Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zdravé cukroví: Čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru

4. 12. 2024

Zdravé recepty

„Poctivě čokoládově sušenky plné ořechů – bez lepku, vajec i rafinovaného cukru. Takové můžete péci nejen na Vánoce.“

Zdravé cukroví: Zkuste recept na čokoládové bezlepkové sušenky

Tradiční cukroví sice láká svou vůní a chutí, ale často je plné cukru, bílé mouky a má v sobě mnoho tuku. Co takhle letos zkusit zdravější variantu, která potěší chuťové pohárky a zároveň nezatíží organismus?

Přinášíme vám recept na lahodné čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru, které si zamilujete. Jsou plné ořechů, kakaa a připravené z kvalitních surovin. A co je nejlepší? Můžete si je dopřávat nejen o Vánocích.

„Při přípravě tradičního cukroví se nižšího obsahu kalorií dá docílit tím, že se do těsta přidá méně tuku i cukru. V mnoha receptech je použito zbytečně moc másla i cukru. Cukr lze úplně nahradit i erythritolem který je mnohonásobně méně energeticky náročný s velmi nízkým GI. Na slazení lze použít i rozmixované datle nebo datlovou pastu. K dostání jsou dnes již i různé sladové a rýžové sirupy nebo melasa. Tyto výrobky obsahují původní minerální látky, vitamíny a přírodní enzymy.“

Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest

Suroviny na čokoládové bezlepkové sušenky bez rafinovaného cukru

Suroviny

    100 g loupaných mandlí

    250 g nesolených kešu ořechů

    40 g raw kakaového prášku nebo holandského kakaa

    150 g javorového sirupu

    90 g pohankové mouky

    2 lžíce kokosového oleje

    špetka soli

Postup přípravy čokoládových bezlepkových sušenek bez rafinovaného cukru

Kešu ořechy i mandle rozmixujeme, poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme v lepivější těsto. Pomocí rukou tvoříme sušenky, které klademe na plech na pečící papír.

Vzorek navrchu můžeme vytvořit pomocí vidličky, kterou jemně přitlačíme nejprve vodorovně a poté na stejném místě horizontálně. Troubu rozehřejeme na 150°.

Sušenky vložíme do trouby a v ten okamžik ji vypneme a necháme i se sušenkami uvnitř úplně vychladnout. Troubu během toho neotevíráme!

Sušenky není potřeba péct, jen jakoby vysušit a zpevnit. Tato metoda, pokud nemáme přímo sušičku na potraviny, je ideální.

TIP

Místo mandlí můžete použít ořechy vlašské.
Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů