„Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu“
Suroviny
4 porce
780 g drcených rajčat (2 plechovky)
400 ml zeleninového vývaru, případně vody
80 g olivového oleje
2 ks červené cibule
3 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky
případně třtinový cukr na doslazení polévky (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
tofu knedlíčky:
250 g přírodního tofu
70 g strouhaného parmezánu
1 vejce
25 g polohrubé špaldové mouky
sůl, pepř
hrstka hladkolisté petrželky
Zapomeňte na klasické noky zkuste tofu noky
Rajčatovou polévku milují děti i dospělí. Překvapte je zajímavou obměnou, která jim bude nejenom chutnat, ale bude z výživového hlediska vyváženější.
Klasické moučné noky nahraďte tofu noky. Do těsta tak rázem dodáte živiny v podobě bílkovin, železa i izoflavonoidů. „Tofu můžete nabídnout i dětem. Je však potřeba zmínit i to, že sója je zdrojem látek označovaných jako fytoestrogeny. Není to však důvod k panice. Konzumací sóji se hladina estrogenu nijak nezvýší. Efekt těchto látek je velmi slabý, a navíc se od klasického estrogenu liší. Tyto látky se mimochodem vyskytují např. i v luštěninách, rybízu či v žitu…Ideální je tedy mít pestrý a vyvážený jídelníček – tzn. nejíst tofu každý den, ale občas jím stravu zpestřit.“
Suroviny na rajskou polévku s noky
Suroviny
4 porce
780 g drcených rajčat (2 plechovky)
400 ml zeleninového vývaru, případně vody
80 g olivového oleje
2 ks červené cibule
3 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky
případně třtinový cukr na doslazení polévky (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
Suroviny na tofu noky
Suroviny
4 porce
250 g přírodního tofu
70 g strouhaného parmezánu
1 vejce
25 g polohrubé špaldové mouky
sůl
pepř
hrstka hladkolisté petrželky
Postup přípravy rajské polévky s tofu noky
V hrnci na oleji opečeme cibuli a česnek, přihodíme hrst sekané hladkolisté petrželky, a ještě minutu restujeme, přilijeme rajčata a vývar. Směs necháme na mírnějším plamenu provařit asi 20 minut. Na závěr polévku případně osladíme třtinovým cukrem, dochutíme solí a pepřem. Polévku můžeme rozmixovat nebo ji nechat „hrubou“.
Tofu knedlíčky připravíme tak, že přírodní tofu nastrouháme najemno, smícháme s najemno nastrouhaným sýrem, moukou, vejcem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky, které pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Knedlíčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem a nepřidáváme žádný olej – pečeme je „na sucho“.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.