Mořský vlk na květákovém přívařku: Recept vítězného pokrmu z Culinary Cupu
14. 3. 2025
Zdravé recepty
„Michal Balucha, vítěz superfinále Culinary Cupu společností Delirest a Primirest, vám přináší recept na jeho triumfální hlavní jídlo. Připravte si s námi mořského vlka na květákovém pyré s omáčkou bisque...“
Michal Balucha, vítěz superfinále Culinary Cupu společností Delirest a Primirest, vám přináší recept na jeho triumfální hlavní jídlo. Připravte si s námi mořského vlka na květákovém pyré s omáčkou bisque a ohromte své blízké.
Okouzlující kombinace chutí a textur
Tento recept není jen o přípravě jídla, ale o vytvoření zážitku. Michal Balucha mistrovsky kombinuje jemnou chuť mořského vlka s krémovým květákovým pyré (spíše se jedná o slovenský „prívarok) a bohatou omáčkou bisque.
Zkuste tuto netradiční kombinaci i vy. Navíc si pochutnáte na opravdu úžasné rybě.
Mořský vlk je univerzální ryba
Mořský vlk, známý také jako zubatec obecný, je chutná a oblíbená ryba. Má jemné, bílé maso s nízkým obsahem tuku a je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.
Díky své univerzálnosti se dá připravit na mnoho způsobů – pečením, grilováním, vařením v páře nebo metodou sous vide jako v tomto receptu.
Suroviny na přípravu mořského vlka
Suroviny
10 porcí
Květákový prívařek/pyré:
200 g brambor
300 g cibule
2 kg čerstvého květáku
100 g soli
50 g cukru
3 g bobkového listu
3 g nového koření
600 g smetany 33%
50 g octa
Mořský vlk:
2 kg mořského vlka
80 g čerstvého oregana
100 g soli
bílý pepř
Omáčka Bisque:
200 g mrkve
300 g cibule
300 g pórku
100 g rajčatového protlaku
3 g bobkového listu
3 g nového koření
300 ml bílého vína
100 g limetky
200 g kešu ořechů
500 ml řepkového oleje
200 g celých krevet
20 g česneku
2 g mletého černého pepře
Postup přípravy mořského vlka na květákovém přívařku/ pyré
Květákový prívarok:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci.
Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl, cukr, květák rozebraný na růžičky, bobkový list a nové koření.
Podlijeme smetanou a vaříme do změknutí zeleniny.
Dochutíme solí a octem.
Mořský vlk:
Rybu očistíme, vykostíme a nakrájíme na filety (stejné tvary). Odřezky z ryb použijeme do fáše, kterou dochutíme oreganem, solí a bílým pepřem.
Filety z mořského vlka vaříme metodou sous vide při teplotě 55 °C po dobu 30 minut.
Omáčka Bisque:
Mrkev, cibuli a pórek nakrájíme na menší kousky a orestujeme v hrnci. Přidáme rajský protlak, nové koření, bobkový list a podlijeme bílým vínem. Zalijeme vodou a přidáme kosti a hlavy z ryb.
Vaříme přibližně 40 minut, přecedíme a omáčku redukujeme. Dochutíme solí, limetkou a na závěr zahustíme a zjemníme máslem.
Servírování:
Na talíř servírujeme květákový prívarok. Na něj položíme filet z mořského vlka. Přelijeme omáčkou bisque a ozdobíme kešu ořechy a krevetami.
Tip od Michala Baluchy
Pro ještě intenzivnější chuť omáčky bisque můžete přidat špetku mletého černého pepře.