Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Delirest vaří už ve dvou závodech IKEA. Co chutná těm, jejichž výrobky má doma každý?

22. 8. 2023

Z kuchyně

Zatímco jeden stojí na úrodné rovině u slovenských Malacek, druhý se nachází v Liptovské kotlině v Závažné Porubě a obklopují ho vrcholky Nízkých Tater. Oba výrobní závody IKEA na Slovensku se velkou měrou podílejí na tom, že si ze svého oblíbeného obchodního domu kdekoli ve střední Evropě můžeme odvézt nový nábytek do obýváku nebo do dětského pokoje. O celodenní občerstvení a stravu všech zaměstnanců obou podniků se stará společnost Delirest, která pod Tatrami působí už 21 let a od letošního května nově také v Malackách.

Zaměstnanci obou závodů pracují v třísměnném provozu sedm dní v týdnu. Aby pro ně pauza na svačinu, oběd nebo večeři byla opravdu časem odpočinku a regenerace, potřebují neustále doplňovat energii a mít zajištěný přístup k čerstvě připravené stravě. O spokojené strávníky se týmy Delirest snaží v obou provozech starat nabídkou celodenního menu.

Ostrý start v Malackách…

V Malackách, kde ve výrobním závodu IKEA pracuje asi 280 lidí, má za sebou tým Delirestu rychlý a ostrý start. Vedení podniku se s předchozím poskytovatelem stravovacích služeb rozloučilo překotně, takže na převzetí prostoru a jeho přípravu na provoz dostal tým Delirestu pouhé tři týdny. „Samotný prostor naštěstí žádné stavební úpravy nepotřeboval. Šlo jen o to zajistit revize a servis stávajícího gastrozařízení, zajistit úklid a vymalovat. V jídelně dominuje dřevo, takže jsme dodali regály a ledničky, a kuchyň i jídelnu jsme převlékli do našich barev. Naším nejdůležitějším úkolem ale bylo najít nový personál, konkrétně vedoucí, tři kuchaře a tři pomocné síly, což při současné situaci na trhu práce byl docela oříšek,“ popisuje Juraj Škulec, regionální ředitel Delirest SK, výzvy, kterým při převzetí provozu se svým týmem čelil.

Interiér jídelny v Malackách zdobí dřevěné prvky.

Každý den tady kuchaři připravují snídaně bufetového typu podobné té, kterou si lidé rádi dopřávají v hotelích, dále obědy, kdy si strávníci mohou vybrat z nabídky dvou polévek a čtyř hlavních chodů, a večeře, pro které si lidé chodí do výdejových automatů. Jsou určené pro směnu, která nastupuje do práce v 18 hodin večer a končí v šest hodin ráno, takže svoje teplé jídlo konzumuje v průběhu noci.

„Plnohodnotné večeře se skládají ze tří chodů – polévky, hlavního jídla a salátu – a my je připravujeme po vydání obědů podle objednávek zaměstnanců. Uvařené jídlo dáváme do umělohmotných misek, které se zatavují fólií, a potom se šokově zchlazují na 2 °C. Takto se naloží do termoboxů a přesunou do výdejových automatů, které se nacházejí jen asi 100 metrů od výrobní haly. Tady si zaměstnanci sami jídlo vyzvednou a v odpočinkové místnosti si ho před konzumací ohřejí v mikrovlnce. Na místě připravené jídlo má sice jen 24hodinovou trvanlivost, ale je čerstvé a domácí, neobsahuje žádné stabilizátory ani konzervační látky, a proto nic neztrácí na své chuti,“ popisuje Škulec a těší ho, že s takovým řešením nočních večeří jsou zaměstnanci spokojeni. „Tento výdejový model znamená úsporu lidské práce i nákladů a naši lidé se mohou věnovat primárně vaření. V tom vidím velkou výhodu,“ říká.

Navíc si pracovníci výroby mohou kdykoli během dne zajít do kantýny pro čerstvé, na místě denně připravované drobné občerstvení. Pod vlastní značkou Cool & fresh v chladicích boxech najdou plněné bagety, obložené housky a žemle. Pochutnat si můžou i na sladkých dezertech, jako je panna cotta, pudinkových pohárech, ale například i na zeleninových salátech, z nichž nejoblíbenější je rozhodně Caesar.

„Do budoucna bych si přál, abychom se zaměřili ještě víc na udržitelnost a krabičky, do kterých dáváme jídlo do výdejového automatu, dokázali nahradit znovupoužitelnými obaly. Vnímám to jako velkou výzvu. Zároveň vidím v našem působení v Malackách velký potenciál, ať už se tady otevírá možnost rozšíření a vylepšení spolupráce se samotnou společností IKEA, tak i s ostatními firmami, které sídlí ve stejném areálu jako my,“ přeje si Škulec.

Nahlédněte do provozovny Delirest v Malackách:

 

…a 21 let v Porubě

Ve výrobním závodu IKEA v Závažné Porubě Delirest působí už 21 let. Zdejší tým je rozdělený do dvou směn a připravuje tady každý den jídlo pro 250 strávníků. V jeho čele stojí od začátku letošního roku šéfkuchař Matěj Orčík, který se snaží lidem pravidelně zpestřit běžné denní menu. „Velmi rád využívám možnosti své venkovní cooking station, kde lidem před jejich očima připravuju pastu nebo asijské speciality. Vynikající ohlasy máme i na akci Gastrokalendář, kdy jeden týden v měsíci poznáváme chutě jiných zemí nebo se tematicky zaměřujeme na jednu sezonní surovinu. Návštěva našich Brand Chefs a možnost sledovat jejich kuchařské umění a ochutnat jimi uvařené jídlo představuje pro pracovníky výrobního závodu, ale i pro nás-kuchaře opravdový svátek,“ rozplývá se.

Zdejší jídelní lístek se skládá z pěti pokrmů, z nichž jedno je vždycky vegetariánské nebo veganské. Pod číslem tři se ukrývá pokrm, který šéfkuchař připravuje v rámci Live cooking, tedy vaření přímo před zraky strávníků – například WOK pánev. Čtyřku dostávají tradiční slovenská jídla, jako jsou pečené buchty, buchty na páře, šišky, bramborové šišky, tradiční halušky nebo regionální pirohy. Pod číslem pět strávníci najdou týdenní nabídku, kdy se v jídelním lístku střídá klasika – například smažený sýr se smaženým vepřovým řízkem s vařenými brambory.

Bylinková zahrada, co slouží všem

Oba výrobní závody IKEA si zakládají na udržitelnosti a zodpovědném přístupu k životnímu prostředí. Trávníky ve svém okolí méně často sekají, vysázeli květinové záhony a stromy, jejichž květy jsou pro včely zdrojem nektaru. Proto vedení závodu v Závažné Porubě podpořilo i nápad nového šéfkuchaře na vybudování vlastní bylinkové zahrádky. Aktuálně tam má vysázenou pažitku, mátu, jejíž lístky přidává do džbánů s vodou a citronem nebo z nich připravuje čaj, libeček, rozmarýn a další. „Jsem hrdý, že do jídla dáváme čerstvé bylinky z vlastní zahrádky, drobný nápad, který oceňují i naši hosté. Skvělou zprávou je, že na naši zahrádku si chodí natrhat bylinky i sami zaměstnanci závodu,“ popisuje s nadšením Orčík.

V areálu výrobního závodu IKEA v Závažné Porubě Matěj Orčík vybudoval bylinkovou zahrádku. Užitek z ní mají všichni.

Ačkoli tady působí teprve několik měsíců, nastupoval sem s jasnými vizemi, čím chce zdejší provoz pozdvihnout, a v hlavě se mu rodí ještě jeden plán. Chtěl by využít food truck Delirestu a každoročně na podzim pořádat přímo u závodu street food festival. „Rád bych začal už letos v září, kdy se tady plánují velkolepé oslavy 30 let od otevření výrobního závodu IKEA v Závažné Porubě, kde se Delirest bude starat o kompletní catering. Na menu budou speciality ze Slovenska i ze Švédska, tedy masové kuličky i pirožky nebo různá masa,“ těší se a rád by do budoucna rozšířil působnost Delirestu také do okolních firem.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků