Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Pečený losos s rýží se špenátem a cizrnou

28. 11. 2024

Zdravé recepty

„Odlehčená rýže plná mladého špenátu, sušených rajčat, cizrny s příjemnou osvěžující chutí po citronu doplněná o pečeného lososa. Perfektní lehký oběd či večeře.“

Proč zařadit lososa do svého jídelníčku?

Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a imunitního systému. Obsahuje také vysoké množství bílkovin a vitamínu D.

Pravidelná konzumace lososa může přispět ke snížení rizika chronických onemocnění a zlepšení celkové vitality. Tento recept je tak nejen chutný, ale i výživný a ideální pro ty, kteří dbají na vyváženou stravu.

Přidáním ryb do svého jídelníčku zkrátka nic nepokazíte.

Ve firemních restauracích a jídelnách Delirest a Primirest si pochutnáte například na:
Losos pečený na másle
Smažené rybí filé
Pečená treska na tymiánu

Suroviny na pečeného lososa s rýží se špenátem a s cizrnou

Suroviny

4 porce

    160 g rýže natural nebo basmati

    100 g baby špenátu

    110 g sušených rajčat v oleji (bez oleje)

    60 g mandlí

    221 g cizrny z konzervy (bez nálevu)

    lžička citronové kůry

    lžíce citronové šťávy

    olivový olej

    sůl, pepř
    4x filet (po asi 170 g) lososa

Postup přípravy pečeného lososa s rýží se špenátem a s cizrnou

Rýži dáme vařit.

Špenát nasekáme nahrubo, rajčata překrájíme na proužky, mandle nasekáme nahrubo, cizrnu propláchneme vodou. Vše dáme do mísy a smícháme s uvařenou rýží. Ochutíme citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem. Případně přidáme i trochu olivového oleje.

Lososa očistíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opečeme na pánvi nebo v troubě s kapkou oleje.

Rýžovou směs podáváme teplou s opečeným filetem lososa.

Rýži můžeme nahradit i bulgurem nebo jáhlami. Pro velmi rychlou variantu kuskusem.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů