„Snídaně nebo lehký víkendový oběd, na kterém si pochutnají nejen děti. Tvarohová směs dokonale zasytí a zároveň uspokojí vaše chutě na sladké.“
Jak vznikly palačinky?
Milují je jak děti, tak dospělí. Přestože je tento pokrm světově známý, jeho přesný původ nikdo nezná. Původ vzniku receptu na palačinky je opředen rouškou tajemství.
Zkuste zdravé palačinky ze špaldové mouky od výživové specialistky
Dnes však s jistotou víme, že jsou palačinky oblíbeným jídlem po celém světě. Existuje nespočetné množství receptů a variací, od tenkých francouzských crêpes až po nadýchané americké pancakes.
Naše výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest Kristýna Ostratická pro vás připravila recept na palačinky, který není jen sladkou pochoutkou, ale i vás zasytí. „Palačinky mohou být vyváženým pokrmem – stačí do nich přidat bílkovinu a ovoce či zeleninu. Záleží na tom, zda je děláte nasladko nebo naslano.“
My v Delirestu je nabízíme v obou variantách a vždy patří mezi vyhledávané zpestření jídelníčku. Připravte si je i vy.
Suroviny, které budete na zdravé špaldové palačinky s tvarohem potřebovat
Suroviny
4 porce
250 g špaldové celozrnné mouky
500 ml mléka
3 vejce
špetka soli
kokosový nebo řepkový olej na smažení palačinek
náplň:
250 g odtučněného tvarohu
14 g medu
100 g bobulovitého ovoce podle sezóny
lžička citronové kůry (z BIO citronu)
Postup přípravy špaldových palačinek s ovocným tvarohem
Suroviny na palačinky smícháme vidličkou. Těsto necháme chvíli odstát.
Na dno rozpálené pánve dáme trochu oleje. Naběračkou nalijeme trochu těsta na pánev a krouživým pohybem ho rozetřeme. Jakmile se na spodní straně začnou tvořit hnědé puchýřky a okraje palačinky zezlátnou, otočíme ji. Hotové palačinky necháme na kuchyňském papíře odsát od přebytečného tuku.
Přichází čas na náplň. Tvaroh smícháme s medem, nastrouhanou citronovou kůrou a ovocem. Jakmile palačinky vychladnou, potřeme každou tvarohovou směsí a svineme. Dozdobíme strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo omáčkou z povařeného ovoce.
Palačinky se dají připravit i naslano. Výborná je např. náplň z rozetřeného avokáda, na kterou nasypeme rukolu, položíme plátky šunky a zavineme.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.