na ozdobu - nepálivé papričky, mandle na plátky, koriandr
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a naložíme do 4 lžic jogurtu. Necháme v lednici odpočívat alespoň 30 minut. Poté si připravíme pastu – do mixéru vložíme mandle, česnek, cibuli, zázvor, smetanu a asi 75 ml vody. Mixujeme do konzistence hrubší kaše.
V těžké pánvi si na oleji orestujeme koření. Poté přidáme připravenou pastu, kterou chvíli restujeme. Do pánve přidáme zbytek jogurtu, kuře, sůl a pepř. Zalijeme deci vody, přiklopíme a necháme probublávat asi 15 minut. Čas od času můžeme případně směs trochu zředit vodou, pokud se nám zdá příliš hustá.
Na konec přilijeme kokosové mléko a necháme zredukovat – výsledkem má být tak akorát hustá omáčka. Vyjmeme bobkový list a skořici.
Podáváme s rýží, ozdobíme koriandrem nebo plátky mandlí – ideálně obojím.
Tato verze je nepálivá. Přidáním nasekaných chilli papriček můžete kormu připravit v pikantní variantě.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.