Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Polévka z jarní cibulky vás nabije vitamíny i chutí

15. 9. 2024

Zdravé recepty

„Jarní cibulka evokuje svěžest a první teplé dny, na scénu se ale opět dostává s příchodem podzimu. Právě v období chřipek a nachlazení oceníte vysoký obsah vitamínů C a K, které podpoří vaši imunitu. A jak nejlépe využít její potenciál? Připravte si s námi lahodnou polévku z jarní cibulky, která vás zahřeje a dodá potřebné živiny.“

Jarní cibulka je plná vitamínů

Tento pokrm se hodí nejenom do jarních dní, ale právě i v podzimním a zimním období. Jarní cibulka je totiž bohatá na vitamíny C a K, které v čase viróz našemu organismu dobře poslouží. Kromě toho je také zdrojem minerálů – doplňte si hořčík touto chutnou polévkou.

„Pochutnají si na ní nejenom děti, ale také dospělí. Jsme zkrátka polévkové národy a teplý talíř tohoto pokrmu vždy strávníky potěší, jak i v Primirestu, tak v Delirestu či u vás doma,“ hodnotí Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest.


TIP

Jarní cibulka je ideální i do pomazánek a dipů. Přidejte ji do šťouchaných brambor a rozhodně budou chutnat lépe.

Suroviny na přípravu polévky z jarní cibulky

Suroviny

4 porce

    160 g jarních cibulek

    270 g brambor

    700 ml vody

    70 g mladého špenátu

    sůl, pepř

    35 g řepkového oleje

    trochu pažitky

    lžíce parmezánu na každou porci navrch

Postup přípravy polévky z jarní cibulky

Jarní cibulky očistíme a podélně rozpůlíme. Položíme vedle sebe na plech, pokapeme olejem (cca 20 g) a pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut.

Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a na zbylém oleji orestujeme v hrnci. Osolíme, opepříme. Zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme pečené cibulky a společně vaříme do změknutí brambor.

Nakonec vhodíme špenát, pažitku a polévku rozmixujeme dohladka.

Zdobíme strouhaným nebo na tenké plátky krájeným parmezánem a pažitkou, případně i nasekanou čerstvou jarní cibulkou.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů