Pikantní kroupové rizoto s rajčaty a kmínovým feta sýrem
2. 2. 2021
Zdravé recepty
„Pokud jste dosud ječné kroupy doma nevařili, je načase to změnit! Tohle rizoto totiž určitě změní váš názor na dnes již trochu opomíjenou obilovinu našich babiček. “
Suroviny
4 porce
200 g ječných krup (v neuvařeném stavu)
20 g olivový olej
2 stonky řapíkatého celeru
2 šalotky
4 stroužky česneku
špetka sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
1/4 lžičky mleté uzené papriky
citronová kůra
kousek chilli papričky
600 ml zeleninového vývaru nebo vody
400 g drcených rajčat z konzervy
Na porci na ozdobu:
špetka římského kmínu (celého)
olivovový olej
40 g feta sýra
petrželka na ozdobu
Kroupy důkladně propláchneme na sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Celer nakrájíme na plátky, šalotku i chilli papričku nadrobno, česnek na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Přidáme řapíkatý celer, šalotku, pokrájenou chilli papriku a česnek a pár minut na mírnějším ohni, abychom česnek nespálili, vše opékáme. Přidáme kroupy, snítky tymiánu, mletou uzenou papriku a nastrouhanou citronovou kůru. Vlijeme rajčata, vývar a směs osolíme. Vše promícháme, přivedeme k varu, zmírníme oheň a pod pokličkou vaříme cca 35-40 minut za častého míchání, aby se nám pokrm nepřichytil na dno pánve.
Feta sýr rozlámeme do misky, zasypeme kmínem a zalijeme olivovým olejem, promícháme.
Jakmile je kroupové rizoto hotové (většina tekutiny se vstřebá a kroupy jsou měkké), servírujeme jej v hlubším talíři a každou porci posypeme kmínovým feta sýrem. Dozdobíme sekanou petrželkou.
Místo sýru feta můžete případně použít i měkký tvaroh. Ten ale určitě ještě i trochu dosolte.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.