Recept na čokoládové domácí pralinky
18.11.2024
Zdravé recepty
Dopřejte si luxus domácích pralinek. S naším jednoduchým receptem si snadno připravíte lahodné a zdravější čokoládové pralinky s ořechovou náplní.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
21. 11. 2024
Zdravé recepty
„Hledáte lahodný a zároveň netradiční recept na krémovou polévku? Vyzkoušejte tento mrkvový krém s pečeným batátem, červeným kari, kokosovým mlékem a fetou, dozdobený křupavou rozpukanou kukuřicí. Autorem receptu je Lukáš Turek, letošní vítěz českého národního finále Culinary Cup – talentové soutěže kreativních kuchařů. Je jednoduchý, výsledek ale lahodný a zaručeně překvapí vaše chuťové pohárky.“
Mrkev je kořenová zelenina, která nabízí spoustu zdravotních benefitů a je skvělým doplňkem pestré stravy. Shrnuli jsme pro vás několik důvodů, proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku:
Mrkev je bohatá na betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro zdravý zrak, pokožku a imunitní systém.
Mrkev obsahuje vlákninu, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Mrkev je zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením a snižují riziko chronických onemocnění.
Mrkev: Všestranný pomocník v kuchyni
Mrkev má sladkou chuť a křupavou texturu, díky čemuž se dá připravit na mnoho způsobů – vařit, péct, dusit, grilovat, odšťavňovat. Můžete ji přidat do salátů, polévek, hlavních jídel, dezertů a dalších pokrmů.
10 porcí
2 kg mrkve (oloupané)
0,9 kg batátů
0,2 kg cibule (oloupané)
1 l kokosového mléka
80 ml olivového oleje
200 g fety
50 g cukru
10 g kukuřice
100 g soli
50 g řapíkatého celeru (na ozdobu)
30 g červené kari pasty
Batáty oloupeme, osolíme, zabalíme do alobalu a pečeme na 160 °C 30 minut.
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, orestujeme spolu s červeným kari. Zalijeme kokosovým mlékem a vaříme asi 20 minut.
Polévku rozmixujeme a přiléváme vodu podle potřeby. Dochutíme solí a cukrem. Na ozdobení použijeme buď hotovou rozpukanou kukuřici, nebo si ji připravíme na rozpálené suché pánvi.
Polévku podáváme ozdobenou pečenými batáty, fetou, rozpukanou kukuřicí a nasekaným řapíkatým celerem.
Sdílejte: