je velkým ‚záškodníkem’. Do těla nám dodá pouze prázdné kalorie, nula živin, a navíc organismus překyselí. Nerovnováha zásaditých a kyselinotvorných potravin může vést k propuknutí řady nemocí. Od nadměrné kazivosti zubů přes odvápnění kostí až po oslabení imunitního systému. Bílá mouka neobsahuje živiny a vlákninu. Špaldová je pro náš organismus o něco výhodnější. Špalda je totiž stará odrůda, předchůdkyně pšenice a jako taková obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Celozrnná špaldová mouka pak vyniká svým obsahem vlákniny. Pokud máte možnost, místo třtinového cukru dejte do těsta rapaduru nebo panelu, která je pro tělo ještě výživnější. Třtinový cukr jsem dala především proto, že je pro všechny více dostupný.“
400 g hladké špaldové celozrnné mouky
75 g másla
2 ks vajec
140 g třtinového cukru
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky vinného kamene
2 lžíce koření do perníku
Lžička kakaa (nemusí být)
1 ks vejce na potírání
Mandle na ozdobení
Suché ingredience smícháme ve velké míse a přidáme vejce, máslo, med. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc (ale klidně i na 2-7 dní) uležet do lednice.
Těsto pak znovu mírně prohněteme a vyválíme pomocí válečku na asi 2 milimetrový tenký plát. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájíme jednotlivé perníčky. Ty poté potřeme vyšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 7 minut ve vyhřáté troubě na pečícím papíru.
Pokud použijeme na ozdobu ořechy (např. mandle), mírně je vtlačíme do každého perníčku ještě před upečením.
Sdílejte: