Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Rajská polévka s tofu noky

14. 7. 2024

Zdravé recepty

„Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu“

Suroviny

4 porce

  • 780 g drcených rajčat (2 plechovky)
  • 400 ml zeleninového vývaru, případně vody
  • 80 g olivového oleje
  • 2 ks červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst hladkolisté petrželky
  • případně třtinový cukr na doslazení polévky (pokud jsou rajčata příliš kyselá)
  • tofu knedlíčky:
  • 250 g přírodního tofu
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 25 g polohrubé špaldové mouky
  • sůl, pepř
  • hrstka hladkolisté petrželky

Zapomeňte na klasické noky zkuste tofu noky

Rajčatovou polévku milují děti i dospělí. Překvapte je zajímavou obměnou, která jim bude nejenom chutnat, ale bude z výživového hlediska vyváženější.

Co je tofu

Tofu někdy říkáme i tofu sýr, nebo sójový sýr. Jeho výroba je totiž podobná výrobu mléčného sýru, tofu je však ze sóji.

Klasické moučné noky nahraďte tofu noky. Do těsta tak rázem dodáte živiny v podobě bílkovin, železa i izoflavonoidů. „Tofu můžete nabídnout i dětem. Je však potřeba zmínit i to, že sója je zdrojem látek označovaných jako fytoestrogeny. Není to však důvod k panice. Konzumací sóji se hladina estrogenu nijak nezvýší. Efekt těchto látek je velmi slabý, a navíc se od klasického estrogenu liší. Tyto látky se mimochodem vyskytují např. i v luštěninách, rybízu či v žitu…Ideální je tedy mít pestrý a vyvážený jídelníček – tzn. nejíst tofu každý den, ale občas jím stravu zpestřit.“

Ve firemních restauracích a školních jídelnách Delirest a Primirest si strávníci pochutnávají například na:

Jáhlové rizoto se zeleninou a tofu
 Kapustové karbanátky s uzeným tofu
Pohanka s uzeným tofu a kysaným zelím
 Zapečené batáty s tofu a sýrem
 Asijské nudle se zeleninou, kešu ořechy a tofu

Suroviny na rajskou polévku s noky

Suroviny

4 porce

    780 g drcených rajčat (2 plechovky)

    400 ml zeleninového vývaru, případně vody

    80 g olivového oleje

    2 ks červené cibule

    3 stroužky česneku

    hrst hladkolisté petrželky

    případně třtinový cukr na doslazení polévky (pokud jsou rajčata příliš kyselá)

     

Suroviny na tofu noky

Suroviny

4 porce

    250 g přírodního tofu

    70 g strouhaného parmezánu

    1 vejce

    25 g polohrubé špaldové mouky

    sůl

    pepř

    hrstka hladkolisté petrželky

Postup přípravy rajské polévky s tofu noky

V hrnci na oleji opečeme cibuli a česnek, přihodíme hrst sekané hladkolisté petrželky, a ještě minutu restujeme, přilijeme rajčata a vývar. Směs necháme na mírnějším plamenu provařit asi 20 minut. Na závěr polévku případně osladíme třtinovým cukrem, dochutíme solí a pepřem. Polévku můžeme rozmixovat nebo ji nechat „hrubou“.

Tofu knedlíčky připravíme tak, že přírodní tofu nastrouháme najemno, smícháme s najemno nastrouhaným sýrem, moukou, vejcem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky, které pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Knedlíčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem a nepřidáváme žádný olej – pečeme je „na sucho“.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů