Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Vepřové v mrkvi. Rychlý oběd, který chutná

17. 6. 2024

Zdravé recepty

„Obáváte se, že vepřové v mrkvi u vás doma moc nezaboduje? Vepřové na mrkvi patří k popelkám české gastronomie. Když koupíte kvalitní maso a budete se řídit Tomášovým receptem, úspěch máte zaručen – u dětí i u dospělých. Navíc, je to skvělý, rychlý letní oběd nebo večeře a jako bonus – se zasloužíte o zlepšení „pošramocené pověsti“ tohoto evergreenu školních jídelen.“

Vepřové s mrkví milují i děti

Kombinace masa a mrkve je v školních jídelnách a restauracích Primirestu velice oblíbená. Podělíme se s vámi o recept, který je stálicí na našem menu a na talířích mizí i u těch nejmenších.

Aby byl úspěch zaručen, je jen potřeba myslet na to, že mrkev potřebuje mnohem míň času ke změknutí než maso. Správná logistika je v tomto receptu „pilířem úspěchu.“

„Tento pokrm je v Primirestu velice oblíbený, a to i u dětí v mateřských školách. Osobně si myslím, že je to díky nasládlé chuti mrkve.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu

Suroviny na vepřové dušené v mrkvi se šťouchanými bramborami

Suroviny

4 porce

    0,6 kg vepřové plece/kýty

    100 g cibule

    0,01 l oleje

    40 g másla

    1 g muškátového květu

    cukr dle chuti

    40 g hladké mouky

    450 g mrkve

    1 bobkový list

    2 kuličky nového koření

    sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy vepřového dušeného v mrkvi se šťouchanými bramborami

Mrkev oloupejte a slupky si ponechte na vývar. Ten připravíte tak, že omyté slupky mrkve zalijete vodou a přidáte bobkový list a nové koření.

Mrkev nakrájíte na kolečka, nebo půl kolečka dle velikosti. Na oleji orestujete cibulku nakrájenou na kostičky do zlatavé barvy. Přidáte na kostky nakrájené vepřové maso, osolíte a opeříte. Maso na cibulce opečete do hněda.

Přidejte máslo, jakmile se rozpustí zaprašte ho moukou a lehce orestujte. Zalijte přecezeným mrkvovým vývarem. Nechte pobublávat alespoň 20 minut, aby se vám provařil lepek a byl pak lépe stravitelný. Dochuťte cukrem, solí a muškátovým květem.

Servírujte s vařenými bramborami a petrželkou.

Tip

Na brambory můžeme použít mrkvovou nať k ozdobení.
Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů