Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Quinoa salát s máslovou dýní, ořechy a halloumi sýrem

29. 10. 2024

Zdravé recepty

„Vyzkoušejte recept na výživný a lehký salát s quinoou. Ta je mimo jiné zdrojem bílkovin a v dnešní době se jí dostává právem stále více pozornosti. Zařaďte ji do svého jídelníčku i vy.“

Poznejte královnu And: Proč zařadit quinou do jídelníčku?

Quinoa, ačkoliv se tváří jako obilovina, je ve skutečnosti semínko rostliny blízce příbuzné špenátu. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji Inkové pěstovali již před tisíci lety a nazývali „matkou všech zrn“.

 Quinoa je výjimečná svým nutričním profile: je přirozeně bezlepková, bohatá na bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, vlákninu a minerály jako železo, hořčík a zinek. Díky tomu je quinoa skvělou volbou pro vegetariány, vegany, celiaky i všechny, kteří dbají na zdravou stravu.

„Vyzkoušejte quinou i vy. Ve firemních jídelnách Delirest ji podáváme v těchto pokrmech: fazolové chilli s quinoou a batáty, zeleninová quinoa s opékaným sýrem halloumi, budha bowl s cizrnou, quinoou, brokolicí a vejcem.“

Kristýna Ostratická, výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Suroviny na quinoa salát

Suroviny

2 porce

    100 g quinoi

    150–200 ml vody

    sůl, pepř

    ½ ks máslové dýně

    20 g sušených brusinek

    50 g vlašských ořechů

    15 g olivového oleje + 15 g řepkového na opečení sýra a dýně

    120 g halloumi sýra

    hrst listové petržele

    citronová šťáva

    případně lžička medu, pokud děláme zálivku zvlášť

Postup přípravy quinoa salátu

Dýni očistíme a nakrájíme na menší kostky. Quinou dáme vařit do hrnce spolu s vodou, kterou osolíme. Vaříme pod poklicí asi 15 minut.

Ve větší pánvi rozehřejeme řepkový olej a dýni na něm orestujeme. Dáme stranou.

Halloumi sýr nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi (přidáme trochu oleje). Dáme stranou (můžeme nechat odsát přebytečný tuk na kuchyňském papíru).

Petržel nasekáme najemno. Vmícháme do uvařené quinoi spolu s dýní, nasekanými ořechy a brusinkami. Osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej, citronovou šťávu (nebo uděláme zálivku zvlášť – olivový olej, citronová šťáva, nasekaná petrželka, sůl, med a každou porci zalijeme až při podávání).

Halloumi nakrájíme na kostky a vmícháme nebo každou porci zdobíme na závěr zvlášť.

Místo brusinek můžete použít rozinky. Halloumi sýr lze nahradit i opečeným kuřecím či krůtím masem. Podávat lze tento pokrm jak teplý, tak studený. Vyzkoušejte také náš návod, jak na plnohodnotné saláty a inspirujte se.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů