Školní restaurace v Tanvaldu se stala průkopníkem v boji proti plýtvání potravinami. Jako první v Česku se pyšní titulem 100% bezodpadové restaurace. Díky promyšlenému systému, samoobsluze a vzdělávání dětí o zodpovědnosti k jídlu se zde nesnědené zbytky mění v cenný kompost a nezkonzumované porce putují k potřebným.
Jak funguje bezodpadový systém?
V tanvaldské školní restauraci Primirest se vaří s rozmyslem a s minimem odpadu. Suroviny se objednávají přesně podle počtu objednaných obědů, a efektivní systém logistiky minimalizuje plýtvání.
„Ořezy zeleniny a masa zpracováváme do vývarů a základů pro polévky nebo omáčky.“
Roman Preissler, šéfkuchař školní restaurace Primirest ZŠ Tanvald
Samoobsluha učí děti zodpovědnosti
Samoobslužný systém hraje klíčovou roli v minimalizaci nedojedených zbytků. Děti si nabírají jen tolik, kolik skutečně chtějí, a mají možnost si opakovaně přidat. Tento přístup vede k přirozenému učení se o velikosti porcí a zodpovědnosti k jídlu. Navíc se zvyšuje konzumace polévek, ovoce a zeleniny.
Po jídle děti samy třídí nádobí, což snižuje nároky na obsluhu a eliminuje fronty. Maskot jídelny, Barvožrout, interaktivní formou vzdělává děti o důležitosti snižování odpadu.
Méně plýtvání znamená i kvalitní suroviny a pomoc potřebným
Díky minimalizaci plýtvání si školní restaurace může dovolit nakupovat dražší a kvalitnější suroviny, jako je bio hovězí maso z Vysočiny nebo čerstvé ryby. Instantní bramborovou kaši ve skladu v Primirest nikdo nenajde, vaří se pouze z čerstvých surovin.
„Veškeré hovězí v našich školních jídelnách je bioprodukce z Vysočiny, nakupujeme čerstvé ryby, na jídelníčku je i králík, nepoužíváme mražené polotovary, umožňuje nám to třeba vařit klasické vývary z kostí,“ potvrzuje Michal Debrecéni, generální ředitel sítě školních restaurací Primirest.
Nesnědené porce putují prostřednictvím organizace Zachraň jídlo do místního rodinného centra Maják, kde pomáhají lidem v nouzi. Za září a říjen se takto zachránilo 66, respektive 87 porcí jídla.
Samozřejmě titul bezodpadové restaurace by tady nebyl bez posledního bodu celého cyklu. Veškerý bioodpad, včetně zbytků z talířů, se zpracovává v elektrickém kompostéru, který během 24 hodin produkuje kvalitní kompost.
Ten pak využívá škola a Technické služby města Tanvald na kultivaci zeleně. Provoz kompostéru je ekonomický a eliminuje náklady na odvoz bioodpadu.
Tanvald jako vzor pro ostatní
Tanvald se stal průkopníkem v zavádění samoobslužných bezodpadových jídelen. „V roce 2022 jsme na Šumburku otevřeli první ‚inkubátor‘, kde jsme si otestovali, zda je to vůbec možné. Děti nás překvapily svou samostatností a množství vyhozeného jídla se hned od začátku snížilo o 80 až 90 procent,“ říká Michal Debrecéni, generální ředitel sítě školních restaurací Primirest. Dnes už moderní samoobslužné restaurace fungují ve všech třech základních školách v Tanvaldu.