„Odlehčená rýže plná mladého špenátu, sušených rajčat, cizrny s příjemnou osvěžující chutí po citronu doplněná o pečeného lososa. Perfektní lehký oběd či večeře.“
Proč zařadit lososa do svého jídelníčku?
Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a imunitního systému. Obsahuje také vysoké množství bílkovin a vitamínu D.
Pravidelná konzumace lososa může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění a zlepšení celkové vitality. Tento recept je tak nejen chutný, ale i výživný a ideální pro ty, kteří dbají na vyváženou stravu.
Suroviny na pečeného lososa s rýží se špenátem a s cizrnou
Suroviny
4 porce
160 g rýže natural nebo basmati
100 g baby špenátu
110 g sušených rajčat v oleji (bez oleje)
60 g mandlí
221 g cizrny z konzervy (bez nálevu)
lžička citronové kůry
lžíce citronové šťávy
olivový olej
sůl, pepř
4x filet (po asi 170 g) lososa
Postup přípravy pečeného lososa s rýží se špenátem a s cizrnou
Rýži dáme vařit.
Špenát nasekáme nahrubo, rajčata překrájíme na proužky, mandle nasekáme nahrubo, cizrnu propláchneme vodou. Vše dáme do mísy a smícháme s uvařenou rýží. Ochutíme citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem. Případně přidáme i trochu olivového oleje.
Lososa očistíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opečeme na pánvi nebo v troubě s kapkou oleje.
Rýžovou směs podáváme teplou s opečeným filetem lososa.
Rýži můžeme nahradit i bulgurem nebo jáhlami. Pro velmi rychlou variantu kuskusem.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.