Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Mořský vlk na květákovém přívařku: Recept vítězného pokrmu z Culinary Cupu

14. 3. 2025

Zdravé recepty

„Michal Balucha, vítěz superfinále Culinary Cupu společností Delirest a Primirest, vám přináší recept na jeho triumfální hlavní jídlo. Připravte si s námi mořského vlka na květákovém pyré s omáčkou bisque...“

Michal Balucha, vítěz superfinále Culinary Cupu společností Delirest a Primirest, vám přináší recept na jeho triumfální hlavní jídlo. Připravte si s námi mořského vlka na květákovém pyré s omáčkou bisque a ohromte své blízké.

Okouzlující kombinace chutí a textur

Tento recept není jen o přípravě jídla, ale o vytvoření zážitku. Michal Balucha mistrovsky kombinuje jemnou chuť mořského vlka s krémovým květákovým pyré (spíše se jedná o slovenský „prívarok) a bohatou omáčkou bisque.

Zkuste tuto netradiční kombinaci i vy. Navíc si pochutnáte na opravdu úžasné rybě.

Mořský vlk je univerzální ryba

Mořský vlk, známý také jako zubatec obecný, je chutná a oblíbená ryba. Má jemné, bílé maso s nízkým obsahem tuku a je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.

Díky své univerzálnosti se dá připravit na mnoho způsobů – pečením, grilováním, vařením v páře nebo metodou sous vide jako v tomto receptu.

Suroviny na přípravu mořského vlka

Suroviny

10 porcí

    Květákový prívařek/pyré:

    200 g brambor

    300 g cibule

    2 kg čerstvého květáku

    100 g soli

    50 g cukru

    3 g bobkového listu

    3 g nového koření

    600 g smetany 33%

    50 g octa

     

    Mořský vlk:

    2 kg mořského vlka

    80 g čerstvého oregana

    100 g soli

    bílý pepř

     

    Omáčka Bisque:

    200 g mrkve

    300 g cibule

    300 g pórku

    100 g rajčatového protlaku

    3 g bobkového listu

    3 g nového koření

    300 ml bílého vína

    100 g limetky

    200 g kešu ořechů

    500 ml řepkového oleje

    200 g celých krevet

    20 g česneku

    2 g mletého černého pepře

Postup přípravy mořského vlka na květákovém přívařku/ pyré

Květákový prívarok:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci.

Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl, cukr, květák rozebraný na růžičky, bobkový list a nové koření.

Podlijeme smetanou a vaříme do změknutí zeleniny.

Dochutíme solí a octem.

Mořský vlk:

Rybu očistíme, vykostíme a nakrájíme na filety (stejné tvary). Odřezky z ryb použijeme do fáše, kterou dochutíme oreganem, solí a bílým pepřem.

Filety z mořského vlka vaříme metodou sous vide při teplotě 55 °C po dobu 30 minut.

Omáčka Bisque:

Mrkev, cibuli a pórek nakrájíme na menší kousky a orestujeme v hrnci. Přidáme rajský protlak, nové koření, bobkový list a podlijeme bílým vínem. Zalijeme vodou a přidáme kosti a hlavy z ryb.

Vaříme přibližně 40 minut, přecedíme a omáčku redukujeme. Dochutíme solí, limetkou a na závěr zahustíme a zjemníme máslem.

Servírování:

Na talíř servírujeme květákový prívarok. Na něj položíme filet z mořského vlka. Přelijeme omáčkou bisque a ozdobíme kešu ořechy a krevetami.

Tip od Michala Baluchy

Pro ještě intenzivnější chuť omáčky bisque můžete přidat špetku mletého černého pepře.
Print Friendly, PDF & Email

admin

Filtruj v receptech:

načíst více receptů