Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

„Smažák“ spojuje. Chodí na něj všichni

7. 7. 2021

Co nám chutná

S vařenými bramborami nebo hranolky? Jak máte svůj smažený sýr raději vy? Otázku, zda ho máte rádi, ani neklademe, protože právě smažený sýr je jedno z mála jídel, na které občas dostane chuť skoro každý Čech. Dvě členky brněnského HaDivadla mu dokonce založily fanouškovskou facebookovou stránku, kde se čile diskutuje o oblíbených přílohách nebo o tom, kam vlastně patří mistička s tatarkou.

Začalo to v květnu roku 2018. Intendantka HaDivadla Anna Stránská a kolegyně ekonomka Nikola Cziglová byly zrovna na divadelním festivalu v Olomouci, kde se nepohodly s recepčním v hotelu. „Říkaly jsme si, že kdybychom byly blogerky, napíšeme hotelu aspoň hodně špatnou recenzi, jenže blogerky jsme nebyly. Nikola ale kontrovala, a proč bychom nemohly?“ vzpomíná Anna, která se spolu s kamarádkou po krátkém hecování rozhodla, že se stanou foodblogerkami specializovanými na smažený sýr. A tak vznikla stránka Smažené sýry v ČR.

Možná vám to zní zvláštně. Ta kombinace naleštěné image blogerství a k tomu tukem nasáklá česká pochoutka. Jenže právě v tom je ten vtip. „Na naší facebookové stránce mě nejvíc baví to, jak se tam ocitá výběr z nejrůznějších sociálních skupin, smažák má totiž opravdu rád skoro každý, smažák spojuje,“ povídá zapáleně Anna, která má tuhle jednoduchou českou dobrotu spojenou s výlety s kamarády a dobrou náladou, což jídlo povyšuje ještě víc.

Spolu s Nikolou na facebookovém profilu zveřejňují recenze a fotky smažených sýrů ze všech možných míst po republice, kde si je kdy daly. Najdete tady snímky ze zapadlých vesnických hospůdek i velkých restaurací na starobylých centrálních náměstích. „Je pravda, že občas se někde nezadaří, ale jinak platí, že ho mají skoro všude. Často to bývá jediné vegetariánské jídlo, a to i když je to smažený sýr se šunkou,“ směje se Nikola. Obě správkyně profilu také doporučují říct si o sýr i ve chvíli, kdy ho třeba na lístku nenajdete. „Jednou jsme to takhle udělali v restauraci na Ještědu a byl to jeden z našich nejlepších zážitků.“

Zásadní sýrové otázky

Počet příznivců facebookové stránky už pomalu šplhá k deseti tisícům. A reagovat na jednotlivé recenze dovedou velice zapáleně. Nejde ani tak o to, jaká příloha je k sýru nejlepší (jednotný názor nesdílí ani správkyně, Anna preferuje dospělejší verzi s vařenými bramborami, Nikola prý dětskou nostalgickou s hranolky), ale o spoustu jiných zdánlivých drobností. „Máme jednoho fanouška, který je vysazený na to, když se tatarka servíruje v porcelánové misce, která je přímo na talíři u jídla. Podle něj se má podávat na talíři s ubrouskem zvlášť nebo ideálně v omáčníku,“ dává příklad Nikola.

Další bouřlivé diskuze se vedou kolem množství tatarské omáčky (obě ženy se shodují, že jí není nikdy dost) nebo toho, jestli ke smaženému sýru s tatarkou a přílohou patří ještě i zeleninová obloha – jestli to není zbytečné kažení tučné pochoutky vitamíny, a když ne, tak jaké by vlastně obloha měla mít přesné složení.

Na otázku, jestli se dá tenhle poměrně jednoduchý pokrm pokazit, ale obě fanynky smažených sýrů jednomyslně vyhrknou: Ale určitě! „Když je to nějaký nepovedený předpřipravený polotovar nebo když je sýr usmažený jenom na povrchu ale uvnitř tvrdý, tak to je špatně,“ vypočítává Nikola a Anna ji hned doplňuje: „Tohle je jídlo, ke kterému patří dobrá nálada, takže když není, pokazí to všechno. Stejně jako nepříjemná obsluha.“

Podívat se na to, kde byl sýr pětihvězdičkový a kde naopak za moc nestál, teď můžou všichni jeho příznivci i na mapě, kterou profilu vytvořil další nadšený fanoušek. Uživatelé v ní najdou
všechny recenze rozmístěné podle měst, takže se dá využít i jako vodítko, když člověk v neznámém městě potřebuje někam na jídlo. Další recenze budou určitě přibývat, oběma ženám tohle jídlo totiž pořád ještě nezevšednělo, zvlášť když je tolik propojené s kamarády a zajímavými cestami. Jen jednu věc by rády viděly častěji – vlastní zážitek Anny z první vlny pandemie koronaviru je přiměl k přemýšlení nad tím, že se sýrem se vlastně tolik neimprovizuje. A přitom by mohlo.

„Jak se nemohlo chodit do restaurací, posbírala jsem v lednici nejrůznější zbytky sýrů, obalila je v trojobalu a byl z toho parádní zážitek. Líbilo by se nám, kdyby se toho ani restaurace nebály a častěji zkoušely nové kombinace,“ vybízejí obě ženy kuchaře a šéfy kuchyní. Jejich odvážné myšlenky směřují i k tomu, že kdyby se smažák podával třeba jen se zeleninou, nemuselo by to být ani tak nezdravé jídlo. Otázka je, jestli by s ním pořád byla taková zábava.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků