Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zlatý recept vítěze národního finále Culinary Cupu: Mrkvový krém s pečeným batátem

21. 11. 2024

Zdravé recepty

„Hledáte lahodný a zároveň netradiční recept na krémovou polévku? Vyzkoušejte tento mrkvový krém s pečeným batátem, červeným kari, kokosovým mlékem a fetou, dozdobený křupavou rozpukanou kukuřicí. Autorem receptu je Lukáš Turek, letošní vítěz českého národního finále Culinary Cup – talentové soutěže kreativních kuchařů. Je jednoduchý, výsledek ale lahodný a zaručeně překvapí vaše chuťové pohárky.“

Proč zařadit mrkev do svého jídelníčku?

Mrkev je kořenová zelenina, která nabízí spoustu zdravotních benefitů a je skvělým doplňkem pestré stravy. Shrnuli jsme pro vás několik důvodů, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku:

Mrkev je bohatá na betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro zdravý zrak, pokožku a imunitní systém.

Mrkev obsahuje vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Mrkev je zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením a snižují riziko chronických onemocnění.


Mrkev: Všestranný pomocník v kuchyni

Mrkev má sladkou chuť a křupavou texturu, díky čemuž se dá připravit na mnoho způsobů – vařit, péct, dusit, grilovat, odšťavňovat. Můžete ji přidat do salátů, polévek, hlavních jídel, dezertů a dalších pokrmů.

Suroviny mrkvový krém od Lukáše Turka

Suroviny

10 porcí

    2 kg mrkve (oloupané)

    0,9 kg batátů

    0,2 kg cibule (oloupané)

    1 l kokosového mléka

    80 ml olivového oleje

    200 g fety

    50 g cukru

    10 g kukuřice

    100 g soli

    50 g řapíkatého celeru (na ozdobu)

    30 g červené kari pasty

Postup přípravy mrkvového krému

Batáty oloupeme, osolíme, zabalíme do alobalu a pečeme na 160 °C 30 minut.

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, orestujeme spolu s červeným kari. Zalijeme kokosovým mlékem a vaříme asi 20 minut.

Polévku rozmixujeme a přiléváme vodu podle potřeby. Dochutíme solí a cukrem. Na ozdobení použijeme buď hotovou rozpukanou kukuřici, nebo si ji připravíme na rozpálené suché pánvi.

Polévku podáváme ozdobenou pečenými batáty, fetou, rozpukanou kukuřicí a nasekaným řapíkatým celerem.

Print Friendly, PDF & Email

admin

Filtruj v receptech:

načíst více receptů