„Obáváte se, že vepřové v mrkvi u vás doma moc nezaboduje? Vepřové na mrkvi patří k popelkám české gastronomie. Když koupíte kvalitní maso a budete se řídit Tomášovým receptem, úspěch máte zaručen – u dětí i u dospělých. Navíc, je to skvělý, rychlý letní oběd nebo večeře a jako bonus – se zasloužíte o zlepšení „pošramocené pověsti“ tohoto evergreenu školních jídelen.“
Vepřové s mrkví milují i děti
Kombinace masa a mrkve je v školních jídelnách a restauracích Primirestu velice oblíbená. Podělíme se s vámi o recept, který je stálicí na našem menu a na talířích mizí i u těch nejmenších.
Aby byl úspěch zaručen, je jen potřeba myslet na to, že mrkev potřebuje mnohem míň času ke změknutí než maso. Správná logistika je v tomto receptu „pilířem úspěchu.“
„Tento pokrm je v Primirestu velice oblíbený, a to i u dětí v mateřských školách. Osobně si myslím, že je to díky nasládlé chuti mrkve.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu
Suroviny na vepřové dušené v mrkvi se šťouchanými bramborami
Suroviny
4 porce
0,6 kg vepřové plece/kýty
100 g cibule
0,01 l oleje
40 g másla
1 g muškátového květu
cukr dle chuti
40 g hladké mouky
450 g mrkve
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy vepřového dušeného v mrkvi se šťouchanými bramborami
Mrkev oloupejte a slupky si ponechte na vývar. Ten připravíte tak, že omyté slupky mrkve zalijete vodou a přidáte bobkový list a nové koření.
Mrkev nakrájíte na kolečka, nebo půl kolečka dle velikosti. Na oleji orestujete cibulku nakrájenou na kostičky do zlatavé barvy. Přidáte na kostky nakrájené vepřové maso, osolíte a opeříte. Maso na cibulce opečete do hněda.
Přidejte máslo, jakmile se rozpustí zaprašte ho moukou a lehce orestujte. Zalijte přecezeným mrkvovým vývarem. Nechte pobublávat alespoň 20 minut, aby se vám provařil lepek a byl pak lépe stravitelný. Dochuťte cukrem, solí a muškátovým květem.
Servírujte s vařenými bramborami a petrželkou.
Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.