„Odlehčená rýže plná mladého špenátu, sušených rajčat, cizrny s příjemnou osvěžující chutí po citronu doplněná o pečeného lososa. Perfetkní oběd či večeře (nejen) v letních dnech. “
Suroviny
4 porce
160 g rýže natural nebo basmati
100 g baby špenátu
110 g sušených rajčat v oleji (bez oleje)
60 g mandlí
221 g cizrny z konzervy (bez nálevu)
lžička citronové kůry
lžíce citronové šťávy
olivový olej
sůl, pepř
4x filet (po asi 170 g) lososa
Rýži dáme vařit.
Špenát nasekáme nahrubo, rajčata překrájíme na proužky, mandle nasekáme nahrubo, cizrnu propláchneme vodou. Vše dáme do mísy a smícháme s uvařenou rýží. Ochutíme citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem. Případně přidáme i trochu olivového oleje.
Lososa očistíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opečeme na pánvi nebo v troubě s kapkou oleje.
Rýžovou směs podáváme teplou s opečeným filetem lososa.
Rýži můžeme nahradit i bulgurem nebo jáhly. Pro velmi rychlou variantu kuskusem.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.