Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Pečený losos se středomořskou rýží

1. 1. 2021

Zdravé recepty

„Odlehčená rýže plná mladého špenátu, sušených rajčat, cizrny s příjemnou osvěžující chutí po citronu doplněná o pečeného lososa. Perfetkní oběd či večeře (nejen) v letních dnech. “

Suroviny

4 porce

  • 160 g rýže natural nebo basmati
  • 100 g baby špenátu
  • 110 g sušených rajčat v oleji (bez oleje)
  • 60 g mandlí
  • 221 g cizrny z konzervy (bez nálevu)
  • lžička citronové kůry
  • lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 4x filet (po asi 170 g) lososa

Rýži dáme vařit.

Špenát nasekáme nahrubo, rajčata překrájíme na proužky, mandle nasekáme nahrubo, cizrnu propláchneme vodou. Vše dáme do mísy a smícháme s uvařenou rýží. Ochutíme citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem. Případně přidáme i trochu olivového oleje.

Lososa očistíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opečeme na pánvi nebo v troubě s kapkou oleje.

Rýžovou směs podáváme teplou s opečeným filetem lososa.

Rýži můžeme nahradit i bulgurem nebo jáhly. Pro velmi rychlou variantu kuskusem.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů