Culinary Cup, soutěž nejtalentovanějších českých a slovenských šéfkuchařů z jídelen a restaurací Delirest a Primirest, má za sebou premiérové „federální“ superfinále. Tři kuchaři ze Slovenska a tři z České republiky si v něm porovnali síly. Historicky prvním držitelem putovního poháru vítězů se stal šéfkuchař Daniel Dušek ze školní restaurace Primirest v Litomyšli.
O držiteli unikátní putovní trofeje Culinary Cup rozhodl souboj takříkajíc na ostří nože. Všichni soutěžící dostali tři hodiny na přípravu kompletního tříchodového menu. Culinary fantazii a kreativitě se meze nekladli, podmínkou ale bylo, aby:
předkrm obsahoval houby,
klíčovou „přísadou“ bezlepkové polévky byla podzimní zelenina,
hlavnímu bezlepkovému chodu dominovala zvěřina.
Na každého soutěžícího navíc čekala extra výzva – „překvapení“ ve formě nečekaného superfinálového extra úkolu. Ze surovin na stole museli připravit amuse bouche navíc (pozn. autora: amuse-bouche nebo amuse-gueule je předkrm velikosti jednoho malého sousta tzv. na lžičku).
Co je Culinary Cup
kulinářská soutěž šéfkuchařů, která je podporuje v jejich kreativitě, profesionálních dovednostech a celkově zlepšuje kvalitu a servis v jídelnách a restauracích společností Delirest a Primirest ČR/SR. Vítězové národních kol i federálního superfinále se stávají tvářemi firmy. Získávají finanční ohodnocení, pobytové vouchery, hodnotné kuchyňské vybavení, ale hlavně spoustu zážitků, i odborných rad od kolegů a přísné poroty. Vítěz superfinálového kola postupuje do mezinárodního kola Culinary Cup, kde budou kromě Čechů a Slováků soutěžit také nejlepší šéfkuchaři z Rumunska a Maďarska.
Superfinále Culinary Cupu hodnotila profesionální porota
I když se jedná „pouze“ o interní kuchařskou soutěž, profesionální výkony posuzovala opravdu různorodá porota. Do křesla zasedla například „obávaná“ gastro expertka, hlavní šéfkuchařka Makro Akademie a certifikovaná porotkyně AKC Jitka Ulihrachová, u které se učil nejeden současný kuchař Delirestu či Primirestu. Jako mistrovou ji například zažil populární hostující šéfkuchař Marek Ort, který v porotě také nechyběl.
Porotcovskou roli si vyzkoušel i český vítěz Bocuse d ’Or Dominik Unčovský, který se nyní pilně připravuje na evropské finále v Norsku.
Dominik Unčovský – vítěz českého národního kola Bocuse d ’Or
Jitka Ulihrachová – Head Chef Makro akademie a certifikovaná porotkyně AKC
Marek Ort – Guest Chef skupiny Delirest
Kristýna Ostratická – Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR
Vařit v cizím prostředí a soutěžně – to stojí nervy
V superfinále jako první před porotu předstoupil Jiří Štarman. Z tříchodového menu a extra úkolu amuse bouche je oslovila zejména polévka. Soutěžícímu ale porota zároveň vytkla technologické chyby, kremrole ještě potřebovala dopéct a menu zavánělo překombinovaností. „Snaha tam byla opravdu velká, ale dnes se ti to moc nepovedlo,“ hodnotil Marek Ort.
„U soutěží udělá svoje nervozita a i to, že vaříte jinde. Je to zkrátka tlak.“
Dominik Unčovský, vítěz Bocuse d ’Or
„Miluji, když jídlo vytváří emoci a o tom jsem se při přípravě snažil,“ komentoval své soutěžní menu další z účastníků superfinále a vítěz slovenské části František Sedlák. Snad největší kritiku od poroty sklidil František za nejedlou větvičku z borovice na svém amuse bouche – ta tam podle nich neměla co dělat.
Třetí účastník federálního finále Martin Redl si také vyslechl nejen pozitivní hodnocení, ale i výtky, zejména u polévky. „Nijak mě nepřekvapila, na této úrovni bych očekával nějaký ‚wau’ efekt, tohle si dokáže hodně z nás uvařit i doma,“ hodnotil Michal Debrecéni.
Dalšímu soutěžícímu, Štefanu Bulíkovi, nechyběly nápady, podle poroty to však chtělo víc tréninku.
Startovací číslo 5 patřilo v superfinále Danielu Duškovi. Zabodoval svým amuse bouche, škvarky z hlívy ústřičné jsou zkrátka neotřelý nápad. Navíc porotu nadchla polévka.
Poslední soutěžící, Zdenko Hanišák, zase potěšil a překvapil bažantem – konečně jiná zvěřina.
Celkově porota očekávala o trošku lepší soutěžní výkony, a hlavně méně chyb, které často souvisely s nervozitou, časovým stresem a s „boji“ s technologiemi. V závěru první ročník soutěže hezky zhodnotil Michal Debrecéni: „Nikdo nepředvede vždy to nejlepší. Ani Usain Bolt pokaždé nevyhrával. Proto nebuďte zklamání, pokud se vám dnes nepovedlo vše tak, jak jste si představovali.“
Podívejte se na jednotlivá soutěžní menu:
Vítěz zaujal škvarky z hlívy ústřičné a skvělou technikou
Nakonec o vítězi rozhodla zejména technická stránka věci. „Do budoucna nepodceňujte technickou komisi, hospodaření se surovinami, techniku zpracování a porce,“ doporučila při vyhlašování výsledků Jitka Ulihrachová.
Putovní pohár nakonec nad hlavu zvedl jediný „primirestí“ šéfkuchař ve finále – Daniel Dušek. Svůj úspěch, po prvotních ovacích, zhodnotil velice racionálně: „Myslím si, že dnes za výhrou stojí zejména splnění soutěžních požadavků. Povedlo se mi dodržet množství porcí s minimální ztrátou surovin.“
Celkové umístění 1. ročníku soutěže Culinary Cup:
místo Daniel Dušek – 413 b
místo František Sedlák – 347 b
místo Zdenko Hanišák – 343 b
místo Martin Rédl – 339 b
místo Jirka Štarman – 290 b
místo Štefan Bulík – 145 b
Co dalšího jste na superfinále Culinary Cupu mohli zažít
Samozřejmě se celý den jenom nevařilo. Pro hosty a návštěvníky superfinálového klání byla připravena kuchařská show v podání FIT Brand Chef Delirest/Primirest Kristýny Ostratické, která všem předvedla, jak chutně a zdravě připravit quinou.
Nechyběly ani autentické chutě a vůně Maďarska i Rumunska, které dovezli zahraniční kolegové – šéfkuchaři z partnerských restaurací Delirest.