Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Kuřecí polévka s kuskusem, kurkumou a zázvorem

11. 11. 2020

Zdravé recepty

„V zimě zahřeje, zasytí a především podpoří naše zdraví!“

Suroviny

4 porce

  • 260 g kuřecích prsou
  • 1,7 l vody nebo kuřecího vývaru
  • 1 větší mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 25 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • kurkuma
  • 60 g kuskusu
  • citronová šťáva
  • hrst listové petrželky
  • sůl, pepř

Kuřecí maso očistíme a vložíme do vody, ve které jej zvolna vaříme po dobu 30 minut. Vodu, ve které jsme maso vařili pak případně, pokud nemáme vývar, použijeme do polévky.

Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na půlkolečka, cibuli a zázvor nadrobno, česnek na plátky. Na oleji orestujeme nejprve cibulku a poté postupně přidáváme mrkev, celer, zázvor a česnek. Zaprášíme kurkumou, přidáme kuskus a zalijeme vývarem nebo vodou, ve které jsme vařili maso. Necháme asi 10 minut povařit. Nakonec polévku dochutíme citronovou šťávou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Povařené maso nakrájíme na tenké plátky a vkládáme do polévky.

Místo kuskusu můžete do polévky přidat quinou (pak je recept i bezlepkový) nebo polévkové nudle.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů