„Do růžova upečená šťavnatá vepřová panenka se zeleninovou čočkou - vydatné a přitom stále odlehčené jídlo!“
Suroviny
3 porce
300 g syrové zelené čočky
200 g mrkve
3 stroužky česneku
1 ks šalotky
snítka tymiánu
bobkový list
80 g řapíkatého celeru
200 ml bílého vína
olivový olej
hladkolistá petrželka
80 g selské sušené šunky
500 g vepřové panenky
citronová šťáva
sůl, pepř
Čočku propláchneme a necháme vařit 40 min.
Šalotku nakrájíme najemno, mrkev na kostičky, česnek na plátky a řapíkatý celer na půlkolečka. Petrželku nasekáme nadrobno. Na části olivového oleje orestujeme šalotku a ostatní zeleninu, poté přidáme i uvařenou scezenou čočku. Vše podlijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a zastříkneme citronovou šťávou. Osolíme, opepříme.
Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme. Poté ji obalíme v plátcích šunky po celé její délce. Na zbylém olivovém oleji ji na pánvi ze všech stran opečeme dozlatova.
Troubu rozehřejeme na 160°C a panenku v ní v pekáčku po dobu asi 10-12 minut dopečeme.
Čočkový salátek podáváme teplý s na plátky nakrájenou vepřovou panenkou.
Na obalení vepřové panenky můžete samozřejmě použít i parmskou šunku.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.