Bezlaktózové kuře na paprice s bramborovými plackami
13. 9. 2021
Zdravé recepty
„Tak trochu netradičně, ale s ohledem na zdravý životní styl, připravené kuře na paprice. Bez jíšky, bez laktózy, zato se super dávkou bílkovin a vlákniny. Navíc s domácími bramborovými plackami s bylinkami!“
Suroviny
3 porce
Kuře na paprice:
1 ks větší cibule (130 g)
350 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
řepkový olej
½ lžíce mleté papriky
40 g červené čočky
250 ml vývaru nebo vody
250 ml kokosové smetany (případně rýžové)
Placky:
700 g syrových neloupaných brambor
2 žloutky
velká hrst pažitky
velká hrst petrželky
80 g kukuřičné mouky (pro bezlepkovou variantu) nebo špaldové polohrubé mouky
sůl
řepkový olej na opečení placek
Nejprve si dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky. Na oleji v hlubší široké pánvi nejprve krátce orestujeme cibuli, přidáme kuřecí maso, mletou papriku a za stálého míchání společně restujeme na pánvi a dáváme pozor, aby se nám paprika nespálila.
Přidáme červenou čočku, která nám pokrm přirozeně zahustí. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 30 minut. Případně během varu přilijeme tekutinu, pokud se vyvaří. Ke konci přidáme i kokosovou smetanu.
Poté z pánve vyjmeme maso, dáme jej stranou a vše ostatní z pánve přelijeme do nádoby vhodné k mixování a rozmixujeme dohladka. Maso vrátíme do pánve, zalijeme omáčkou, ještě krátce společně provaříme a dochutíme solí.
Uvařené brambory necháme vychladnout, slupku oloupeme a nastrouháme je nahrubo. Přidáme žloutky, nasekané bylinky a zahustíme moukou. Vypracujeme těsto, z kterého tvoříme placky, jež pak opékáme na z obou stran dozlatova na pánvi.
Případně tento pokrm můžete podávat s rýží, bulgurem nebo quinoou.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.