Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Recept z tempehu: Vegetariánský segedínský guláš

11. 11. 2024

Zdravé recepty

„Hledáte chutný, sytý a zároveň zdravý recept? Vyzkoušejte náš segedínský guláš s tempehem. Tento fermentovaný sójový produkt je plný bílkovin, vlákniny a vitamínů. Recept je jednoduchý, výsledek lahodný a zasytí celou rodinu. Navíc potěší i vegetariány. Připravte si nadýchané špaldové knedlíky a pusťte se do vaření!“

Proč zařadit do jídelníčku tempeh?

Tempeh je fermentovaný sójový produkt, který nabízí řadu zdravotních benefitů a je skvělým doplňkem pestré stravy. Sepsali jsme pro vás několik důvodů, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku:

Tempeh má vysoký obsah rostlinných bílkovin. Je tak ideální volbou pro vegetariány, vegany a všechny, kteří se snaží omezit konzumaci masa.

Tempeh obsahuje značné množství vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol.

Tempeh je bohatý na vitamíny skupiny B. Dále obsahuje mangan, fosfor, hořčík, železo a vápník.

Tempeh je všestranný pomocník v kuchyni

Tempeh má jemnou, oříškovou chuť a pevnou texturu, díky čemuž se dá připravit na mnoho způsobů – smažit, grilovat, péct, dusit, marinovat. Můžete ho přidat do salátů, sendvičů, polévek, kari a dalších pokrmů.

Navícje stále dostupnější v supermarketech, nejenom v obchodech se zdravou výživou. Nemusíte se bát, že by nechutnal dětem. Zkuste recept na segedínský guláš s tempehem. Otestovali jsme ho za vás a děti ve školních jídelnách Primirest jej milují.

„V Primirestu je segedín z tempehu oblíbenou bezmasou variantou tradičního pokrmu. Díky použití fermentované sóje je trávení snazší než při klasické přípravě z masa. Použitím kysaného zelí zase zajistíme dostatek vlákniny a vitaminy.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest

Suroviny na recept z tempehu: Vegetariánský segedínský guláš

Suroviny

4 porce

    200 g cibule

    rostlinný olej

    sůl, bobkový list, nové koření

    10 g sladké mleté papriky

    300 g kysaného zelí

    500 g uzeného tempehu

    250 ml smetany

    50 g hladké mouky

    400 ml zeleninového vývaru

    listová petrželka na ozdobení

    Houskové knedlíky:

    400 g špaldové mouky

    10 g čerstvého droždí

    1 ks vejce

    250 ml mléka

    2 plátky žitného chleba

    sůl

Postup přípravy vegetariánského segedínského guláše

Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, do zlatohnědé barvy. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a krátce orestujeme. Poté tempeh z pánve vyndáme.

Do té samé pánve, na které jsme restovali tempeh, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. V případě potřeby přilijeme trochu oleje a přisypeme mletou sladkou papriku. Opět vše zarestujeme, aby paprika lépe pustila barvu. Dejte však pozor, aby se nespálila, protože by pak byla hořká.

Vše zalijeme zeleninovým vývarem a dobře rozmícháme. Pak přidáme koření svázané v gáze (bobkový list, nové koření), provaříme alespoň 30 minut, aby se uvolnil lepek a byl lépe stravitelný.

Z provařené omáčky vyjmeme balíček s kořením, přidáme kysané zelí, které jsme propláchli vodou a překrájeli na menší kousky. Chvíli dusíme, až zelí změkne. Ochutíme solí, do vařící se omáčky nalijeme smetanu a přidáme prohřát předem orestovaný tempeh. Zdobíme nasekanou listovou petrželkou. Podáváme s knedlíky.

Postup přípravy knedlíku

V misce si ze čtyř polévkových lžic mléka (zahřátého cca na 30 °C), droždí a jedné polévkové lžíce hrubé špaldové mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.

Mezitím si kváskový žitný chléb nakrájíme na kostičky. Ze zbytku surovin a kvásku připravíme těsto na knedlíky. To pak mícháme 10 minut v robotu, nebo jej vypracujeme ručně. Po dosažení požadované konzistence těsto osolíme a přidáme do něj kostičky chleba. Ten už jenom lehce zapracujeme, aby kostičky zůstaly viditelné v mozaice knedlíku.

Těsto necháme na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Pak z něj vytvarujeme knedlíky a jednotlivé šišky necháme ještě kynout. Vaříme v osolené vodě přibližně 14 minut, po 7 minutách knedlíky opatrně otočíme, aby se rovnoměrně provařily. Po vyndání z vody je propícháme špejlí, aby odešla přebytečná pára a knedlíky se nesrazily. Knedlíky můžeme vařit také v páře, asi 20 minut. Pak je po uvaření nemusíme propichovat.

TIP

Do knedlíků můžeme místo chleba přidat na kostičky nakrájenou mrkev a snížit tak podíl sacharidů v knedlících.

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů