Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Revoluce ve školním stravování: Tanvald otevírá první bezodpadovou školní jídelnu v Česku

2. 12. 2024

Neplýtváme, Z kuchyně

Školní restaurace v Tanvaldu se stala průkopníkem v boji proti plýtvání potravinami. Jako první v Česku se pyšní titulem 100% bezodpadové restaurace. Díky promyšlenému systému, samoobsluze a vzdělávání dětí o zodpovědnosti k jídlu se zde nesnědené zbytky mění v cenný kompost a nezkonzumované porce putují k potřebným.

Jak funguje bezodpadový systém?

V tanvaldské školní restauraci Primirest se vaří s rozmyslem a s minimem odpadu. Suroviny se objednávají přesně podle počtu objednaných obědů, a efektivní systém logistiky minimalizuje plýtvání.

„Ořezy zeleniny a masa zpracováváme do vývarů a základů pro polévky nebo omáčky.“

Roman Preissler, šéfkuchař školní restaurace Primirest ZŠ Tanvald

Samoobsluha učí děti zodpovědnosti

Samoobslužný systém hraje klíčovou roli v minimalizaci nedojedených zbytků. Děti si nabírají jen tolik, kolik skutečně chtějí, a mají možnost si opakovaně přidat. Tento přístup vede k přirozenému učení se o velikosti porcí a zodpovědnosti k jídlu. Navíc se zvyšuje konzumace polévek, ovoce a zeleniny.

Po jídle děti samy třídí nádobí, což snižuje nároky na obsluhu a eliminuje fronty. Maskot jídelny, Barvožrout, interaktivní formou vzdělává děti o důležitosti snižování odpadu.

Méně plýtvání znamená i kvalitní suroviny a pomoc potřebným

Díky minimalizaci plýtvání si školní restaurace může dovolit nakupovat dražší a kvalitnější suroviny, jako je bio hovězí maso z Vysočiny nebo čerstvé ryby. Instantní bramborovou kaši ve skladu v Primirest nikdo nenajde, vaří se pouze z čerstvých surovin.

Veškeré hovězí v našich školních jídelnách je bioprodukce z Vysočiny, nakupujeme čerstvé ryby, na jídelníčku je i králík, nepoužíváme mražené polotovary, umožňuje nám to třeba vařit klasické vývary z kostí,“ potvrzuje Michal Debrecéni, generální ředitel sítě školních restaurací Primirest.

Nesnědené porce putují prostřednictvím organizace Zachraň jídlo do místního rodinného centra Maják, kde pomáhají lidem v nouzi. Za září a říjen se takto zachránilo 66, respektive 87 porcí jídla.

Kompostér uzavírá bezodpadový cyklus

Samozřejmě titul bezodpadové restaurace by tady nebyl bez posledního bodu celého cyklu. Veškerý bioodpad, včetně zbytků z talířů, se zpracovává v elektrickém kompostéru, který během 24 hodin produkuje kvalitní kompost.

Ten pak využívá škola a Technické služby města Tanvald na kultivaci zeleně. Provoz kompostéru je ekonomický a eliminuje náklady na odvoz bioodpadu.

Tanvald jako vzor pro ostatní

Tanvald se stal průkopníkem v zavádění samoobslužných bezodpadových jídelen. „V roce 2022 jsme na Šumburku otevřeli první ‚inkubátor‘, kde jsme si otestovali, zda je to vůbec možné. Děti nás překvapily svou samostatností a množství vyhozeného jídla se hned od začátku snížilo o 80 až 90 procent,“ říká Michal Debrecéni, generální ředitel sítě školních restaurací Primirest. Dnes už moderní samoobslužné restaurace fungují ve všech třech základních školách v Tanvaldu.

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků