Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Recept na krůtí masové kuličky s parmezánem v rajčatové omáčce

9. 9. 2024

Zdravé recepty

„Recept, který si zamilují nejen vaše děti. Je rychlý, jednoduchý a chutný. Masové kuličky zkrátka nezklamou.“

Proč děti i dospělí milují masové kuličky

Masové kuličky jsou šťavnaté a plné chuti, zatímco rajčatová omáčka přidává sladkost a jemnou kyselost, což dohromady tvoří chutný a vyvážený pokrm, který si děti i dospělí snadno oblíbí.

I proto pro vás naše výživová specialistka Delirestu a Primirestu Kristýna Ostratická připravila právě tento vyvážený recept, který zasytí celou rodinu. Masové kuličky jsou totiž plné bílkovin. Když se podávají s těstovinami, tak je výsledkem opravdu vydatné jídlo.

Krutí masové kuličky můžete podávat se špagetami nebo s těstovinami penne apod. Ještě výživnější bude jejich celozrnná varianta.“

Kristýna Ostratická

Kombinace rajčatové omáčky a těstovin je zkrátka jasnou volbou. Svědčí o tom i oblíbenost u našich malých strávníků v Primirestu. Mezi jejich oblíbené pokrmy patří nejenom masové kuličky, ale také:

  • Boloňské špagety
  • Špagety Sorentina s rajčaty
  • Veganské čočkové bolognese špagety

Suroviny na krůtí masové kuličky s parmezánem v rajčatové omáčce

Suroviny

4 porce

    Na omáčku:

    • 2 stroužky česneku
    • 1 ks cibule
    • olivový olej
    • 370 g drcených rajčat v plechovce
    • sůl, pepř, sušená bazalka

    Na masové kuličky:

    • 600 g mletého krůtího masa
    • 120 g strouhaného parmezánu
    • 30 g strouhanky
    • 1 vejce
    • petrželka
    • 1 ks cibule
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř
    • olivový olej na plech

Postup přípravy krůtích masových kuliček s parmezánem v rajčatové omáčce

Nejprve začneme omáčkou. V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli i česnek nakrájený na tenké plátky. Vlijeme rajčata. Ochutíme solí, bazalkou a pepřem (případně dosladíme třtinovým cukrem nebo medem). Necháme zvolna asi 10 minut vařit. Omáčku můžeme na závěr rozmixovat, aby byla jemnější.

Pokračujeme kuličkami. Veškeré ingredience smícháme (cibulku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme). Tvoříme kuličky, které pečeme na plechu s trochou olivového oleje v předehřáté troubě na 180°C 20–30 minut dozlatova.

Podáváme s těstovinami, které polijeme připravenou omáčkou a dozdobíme pečenými krůtími kuličkami.

Můžete podávat se špagetami nebo s těstovinami penne apod. Ještě výživnější bude jejich celozrnná varianta.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů