Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Hned měkké vánoční perníčky

4. 12. 2024

Zdravé recepty

„Perníčky se vyplatí péci s určitým předstihem před Vánoci, aby se stihly krásně rozležet. S těmito ale pospíchat tolik nemusíte – jsou totiž měkké hned! Poznejte historii perníčků Perníčky, voňavý symbol Vánoc,...“

Perníčky se vyplatí péci s určitým předstihem před Vánoci, aby se stihly krásně rozležet. S těmito ale pospíchat tolik nemusíte – jsou totiž měkké hned!

Poznejte historii perníčků

Perníčky, voňavý symbol Vánoc, mají bohatou historii sahající až do středověku. Původně se peklo kořeněné pečivo s medem, ale bez zázvoru. Až s příchodem tohoto koření z Orientu se začal formovat perník, jak ho známe dnes.

První perníkáři byli vážení řemeslníci sdružení v cechu a jejich výrobky byly často uměleckými díly. Od ozdobných figurek až po perníkové chaloupky, perník se stal nedílnou součástí vánočních tradic a jeho popularita přetrvává dodnes.

Proč v tomto receptu Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest, zvolila třtinový cukr a špaldovou mouku? „Bílá mouka a rafinovaný cukr jsou pro náš organismus opravdu nevhodné. Především pak bílý cukr je velkým ‚záškodníkem’. Do těla nám dodá pouze prázdné kalorie, nula živin, a navíc organismus překyselí. Nerovnováha zásaditých a kyselinotvorných potravin může vést k propuknutí řady nemocí. Od nadměrné kazivosti zubů přes odvápnění kostí až po oslabení imunitního systému. Bílá mouka neobsahuje živiny a vlákninu. Špaldová je pro náš organismus o něco výhodnější. Špalda je totiž stará odrůda, předchůdkyně pšenice a jako taková obsahuje více vitamínů a minerálních látek. Celozrnná špaldová mouka pak vyniká svým obsahem vlákniny. Pokud máte možnost, místo třtinového cukru dejte do těsta rapaduru nebo panelu, která je pro tělo ještě výživnější. Třtinový cukr jsem dala především proto, že je pro všechny více dostupný.“

Suroviny na hned měkké vánoční perníčky

Suroviny

    400 g hladké špaldové celozrnné mouky

    75 g másla

    2 ks vajec

    140 g třtinového cukru

    2 lžíce medu

    1 lžička jedlé sody nebo 2 lžičky vinného kamene

    2 lžíce koření do perníku

    Lžička kakaa (nemusí být)

    1 ks vejce na potírání

    Mandle na ozdobení

     

Postup přípravy na hned měkké vánoční perníčky

Suché ingredience smícháme ve velké míse a přidáme vejce, máslo, med. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc (ale klidně i na 2-7 dní) uležet do lednice.

Těsto pak znovu mírně prohněteme a vyválíme pomocí válečku na asi 2 milimetrový tenký plát. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájíme jednotlivé perníčky. Ty poté potřeme vyšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 7 minut ve vyhřáté troubě na pečícím papíru.

Pokud použijeme na ozdobu ořechy (např. mandle), mírně je vtlačíme do každého perníčku ještě před upečením.

TIP

Perníčky můžete zdobit bílkovou polevou (1 bílek smíchejte s trochou citronové šťávy a 150 g moučkového cukru).
Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů