„Snídaně, na které si pochutnají nejenom děti! Tvarohová směs perfektně zasytí a zároveň uspokojí vaše chutě na sladké.“
Suroviny
4 porce
250 g špaldové celozrnné mouky
500 ml mléka
3 vejce
špetka soli
kokosový nebo řepkový olej na smažení palačinek
náplň:
250 g odtučněného tvarohu
14 g medu
100 g bobulovitého ovoce dle sezóny
lžička citronové kůry (z BIO citronu)
Suroviny na palačinky promícháme vidličkou. Těsto necháme chvíli odstát. Na dno rozpálené pánve dáme trochu oleje. Naběračkou nalijeme trochu těsta na pánev a krouživým pohybem ho rozprostřeme. Jakmile se na spodní straně začnou tvořit hnědé puchýřky a okraje palačinky zlátnout, obrátíme ji. Hotové palačinky necháme na kuchyňském papíře odsát od přebytečného tuku. Tvaroh smícháme s medem, nastrouhanou citronovou kůrou a ovocem. Jakmile palačinky vychladnou, potřeme každou tvarohovou směsí a zatočíme. Zdobíme strouhaným kokosem, mletým ořechy nebo omáčkou z povařeného ovoce.
Palačinky lze připravit i naslano. Výborná je např. náplň z rozetřeného avokáda, na které nasypeme rukolu, poklademe plátky šunky (ideálně např. sušené) a stočíme.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.