Asijské nudle se zeleninou a tofu
20.1.2025
Zdravé recepty
Velmi jednoduché a rychlé vegetariánské jídlo. Lehce pikantní asijské nudle s křupavou zeleninou, restovaným tofu a kešu ořechy.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
14. 7. 2024
Zdravé recepty
„Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu“
4 porce
Rajčatovou polévku milují děti i dospělí. Překvapte je zajímavou obměnou, která jim bude nejenom chutnat, ale bude z výživového hlediska vyváženější.
Co je tofu
Tofu někdy říkáme i tofu sýr, nebo sójový sýr. Jeho výroba je totiž podobná výrobu mléčného sýru, tofu je však ze sóji.
Klasické moučné noky nahraďte tofu noky. Do těsta tak rázem dodáte živiny v podobě bílkovin, železa i izoflavonoidů. „Tofu můžete nabídnout i dětem. Je však potřeba zmínit i to, že sója je zdrojem látek označovaných jako fytoestrogeny. Není to však důvod k panice. Konzumací sóji se hladina estrogenu nijak nezvýší. Efekt těchto látek je velmi slabý, a navíc se od klasického estrogenu liší. Tyto látky se mimochodem vyskytují např. i v luštěninách, rybízu či v žitu…Ideální je tedy mít pestrý a vyvážený jídelníček – tzn. nejíst tofu každý den, ale občas jím stravu zpestřit.“
Ve firemních restauracích a školních jídelnách Delirest a Primirest si strávníci pochutnávají například na:
Jáhlové rizoto se zeleninou a tofu
Kapustové karbanátky s uzeným tofu
Pohanka s uzeným tofu a kysaným zelím
Zapečené batáty s tofu a sýrem
Asijské nudle se zeleninou, kešu ořechy a tofu
4 porce
780 g drcených rajčat (2 plechovky)
400 ml zeleninového vývaru, případně vody
80 g olivového oleje
2 ks červené cibule
3 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky
případně třtinový cukr na doslazení polévky (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
4 porce
250 g přírodního tofu
70 g strouhaného parmezánu
1 vejce
25 g polohrubé špaldové mouky
sůl
pepř
hrstka hladkolisté petrželky
V hrnci na oleji opečeme cibuli a česnek, přihodíme hrst sekané hladkolisté petrželky, a ještě minutu restujeme, přilijeme rajčata a vývar. Směs necháme na mírnějším plamenu provařit asi 20 minut. Na závěr polévku případně osladíme třtinovým cukrem, dochutíme solí a pepřem. Polévku můžeme rozmixovat nebo ji nechat „hrubou“.
Tofu knedlíčky připravíme tak, že přírodní tofu nastrouháme najemno, smícháme s najemno nastrouhaným sýrem, moukou, vejcem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky, které pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Knedlíčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem a nepřidáváme žádný olej – pečeme je „na sucho“.
Sdílejte: