Quinoa salát s máslovou dýní, ořechy a halloumi sýrem
29. 10. 2024
Zdravé recepty
„Vyzkoušejte recept na výživný a lehký salát s quinoou. Ta je mimo jiné zdrojem bílkovin a v dnešní době se jí dostává právem stále více pozornosti. Zařaďte ji do svého jídelníčku i vy.“
Poznejte královnu And: Proč zařadit quinou do jídelníčku?
Quinoa, ačkoliv se tváří jako obilovina, je ve skutečnosti semínko rostliny blízce příbuzné špenátu. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji Inkové pěstovali již před tisíci lety a nazývali „matkou všech zrn“.
Quinoa je výjimečná svým nutričním profile: je přirozeně bezlepková, bohatá na bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, vlákninu a minerály jako železo, hořčík a zinek. Díky tomu je quinoa skvělou volbou pro vegetariány, vegany, celiaky i všechny, kteří dbají na zdravou stravu.
„Vyzkoušejte quinou i vy. Ve firemních jídelnách Delirest ji podáváme v těchto pokrmech: fazolové chilli s quinoou a batáty, zeleninová quinoa s opékaným sýrem halloumi, budha bowl s cizrnou, quinoou, brokolicí a vejcem.“
Kristýna Ostratická, výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Suroviny na quinoa salát
Suroviny
2 porce
100 g quinoi
150–200 ml vody
sůl, pepř
½ ks máslové dýně
20 g sušených brusinek
50 g vlašských ořechů
15 g olivového oleje + 15 g řepkového na opečení sýra a dýně
120 g halloumi sýra
hrst listové petržele
citronová šťáva
případně lžička medu, pokud děláme zálivku zvlášť
Postup přípravy quinoa salátu
Dýni očistíme a nakrájíme na menší kostky. Quinou dáme vařit do hrnce spolu s vodou, kterou osolíme. Vaříme pod poklicí asi 15 minut.
Ve větší pánvi rozehřejeme řepkový olej a dýni na něm orestujeme. Dáme stranou.
Halloumi sýr nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi (přidáme trochu oleje). Dáme stranou (můžeme nechat odsát přebytečný tuk na kuchyňském papíru).
Petržel nasekáme najemno. Vmícháme do uvařené quinoi spolu s dýní, nasekanými ořechy a brusinkami. Osolíme, opepříme, vmícháme olivový olej, citronovou šťávu (nebo uděláme zálivku zvlášť – olivový olej, citronová šťáva, nasekaná petrželka, sůl, med a každou porci zalijeme až při podávání).
Halloumi nakrájíme na kostky a vmícháme nebo každou porci zdobíme na závěr zvlášť.
Místo brusinek můžete použít rozinky. Halloumi sýr lze nahradit i opečeným kuřecím či krůtím masem. Podávat lze tento pokrm jak teplý, tak studený. Vyzkoušejte také náš návod, jak na plnohodnotné saláty a inspirujte se.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.