Sedmnáct kuchařů, jeden úkol: uvařit dokonalou bezlepkovou polévku – sytou a vydatnou jako hlavní chod. Národní finále soutěže Culinary Cup prověřilo nejen kulinářské dovednosti, ale i strategické myšlení a smysl pro detail. Kdo si odnesl vavříny vítězů a postoupil do česko-slovenského SuperFinále? A co na výkony soutěžících říkala odborná porota?
Správné rozvržení sil, perfektní načasování a poutavý plating – to vše hrálo klíčovou roli na cestě za dobrým výsledkem. A přesně tyto dovednosti prověřilo druhé kolo soutěže Culinary Cup.
Co je Culinary Cup?
Culinary Cup je soutěž talentovaných českých a slovenských šéfkuchařů z jídelen Delirest a Primirest. Cílem soutěže je podpořit kreativitu kuchařů, zlepšit kvalitu a servis v jídelnách a restauracích a zároveň vybrat ty nejlepší z nejlepších. Soutěž se skládá ze tří kol: korespondenčního, národních finále a česko-slovenského SuperFinále. První tři z národních kol postupují automaticky do SuperFinále a bojují i o účast v mezinárodním středoevropském soutěžním klání, kterého se účastní vždy po 2 týmy z Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska. Soutěž je pro kuchaře skvělou příležitostí k profesnímu růstu a zároveň jim umožňuje stát se tváří firmy.
Úkolem – a mimořádnou kulinární výzvou – v národních finále 2025 bylo uvařit chutnou, sytou bezlepkovou polévku, která zároveň splňuje charakteristiku plnohodnotného hlavního jídla. V duchu hesla: „Polévka je grunt a kdo ji nejí, tak je špunt!“ se kuchaři pustili do práce a předvedli své umění.
V soutěži se nehodnotí jenom chuť
7členná odborná porota, ve které zasedli experti na gastronomii, provoz, finance, ale i suroviny měla náročný úkol. Vybrat ze 17 účastníků takové, kteří skloubí kulinární umění, precizní techniku i výkon do vítězného receptu. Mimořádně bedlivě sledovali výkony svých kolegů v rondu, především Ondřej Slanina, Guest Chef (hostující šéfkuchař) Delirest a Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest.
Hodnotila se nejen chuť polévky, ale i kreativita, prezentace/emoce na talíři, techničtí komisaři se soustředili na dodržování HACCP během přípravy a míru plýtvání. Některé polévky si vysloužily nadšené ovace, jiné sklidily konstruktivní kritiku. A o vítězi doslova rozhodly detaily, které možná běžný strávník nevnímá – porotě však neunikly.
Výherní recepty potěšily nejednoho gurmána
Jedno je ale jisté – zlaté recepty obou zemí sklidily u poroty zasloužené ovace. Lukášův mrkvový krém s pečeným batátem a Michalova pálivá polévka s kokosovým mlékem a grilovanými prsy s hokkaido pyré nadchly porotce svou chutí, kreativitou a zároveň precizním provedením. Oba kuchaři prokázali nejen kulinářský talent, ale i smysl pro detail a perfektní zvládnutí techniky.
Celkově porota vyhlásila tři postupující místa jak za Česko, tak i Slovensko. Medailisti postupují do česko-slovenského SuperFinále, na kterém budou soutěžit o vstupenku na mezinárodní – středoevropské klání kuchařských talentů, které se v příštím roce bude konat v Rumunsku.
Výsledky prezenčního kola Culinary Cupu:
Česká republika:
Zlato: Lukáš Turek (Mrkvový krém s pečeným batátem, červeným kari, kokosovým mlékem a sýrem feta, sypaný rozpukanou kukuřicí)
Stříbro: Daniel Dušek (Rajčatovo zeleninová polévka s hovězím masem, koprovou espumou, škvarky a řepným chipsem)
Bronz: Pavel Němec (Batátový krém s kuřecím masem a zakysanou smetanou)
Zlato: Michal Balucha (Pálivá polévka s kokosovým mlékem s grilovanými prsy s hokkaido pyré)
Stříbro: Matej Orčík (Brynzová polévka s bramborovými knedlíčky s uzeným masem a jedlovým olejem)
Bronz: Mário Kleiman (Wasabi gnocchi s chřestovým krémem)
Kuchař je umělec, který dokáže i „obyčejnou“ polévku proměnit v dokonalou symfonii chutí, vůní, barev – naprosto fenomenální a chutný zážitek. Jak při závěrečné rekapitulaci konstatoval generální ředitel společností Delirest a Primirest Michal Debrecéni: „Mám obrovskou radost, že talentová soutěž CulinaryCup, kterou v této formě organizujeme již potřetí v řadě, si i za tak krátkou dobu vybudovala u našich kolegů – kuchařů velmi dobré renomé. Vnímají ji jako příležitost ukázat svoje know-how. A i když jde o profesní soupeření, všechny účastníky spojuje vášeň k vaření a pozitivní energii. Navíc, kvalita jídel se s každým kolem zvyšuje a i ‚polévková výzva‛ přinesla vysokou úroveň soutěženích receptů – to potvrzují i komentáře poroty. Jsem upřímně hrdý, že jsme schopni připravovat i takovou vysokou gastronomii. Navíc jsou to recepty, které dokážeme připravit i v našich závodech pro naše hosty.“