Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Pikantní kroupové rizoto s rajčaty a kmínovým feta sýrem

2. 2. 2021

Vaříme zdravě

„Pokud jste dosud ječné kroupy doma nevařili, je načase to změnit! Tohle rizoto totiž určitě změní váš názor na dnes již trochu opomíjenou obilovinu našich babiček. “

Suroviny

4 porce

  • 200 g ječných krup (v neuvařeném stavu)
  • 20 g olivový olej
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • špetka sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
  • 1/4 lžičky mleté uzené papriky
  • citronová kůra
  • kousek chilli papričky
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 400 g drcených rajčat z konzervy
  • Na porci na ozdobu:
  • špetka římského kmínu (celého)
  • olivovový olej
  • 40 g feta sýra
  • petrželka na ozdobu

Postup

Kroupy důkladně propláchneme na sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Celer nakrájíme na plátky, šalotku i chilli papričku nadrobno, česnek na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Přidáme řapíkatý celer, šalotku, pokrájenou chilli papriku a česnek a pár minut na mírnějším ohni, abychom česnek nespálili, vše opékáme. Přidáme kroupy, snítky tymiánu, mletou uzenou papriku a nastrouhanou citronovou kůru. Vlijeme rajčata, vývar a směs osolíme. Vše promícháme, přivedeme k varu, zmírníme oheň a pod pokličkou vaříme cca 35-40 minut za častého míchání, aby se nám pokrm nepřichytil na dno pánve.

Feta sýr rozlámeme do misky, zasypeme kmínem a zalijeme olivovým olejem, promícháme.

Jakmile je kroupové rizoto hotové (většina tekutiny se vstřebá a kroupy jsou měkké), servírujeme jej v hlubším talíři a každou porci posypeme kmínovým feta sýrem. Dozdobíme sekanou petrželkou.

Místo sýru feta můžete případně použít i měkký tvaroh. Ten ale určitě ještě i trochu dosolte.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Compass Group