Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Vítězem Culinary Cupu je Michal Balucha

14. 3. 2025

Z kuchyně

Culinary Cup, soutěž nejtalentovanějších českých a slovenských šéfkuchařů z jídelen a restaurací Delirest a Primirest, má za sebou druhé „federální“ superfinále. Srovnali si v něm síly dva kuchaři ze Slovenska a tři z České republiky. Letošním držitelem putovního poháru vítězů se stal nejmladší účastník Michal Balucha.

O držiteli putovní trofeje Culinary Cup rozhodl vyrovnaný a napínavý souboj. Všech pět soutěžících totiž na přípravu kompletního tříchodového menu dostalo pouhých 90 minut. Zároveň museli naši kuchaři dodržet tato pravidla:

  • Předkrm musel být bezlepkový, veganský, a ještě k tomu bezlaktózový,
  • v hlavním, opět bezlepkovém, chodu museli kuchaři použít mořského vlka,
  • v dezertu dostali soutěžící za úkol využít jogurt z produkce České zemědělské univerzity (ČZU).

Porota hodnotila chuť, vzhled, atraktivitu pokrmu a také použité kulinární postupy. „Přičemž soutěžící to rozhodně neměli lehké, pracovat s mořskou rybou a zkombinovat ji s ostatními chody je výzva i pro ty nejzkušenější,“ připomínal početnému publiku Michal Debrecéni, generální ředitel Delirestu a Primirestu, zároveň moderátor celého Superfinále.

Co je Culinary Cup

Kulinářská soutěž šéfkuchařů, která podporuje jejich kreativitu, profesionální dovednosti a celkově zlepšuje kvalitu a servis v jídelnách a restauracích společností Delirest a Primirest ČR/SR. Vítězové národních kol i federálního superfinále se stávají tvářemi firmy. Získávají finanční ohodnocení, pobytové vouchery, hodnotné kuchyňské vybavení, ale hlavně spoustu zážitků, i odborných rad od kolegů a přísné poroty. Vítěz superfinálového kola postupuje do mezinárodního kola Culinary Cup, kde budou kromě Čechů a Slováků soutěžit také nejlepší šéfkuchaři z Rumunska a Maďarska

Superfinále Culinary Cupu hodnotil Zdeněk Pohlreich

I letos výkony v interní kuchařské soutěži hodnotila profesionální porota. Obávaným členem byl rozhodně známý televizní „kat“ Zdeněk Pohlreich, který z národa hokejových a fotbalových trenérů udělal národ gastronomických expertů.  

Nechyběl ani Milan Zimnýkoval, porotce slovenského pořadu Pečie celé Slovensko a autor podcastu Chutný ze světa gastronomie.

POROTA ČESKOSLOVENSKÉHO FINÁLE 2025

Zdeněk Pohlreich – šéfkuchař a majitel restaurací

Petr Kadlec – ředitel Potravinářského pavilonu České zemědělské univerzity

Milan Zimnýkoval – slovenský moderátor pořadu Pečie celé Slovensko

Miloslava Karlická – finanční specialistka skupiny Delirest a Primirest a milovnice dobrého jídla

Tomáš Čabaj – ředitel nákupu společnosti Delirest

Kristýna Ostratická – Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR

Na rybě se dá toho pokazit hodně. Soutěžící to zvládli

Prvním superfinalistou byl Matej Orčík, který vařil na legendární Queen Mary, jedné z největších výletních lodí světa. Nyní pracuje ve firemní restauraci závodu IKEA na Slovensku. Porotu připravené menu zaujalo i zaskočilo. Zdeněk Pohlreich se věnoval zejména jeho hlavnímu chodu: „Nemyslím si, že omáčka z portského byla k mořskému vlkovi správný tah.“

„Na rybě se pozná kuchař.“

Zdeněk Pohlreich

Jediná žena v superfinále, Iveta Bršlicová z firemní restaurace Tajmac-ZPS, předstoupila před porotu jako druhá. Své menu komentovala: „Mám to za sebou. Naštěstí to vše probíhalo podle mých představ.“ Porotu ale překvapilo velké množství česneku v tataráku, které nakonec přebilo ostatní chutě.

Třetí účastník Daniel Dušek se musel při přípravě tříchodového menu vyrovnat také s tlakem. Byl totiž obhájcem loňského titulu. „Navíc mi nejsou blízké vegetariánské a veganské pokrmy,“ přiznal. Porotu uchvátil jeho minimalismus a prezentace, už při pohledu se jim zkrátka sbíhaly sliny.

Další soutěžící Michal Balucha připravil dvě regionální speciality z východního Slovenska. První byla holoubky, tedy plněné kapustové listy a druhá fanky – křupavá dobrota pro masopust. „Musím říct, že to vše chutnalo lépe, než to vypadalo. Kdyby to bylo obráceně, tak by to byl průšvih,“ komentoval Zdeněk Pohlreich.

Poslední soutěžící Pavel Němec pracuje v Delirestu na pozici grill mistra a podmínky soutěže pro něj rozhodně byly výzvou, nerad totiž připravuje ryby. Nakonec jeho menu nepatřilo mezi nejlepší.

Celkově porota hodnotila výkon superfinalistů pozitivně. „Kdyby všichni vařili jako vy, tak by se o kvalitě v školních a jídelních restauracích mluvilo v superlativech,“ komentoval Zdeněk Pohlreich.

Podívejte se na jednotlivá soutěžní menu:

Vítěz zaujal regionálním twistem

„Samozřejmě není pochyb o tom, že závodní stravování prochází revoluční změnou a tato soutěž je toho důkazem,“ komentoval na začátek Zdeněk Pohlreich. Nakonec o vítězi rozhodla nejen chuťová stránka ale také technická stránka věci.

Letos mohlo publikum poprvé hlasovat a dát tak najevo své sympatie. Cenu diváků získal Daniel Dušek ze školní restaurace Primirest v Litomyšli a získal 100eurový poukaz do obchodu Culina.

Putovní pohár nad hlavu zvedl nejmladší účastník superfinále – Michal Balucha. Svůj úspěch, po prvotních ovacích, zhodnotil: „Jsem nadšený, moc děkuji.“

Celkové umístění 2. ročníku soutěže Culinary Cup:

  1. místo
    Michal Balucha – šek v hodnotě 2 000 € a lokální výrobky z produkce ČZU
  2. místo
    Daniel Dušek – šek v hodnotě 1 000 € a lokální výrobky z produkce ČZU
  3. místo
    Matej Orčík – šek v hodnotě 500 € a lokální výrobky z produkce ČZU

Co dalšího jste mohli zažít na superfinále Culinary Cupu

Druhému ročníku opět nechyběl doprovodný program. Pro hosty a návštěvníky superfinálového klání byla připravena ochutnávka rostlinného menu a přednáška o zdravé výživě.  Zároveň měli diváci možnost projít se Potravinářským pavilonem ČZU, který je doslova unikátem – na světě jsou celkově tři podobné projekty.

Dále si publikum mohlo zasoutěžit o knihu Zdeňka Pohlreicha či vyzkoušet si senzorickou analýzu potravin. Nechyběl ani kávový stánek a nabídka tří nealko koktejlů z dílny Mattoni.

Tak na viděnou opět za rok!

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků