Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Vepřová panenka s teplým salátkem ze zelené čočky

3. 3. 2021

Zdravé recepty

„Do růžova upečená šťavnatá vepřová panenka se zeleninovou čočkou - vydatné a přitom stále odlehčené jídlo!“

Suroviny

3 porce

  • 300 g syrové zelené čočky
  • 200 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks šalotky
  • snítka tymiánu
  • bobkový list
  • 80 g řapíkatého celeru
  • 200 ml bílého vína
  • olivový olej
  • hladkolistá petrželka
  • 80 g selské sušené šunky
  • 500 g vepřové panenky
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Čočku propláchneme a necháme vařit 40 min.
Šalotku nakrájíme najemno, mrkev na kostičky, česnek na plátky a řapíkatý celer na půlkolečka. Petrželku nasekáme nadrobno. Na části olivového oleje orestujeme šalotku a ostatní zeleninu, poté přidáme i uvařenou scezenou čočku. Vše podlijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a zastříkneme citronovou šťávou. Osolíme, opepříme.

Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme. Poté ji obalíme v plátcích šunky po celé její délce. Na zbylém olivovém oleji ji na pánvi ze všech stran opečeme dozlatova.

Troubu rozehřejeme na 160°C a panenku v ní v pekáčku po dobu asi 10-12 minut dopečeme.

Čočkový salátek podáváme teplý s na plátky nakrájenou vepřovou panenkou.

Na obalení vepřové panenky můžete samozřejmě použít i parmskou šunku.

 

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů