Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Oblíbené dětské jídlo: Zkuste žemlovku s jablky a meruňkami

13. 8. 2024

Zdravé recepty

„Připravte si s dětmi žemlovku. Pečením spolu strávíte hezké chvíle, a ještě se pak i dobře najíte. Osvědčený „babičkovský“ recept ve verzi od našeho Brand Chef Primirest Tomáše Cikharta je sázkou na jistotu.“

Snadnou přípravu žemlovky s jablky si zamilujete

Žemlovka není žádná věda. Zapojte děti do přípravy a užijte si společné vaření. Děti si zkusí míchání těsta, krájení vánočky i vytváření sněhu z bílků.

Nechte je experimentovat s různými druhy ovoce, ořechů a koření. Třeba si vytvoří vlastní verzi žemlovky. A rozhodně jim bude chutnat. Jak to víme? U nás v Primirestu děti žemlovku milují.

Další sladká jídla, která děti v Primirestu zbožňují

Dukátové buchtičky
Krupicová kaše s kakaem
Alpské knedlíky

Žemlovku s jablky podávejte jako snídani, oběd či svačinu

Děti žemlovku milují z mnoha důvodů. Tím hlavním je její sladká chuť. Vy si ji zamilujete pro její všestrannost. Žemlovku s jablky můžete podávat nejen jako oběd či večeři, ale i jako snídani nebo svačinu. Dá se jíst jak za tepla, tak za studena.

Žemlovka je klasické prázdninové i babičkovské jídlo, které přitom uspokojí chuťové buňky i těch nejmlsnějších jazýčků. Její sladká chuť, báječné aroma, měkká a šťavnatá textura z ní dělají oblíbenou volbu pro celou rodinu po celý rok.

„Díky meruňkám má žemlovka lehce nakyslou chuť. V Primirestu je žemlovka oblíbeným pokrmem, ostatně jako mnoho sladkých pokrmů. Většina dětí ovšem volí variantu bez hrozinek, i proto je v tomto receptu nenajdete. Záleží ovšem na vás, jestli hrozinky vynecháte, či nikoliv.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest

Suroviny na žemlovku z vánočky s jablky a meruňkami

Suroviny

4 porce

    800 g vánočky

    300 g jablek

    200 g meruněk

    0,6 l mléka

    4 ks vajec

    2 g skořice

    250 g měkkého tvarohu

    150 g cukru krupice

    10 g vanilkového cukru

    moučkový cukr na ozdobení

Postup přípravy žemlovky z vánočky s jablky a meruňkami

Nejprve začneme s vánočkou a ovocem. Jablka zbavíme jádřinců a meruňky pecek. Poté je i vánočku nakrájíme na plátky.

Pokračujeme s vajíčky. Nejprve oddělíme žloutky od bílků, bílky si necháme na později (na sníh na zapečení). Žloutky smícháme s mlékem, skořicí a vanilkovým cukrem. V ochucené mléčné směsi máčíme plátky vánočky, které vyskládáme do zapékací mísy.

Měkký tvaroh smícháme se 100 g cukru. Polovinu tvarohu natřeme na vánočku v zapékací misce, na tvaroh naskládáme polovinu nakrájených jablek a meruněk. Pokračujeme další vrstvou vánočky namočené v mléčné směsi, tvarohu a ovoce. Poslední vrstvu bude tvořit jen vánočka namočená v mléčné směsi.

Zbylou mléčnou směs vlijeme do žemlovky a pečeme ji v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 30–40 minut. Mezitím si vyšleháme pevný sníh z bílků a zbylých 50 g cukru.

Když je žemlovka zlatohnědá a má pevnou konzistenci, vyndáme zapékací mísu z trouby. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Na žemlovku naneseme ušlehaný sníh a zapékáme přibližně 8 minut, dokud sníh nezíská zlatavou barvu. Po dopečení krájíme na jednotlivé porce a na talíři sypeme moučkovým cukrem.

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů