„Zkuste ověřený recept na zeleninové rizoto bez masa, a přesto plné bílkovin, podle šéfkuchaře Tomáše Cikharta. Rychlá večeře pro 4 lidi, po které se jen tak zapráší.“
Suroviny
4 porce
Suroviny na zeleninové barevné rizoto bez masa
320 g tříbarevné rýže
200 g očištěné čerstvé papriky
80 g červené čočky
200 g mrkve
20 ml olivového oleje
2 menší cibule
150 g řapíkatého celeru
125 g cherry rajčátek
1 stroužek česneku
snítku tymiánu
120 g pórku
1 rajče
100 g cukety
sůl a pepř podle chuti
200 ml vody
120 g sýru fitaky
Příprava barevného zeleninového rizota
Rýži v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, dokud z něj nebude odtékat čirá voda. Vaříme v osolené vodě do měkka. Červenou čočku dáme do vhodné nádoby, zalijeme ji vroucí vodou a občas promícháme. Když je čočka měkká, vodu slijeme.
Připravíme si vývar ze slupek z mrkve a z listů řapíkatého celeru, jednoho rajčete, semínek paprik, půlky cibule a stonku od tymiánu. To vše zalijeme 200 ml vody. Vaříme cca 20 minut.
V hrnci na oleji orestujeme do růžova zbytek cibule, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, řapíkatý celer, cuketu, papriku, prolisovaný česnek a tymián. Osolíme a opepříme. Podlijeme přecezeným zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Překrájíme cherry rajčátka na ¼ a přidáme je k měkké zelenině, aby se prohřála. Směs zeleniny smícháme s uvařenou rýží a scezenou červenou čočkou. Ochutíme solí a podáváme s rozdrobeným sýrem fitaky.
Nahraďte klasické srbské rizoto a tentokrát si připravte zeleninové rizoto bez masa. Bílkoviny dodá velice chutný sýr fitaky.
Srbské rizoto vlastně rizotem ani není, jedná se totiž o balkánské jídlo džuveč, které jsme si tak nějak přejmenovali. Tento pokrm je tureckého původu a do Evropy se rozšířil s expanzí Turků po Evropě během jejich výbojů. Název džuveč pochází z tureckého slova güveç, které znamená kotlík, v němž se jídlo připravovalo.
Zeleninové rizoto bez masa nemusí být bez bílkovin
Zkuste náš recept na zeleninové rizoto, tentokrát bez masa. Nebojte o bílkoviny nepřijdete.
Tip od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest
„I když je tento recept bez masa, jedná se o nutričně vyvážený a plnohodnotný pokrm. Bílkovina je v něm zajištěna ve formě čočky a sýra. Sýr fitaky není tak slaný jako například sýr feta nebo balkánský sýr, a proto je vhodný i pro školní stravování.“
Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.