„V zimě zahřeje, zasytí a především podpoří naše zdraví!“
Suroviny
4 porce
260 g kuřecích prsou
1,7 l vody nebo kuřecího vývaru
1 větší mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 středně velká cibule
25 g zázvoru
3 stroužky česneku
olivový olej
kurkuma
60 g kuskusu
citronová šťáva
hrst listové petrželky
sůl, pepř
Kuřecí maso očistíme a vložíme do vody, ve které jej zvolna vaříme po dobu 30 minut. Vodu, ve které jsme maso vařili pak případně, pokud nemáme vývar, použijeme do polévky.
Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na půlkolečka, cibuli a zázvor nadrobno, česnek na plátky. Na oleji orestujeme nejprve cibulku a poté postupně přidáváme mrkev, celer, zázvor a česnek. Zaprášíme kurkumou, přidáme kuskus a zalijeme vývarem nebo vodou, ve které jsme vařili maso. Necháme asi 10 minut povařit. Nakonec polévku dochutíme citronovou šťávou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
Povařené maso nakrájíme na tenké plátky a vkládáme do polévky.
Místo kuskusu můžete do polévky přidat quinou (pak je recept i bezlepkový) nebo polévkové nudle.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.