Zdravé cukroví: Čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru
4. 12. 2024
Zdravé recepty
„Poctivě čokoládově sušenky plné ořechů – bez lepku, vajec i rafinovaného cukru. Takové můžete péci nejen na Vánoce.“
Zdravé cukroví: Zkuste recept na čokoládové bezlepkové sušenky
Tradiční cukroví sice láká svou vůní a chutí, ale často je plné cukru, bílé mouky a má v sobě mnoho tuku. Co takhle letos zkusit zdravější variantu, která potěší chuťové pohárky a zároveň nezatíží organismus?
Přinášíme vám recept na lahodné čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru, které si zamilujete. Jsou plné ořechů, kakaa a připravené z kvalitních surovin. A co je nejlepší? Můžete si je dopřávat nejen o Vánocích.
„Při přípravě tradičního cukroví se nižšího obsahu kalorií dá docílit tím, že se do těsta přidá méně tuku i cukru. V mnoha receptech je použito zbytečně moc másla i cukru. Cukr lze úplně nahradit i erythritolem který je mnohonásobně méně energeticky náročný s velmi nízkým GI. Na slazení lze použít i rozmixované datle nebo datlovou pastu. K dostání jsou dnes již i různé sladové a rýžové sirupy nebo melasa. Tyto výrobky obsahují původní minerální látky, vitamíny a přírodní enzymy.“
Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest
Suroviny na čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru
Suroviny
100 g loupaných mandlí
250 g nesolených kešu ořechů
40 g raw kakaového prášku nebo holandského kakaa
150 g javorového sirupu
90 g pohankové mouky
2 lžíce kokosového oleje
špetka soli
Postup přípravy čokoládových bezlepkových sušenek bez rafinovaného cukru
Kešu ořechy i mandle rozmixujeme, poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme v lepivější těsto. Pomocí rukou tvoříme sušenky, které klademe na plech na pečící papír.
Vzorek navrchu můžeme vytvořit pomocí vidličky, kterou jemně přitlačíme nejprve vodorovně a poté na stejném místě horizontálně. Troubu rozehřejeme na 150°.
Sušenky vložíme do trouby a v ten okamžik ji vypneme a necháme i se sušenkami uvnitř úplně vychladnout. Troubu během toho neotevíráme!
Sušenky není potřeba péct, jen jakoby vysušit a zpevnit. Tato metoda, pokud nemáme přímo sušičku na potraviny, je ideální.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.