Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Vítězem Culinary Cupu je Daniel Dušek z Primirestu

19. 2. 2024

Co nám chutná, Osobnosti

Culinary Cup, soutěž nejtalentovanějších českých a slovenských šéfkuchařů z jídelen a restaurací Delirest a Primirest, má za sebou premiérové „federální“ superfinále. Tři kuchaři ze Slovenska a tři z České republiky si v něm porovnali síly. Historicky prvním držitelem putovního poháru vítězů se stal šéfkuchař Daniel Dušek ze školní restaurace Primirest v Litomyšli.

O držiteli unikátní putovní trofeje Culinary Cup rozhodl souboj takříkajíc na ostří nože. Všichni soutěžící dostali tři hodiny na přípravu kompletního tříchodového menu. Culinary fantazii a kreativitě se meze nekladli, podmínkou ale bylo, aby:

  • předkrm obsahoval houby,
  • klíčovou „přísadou“ bezlepkové polévky byla podzimní zelenina,
  • hlavnímu bezlepkovému chodu dominovala zvěřina.

Na každého soutěžícího navíc čekala extra výzva – „překvapení“ ve formě nečekaného superfinálového extra úkolu. Ze surovin na stole museli připravit amuse bouche navíc (pozn. autora: amuse-bouche nebo amuse-gueule je předkrm velikosti jednoho malého sousta tzv. na lžičku).

Co je Culinary Cup

kulinářská soutěž šéfkuchařů, která je podporuje v jejich kreativitě, profesionálních dovednostech a celkově zlepšuje kvalitu a servis v jídelnách a restauracích společností Delirest a Primirest ČR/SR. Vítězové národních kol i federálního superfinále se stávají tvářemi firmy. Získávají finanční ohodnocení, pobytové vouchery, hodnotné kuchyňské vybavení, ale hlavně spoustu zážitků, i odborných rad od kolegů a přísné poroty. Vítěz superfinálového kola postupuje do mezinárodního kola Culinary Cup, kde budou kromě Čechů a Slováků soutěžit také nejlepší šéfkuchaři z Rumunska a Maďarska.

Superfinále Culinary Cupu hodnotila profesionální porota

I když se jedná „pouze“ o interní kuchařskou soutěž, profesionální výkony posuzovala opravdu různorodá porota. Do křesla zasedla například „obávaná“ gastro expertka, hlavní šéfkuchařka Makro Akademie a certifikovaná porotkyně AKC Jitka Ulihrachová, u které se učil nejeden současný kuchař Delirestu či Primirestu. Jako mistrovou ji například zažil populární hostující šéfkuchař Marek Ort, který v porotě také nechyběl.

Porotcovskou roli si vyzkoušel i český vítěz Bocuse d ’Or Dominik Unčovský, který se nyní pilně připravuje na evropské finále v Norsku.


Porota:

Michal Debrecéni – generální ředitel Delirest a Primirest ČR/SR

Dominik Unčovský – vítěz českého národního kola Bocuse d ’Or

Jitka Ulihrachová – Head Chef Makro akademie a certifikovaná porotkyně AKC

Marek Ort – Guest Chef skupiny Delirest

Kristýna Ostratická – Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR

Vařit v cizím prostředí a soutěžně – to stojí nervy

V superfinále jako první před porotu předstoupil Jiří Štarman. Z tříchodového menu a extra úkolu amuse bouche je oslovila zejména polévka. Soutěžícímu ale porota zároveň vytkla technologické chyby, kremrole ještě potřebovala dopéct a menu zavánělo překombinovaností. „Snaha tam byla opravdu velká, ale dnes se ti to moc nepovedlo,“ hodnotil Marek Ort.

„U soutěží udělá svoje nervozita a i to, že vaříte jinde. Je to zkrátka tlak.“

Dominik Unčovský, vítěz Bocuse d ’Or

„Miluji, když jídlo vytváří emoci a o tom jsem se při přípravě snažil,“ komentoval své soutěžní menu další z účastníků superfinále a vítěz slovenské části František Sedlák. Snad největší kritiku od poroty sklidil František za nejedlou větvičku z borovice na svém amuse bouche – ta tam podle nich neměla co dělat.

Třetí účastník federálního finále Martin Redl si také vyslechl nejen pozitivní hodnocení, ale i výtky, zejména u polévky. „Nijak mě nepřekvapila, na této úrovni bych očekával nějaký ‚wau’ efekt, tohle si dokáže hodně z nás uvařit i doma,“ hodnotil Michal Debrecéni.

Dalšímu soutěžícímu, Štefanu Bulíkovi, nechyběly nápady, podle poroty to však chtělo víc tréninku.

Startovací číslo 5 patřilo v superfinále Danielu Duškovi. Zabodoval svým amuse bouche, škvarky z hlívy ústřičné jsou zkrátka neotřelý nápad. Navíc porotu nadchla polévka.

CulinaryCup SuperFinále

Poslední soutěžící, Zdenko Hanišák, zase potěšil a překvapil bažantem – konečně jiná zvěřina.

Celkově porota očekávala o trošku lepší soutěžní výkony, a hlavně méně chyb, které často souvisely s nervozitou, časovým stresem a s „boji“ s technologiemi. V závěru první ročník soutěže hezky zhodnotil Michal Debrecéni: „Nikdo nepředvede vždy to nejlepší. Ani Usain Bolt pokaždé nevyhrával. Proto nebuďte zklamání, pokud se vám dnes nepovedlo vše tak, jak jste si představovali.“

Podívejte se na jednotlivá soutěžní menu:

Vítěz zaujal škvarky z hlívy ústřičné a skvělou technikou

Nakonec o vítězi rozhodla zejména technická stránka věci. „Do budoucna nepodceňujte technickou komisi, hospodaření se surovinami, techniku zpracování a porce,“ doporučila při vyhlašování výsledků Jitka Ulihrachová.

Putovní pohár nakonec nad hlavu zvedl jediný „primirestí“ šéfkuchař ve finále – Daniel Dušek. Svůj úspěch, po prvotních ovacích, zhodnotil velice racionálně: „Myslím si, že dnes za výhrou stojí zejména splnění soutěžních požadavků. Povedlo se mi dodržet množství porcí s minimální ztrátou surovin.“

CulinaryCup SuperFinále

 Celkové umístění 1. ročníku soutěže Culinary Cup:

  1. místo
    Daniel Dušek – 413 b
  2. místo
    František Sedlák – 347 b
  3. místo
    Zdenko Hanišák – 343 b
  4. místo
    Martin Rédl – 339 b
  5. místo
    Jirka Štarman – 290 b
  6. místo
    Štefan Bulík – 145 b

Co dalšího jste na superfinále Culinary Cupu mohli zažít

Samozřejmě se celý den jenom nevařilo. Pro hosty a návštěvníky superfinálového klání byla připravena kuchařská show v podání FIT Brand Chef Delirest/Primirest Kristýny Ostratické, která všem předvedla, jak chutně a zdravě připravit quinou.

Nechyběly ani autentické chutě a vůně Maďarska i Rumunska, které dovezli zahraniční kolegové – šéfkuchaři z partnerských restaurací Delirest.

K vidění byl i náš Autocanteen systém – samoobslužné pokladny s umělou inteligencí, které rozpoznají, co máte na talíři a díky nim zaplatíte za pár vteřin.

Tak na viděnou opět za rok!


Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků