Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Bezlaktózové kuře na paprice s bramborovými plackami

13. 9. 2021

Zdravé recepty

„Tak trochu netradičně, ale s ohledem na zdravý životní styl, připravené kuře na paprice. Bez jíšky, bez laktózy, zato se super dávkou bílkovin a vlákniny. Navíc s domácími bramborovými plackami s bylinkami!“

Suroviny

3 porce

  • Kuře na paprice:
  • 1 ks větší cibule (130 g)
  • 350 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • řepkový olej
  • ½ lžíce mleté papriky
  • 40 g červené čočky
  • 250 ml vývaru nebo vody
  • 250 ml kokosové smetany (případně rýžové)
  • Placky:
  • 700 g syrových neloupaných brambor
  • 2 žloutky
  • velká hrst pažitky
  • velká hrst petrželky
  • 80 g kukuřičné mouky (pro bezlepkovou variantu) nebo špaldové polohrubé mouky
  • sůl
  • řepkový olej na opečení placek

Nejprve si dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody.

Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky. Na oleji v hlubší široké pánvi nejprve krátce orestujeme cibuli, přidáme kuřecí maso, mletou papriku a za stálého míchání společně restujeme na pánvi a dáváme pozor, aby se nám paprika nespálila.

Přidáme červenou čočku, která nám pokrm přirozeně zahustí. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme asi 30 minut. Případně během varu přilijeme tekutinu, pokud se vyvaří. Ke konci přidáme i kokosovou smetanu.

Poté z pánve vyjmeme maso, dáme jej stranou a vše ostatní z pánve přelijeme do nádoby vhodné k mixování a rozmixujeme dohladka. Maso vrátíme do pánve, zalijeme omáčkou, ještě krátce společně provaříme a dochutíme solí.

Uvařené brambory necháme vychladnout, slupku oloupeme a nastrouháme je nahrubo. Přidáme žloutky, nasekané bylinky a zahustíme moukou. Vypracujeme těsto, z kterého tvoříme placky, jež pak opékáme na z obou stran dozlatova na pánvi.

Případně tento pokrm můžete podávat s rýží, bulgurem nebo quinoou.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů