Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zeleninové rizoto bez masa

25. 5. 2023

Zdravé recepty

„Zkuste ověřený recept na zeleninové rizoto bez masa, a přesto plné bílkovin, podle šéfkuchaře Tomáše Cikharta. Rychlá večeře pro 4 lidi, po které se jen tak zapráší.“

Suroviny

4 porce

  • Suroviny na zeleninové barevné rizoto bez masa
  • 320 g tříbarevné rýže
  • 200 g očištěné čerstvé papriky
  • 80 g červené čočky
  • 200 g mrkve
  • 20 ml olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 125 g cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • snítku tymiánu
  • 120 g pórku
  • 1 rajče
  • 100 g cukety
  • sůl a pepř podle chuti
  • 200 ml vody
  • 120 g sýru fitaky

Příprava barevného zeleninového rizota

Rýži v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, dokud z něj nebude odtékat čirá voda. Vaříme v osolené vodě do měkka. Červenou čočku dáme do vhodné nádoby, zalijeme ji vroucí vodou a občas promícháme. Když je čočka měkká, vodu slijeme.

Připravíme si vývar ze slupek z mrkve a z listů řapíkatého celeru, jednoho rajčete, semínek paprik, půlky cibule a stonku od tymiánu. To vše zalijeme 200 ml vody. Vaříme cca 20 minut.

V hrnci na oleji orestujeme do růžova zbytek cibule, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, řapíkatý celer, cuketu, papriku, prolisovaný česnek a tymián. Osolíme a opepříme. Podlijeme přecezeným zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Překrájíme cherry rajčátka na ¼ a přidáme je k měkké zelenině, aby se prohřála. Směs zeleniny smícháme s uvařenou rýží a scezenou červenou čočkou. Ochutíme solí a podáváme s rozdrobeným sýrem fitaky.

Nahraďte klasické srbské rizoto a tentokrát si připravte zeleninové rizoto bez masa. Bílkoviny dodá velice chutný sýr fitaky.

Zkuste také srbské rizoto jako ze školní jídelny a recept na bulgurové rizoto

Co jste o rizotu nevěděli

 Srbské rizoto vlastně rizotem ani není, jedná se totiž o balkánské jídlo džuveč, které jsme si tak nějak přejmenovali.  Tento pokrm je tureckého původu a do Evropy se rozšířil s expanzí Turků po Evropě během jejich výbojů. Název džuveč pochází z tureckého slova güveç, které znamená kotlík, v němž se jídlo připravovalo.

Zeleninové rizoto bez masa nemusí být bez bílkovin

 Zkuste náš recept na zeleninové rizoto, tentokrát bez masa. Nebojte o bílkoviny nepřijdete.

 Tip od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest

„I když je tento recept bez masa, jedná se o nutričně vyvážený a plnohodnotný pokrm. Bílkovina je v něm zajištěna ve formě čočky a sýra. Sýr fitaky není tak slaný jako například sýr feta nebo balkánský sýr, a proto je vhodný i pro školní stravování.“

 

 

 

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů