„Nepečené cukroví je velmi oblíbené – většinou ale obsahuje spoustu cukru a nevhodného tuku. Vyzkoušejte tyto kuličky, které jsou plné živin a báječně chutnají po citronu, zázvoru i kokosu.“
Kde se vzaly nepečené (raw) kuličky?
Původ nepečených kuliček, jakožto sladké pochoutky, není snadné přesně vystopovat. Spíše se vyvíjely postupně v různých kulturách s využitím dostupných surovin.
Mnoho receptů vychází z tradice využívání sušeného ovoce, ořechů a medu, které se formovaly do kuliček pro snadnou konzumaci a skladování. V některých oblastech se tyto kuličky objevovaly jako součást rituálních obřadů nebo jako zdroj energie pro cestovatele.
Postupem času se recepty diverzifikovaly a obohacovaly o další ingredience, jako je kakao, kokos, koření a další, čímž vznikla široká škála nepečených dezertů, které známe dnes. Moderní nepečené kuličky, často zaměřené na zdravější složení, navazují na tuto tradici a kombinují ji se současnými trendy ve výživě.
Kolik takových kuliček za den si můžeme dát? Přece jenom sníst jich 20 asi nebude nutričně vyvážené? Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest odpovídá: „Každý z nás potřebuje jiné množství jídla, proto nemohu říct, jak má být přesně velká vaše porce tohoto cukroví. Záleží na tom, co jíte během celého dne, jaké jsou poměry živin a také jak se hýbete. Sledujte pečlivě, jak se cítíte – při jídle i po něm. Jezte pomalu, díky tomu budete vnímat přirozené signály těla. Neuzobávejte cukroví u televize naprosto bezmyšlenkovitě. Je to jediná cesta, pokud se chcete vysvobodit z kolečka složitého počítání kcal a striktního omezování.“
Suroviny na nepečené citronovo-zázvorové kuličky
Suroviny
200 g mletých mandlí
3 lžíce kokosového oleje
100 g vypeckovaných datlí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce javorového sirupu
citronová šťáva z půlky citronu
špetka soli
strouhaný kokos na obalení kuliček
Postup přípravy nepečených citronovo-zázvorových kuliček
Datle rozmixujeme dohladka a smícháme s mandlemi, zázvorem, olejem, sirupem, citronovou šťávou a špetkou soli.
Hmotu zpracujeme pomocí rukou a poté tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.
Cukroví uchováváme v lednici.
TIP
mandle můžete rozmixovat sami a místo nich lze použít v podstatě jakékoli jiné ořechy.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.