Recept na krůtí masové kuličky s parmezánem v rajčatové omáčce
9.9.2024
Zdravé recepty
Recept, který si zamilují nejen vaše děti. Je rychlý, jednoduchý a chutný. Masové kuličky zkrátka nezklamou.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
13. 8. 2024
Zdravé recepty
„Připravte si s dětmi žemlovku. Pečením spolu strávíte hezké chvíle, a ještě se pak i dobře najíte. Osvědčený „babičkovský“ recept ve verzi od našeho Brand Chef Primirest Tomáše Cikharta je sázkou na jistotu.“
Žemlovka není žádná věda. Zapojte děti do přípravy a užijte si společné vaření. Děti si zkusí míchání těsta, krájení vánočky i vytváření sněhu z bílků.
Nechte je experimentovat s různými druhy ovoce, ořechů a koření. Třeba si vytvoří vlastní verzi žemlovky. A rozhodně jim bude chutnat. Jak to víme? U nás v Primirestu děti žemlovku milují.
Děti žemlovku milují z mnoha důvodů. Tím hlavním je její sladká chuť. Vy si ji zamilujete pro její všestrannost. Žemlovku s jablky můžete podávat nejen jako oběd či večeři, ale i jako snídani nebo svačinu. Dá se jíst jak za tepla, tak za studena.
Žemlovka je klasické prázdninové i babičkovské jídlo, které přitom uspokojí chuťové buňky i těch nejmlsnějších jazýčků. Její sladká chuť, báječné aroma, měkká a šťavnatá textura z ní dělají oblíbenou volbu pro celou rodinu po celý rok.
„Díky meruňkám má žemlovka lehce nakyslou chuť. V Primirestu je žemlovka oblíbeným pokrmem, ostatně jako mnoho sladkých pokrmů. Většina dětí ovšem volí variantu bez hrozinek, i proto je v tomto receptu nenajdete. Záleží ovšem na vás, jestli hrozinky vynecháte, či nikoliv.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest
4 porce
800 g vánočky
300 g jablek
200 g meruněk
0,6 l mléka
4 ks vajec
2 g skořice
250 g měkkého tvarohu
150 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
moučkový cukr na ozdobení
Nejprve začneme s vánočkou a ovocem. Jablka zbavíme jádřinců a meruňky pecek. Poté je i vánočku nakrájíme na plátky.
Pokračujeme s vajíčky. Nejprve oddělíme žloutky od bílků, bílky si necháme na později (na sníh na zapečení). Žloutky smícháme s mlékem, skořicí a vanilkovým cukrem. V ochucené mléčné směsi máčíme plátky vánočky, které vyskládáme do zapékací mísy.
Měkký tvaroh smícháme se 100 g cukru. Polovinu tvarohu natřeme na vánočku v zapékací misce, na tvaroh naskládáme polovinu nakrájených jablek a meruněk. Pokračujeme další vrstvou vánočky namočené v mléčné směsi, tvarohu a ovoce. Poslední vrstvu bude tvořit jen vánočka namočená v mléčné směsi.
Zbylou mléčnou směs vlijeme do žemlovky a pečeme ji v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 30–40 minut. Mezitím si vyšleháme pevný sníh z bílků a zbylých 50 g cukru.
Když je žemlovka zlatohnědá a má pevnou konzistenci, vyndáme zapékací mísu z trouby. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Na žemlovku naneseme ušlehaný sníh a zapékáme přibližně 8 minut, dokud sníh nezíská zlatavou barvu. Po dopečení krájíme na jednotlivé porce a na talíři sypeme moučkovým cukrem.
Sdílejte: