Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Ostrava Beach Pro: Zpracovali jsme 4 tuny jídla a nachodili 2 300 km

11. 6. 2024

Neplýtváme, Z kuchyně

Prestižní beachvolejbalový turnaj Ostava Beach Pro proslul vynikajícím cateringem. VIP zóna hostí stovky důležitých hostů, sportovců, firem a partnerů. Za perfektním servisem stojí ale „neviditelná práce“. Podívejte se, co vše se ukrývá v zákulisí této elitní sportovní akce. Čísla jsou opravdu neuvěřitelná.

Celá příprava na tuto událost začala už půl roku předem. Za celkovou organizací cateringových služeb stála regionální provozní manažerka Delirest Renata Žurovcová, které zasvěcení říkají také hnací motor akce. Zázraky na počkání a nemožné do tří dnů – v jejím případě to jde. Takže nějaké rekordy ji nerozhází. Myslela opravdu na všechno, vždyť posuďte sami.

„To snad ani nejde vyjmenovat, na co všechno jsem musela myslet. Prioritně to byla celková nabídka pokrmů, kterou jsme rozplánovali spolu s organizátorem – agenturou Raul! do nejmenšího detailu (rozsah, dostupnost, množství apod.). V druhém kole to byla kompletně doprava, personální zabezpečení, pracovní oblečení, ubytování týmu. Pilířem všeho je ale logistika – vytvářela jsem proto podrobné rozpisy služeb, čas výroby, převozu, servírování, aby se vše stihlo načas a hosté ochutnali to nejlepší. Elitní turnaj si totiž zaslouží jen ten nejlepší catering. V neposlední radě se myslelo i na inventář a živé dekorace tak, aby atmosféra umocnila kvalitu jídel,“ popisuje Renata Žurovcová.

Cateringový tým na Ostrava Beach Pro téměř obešel republiku

I ona i Josef VeselýExecutive Chef CZ společnosti Delirest se shodují na tom, že něco tak velkého by nemohlo fungovat bez skvělého a perfektně sehraného personálu. „Na place“ se totiž už nemůže improvizovat, každý musí znát svou roli a všechno musí do všeho zapadnout.

„Vlastně jsem hrdá nejvíce z celé akce právě na naše lidi. Byli převážně z našeho Delirest regionu Severní Morava-Ostravsko, zejména vedoucí závodů a jejich lidé (kuchaři, pomocný personál), kteří do toho opět šli se mnou, věřili mi, že to dáme,“ pochvaluje si jejich kvality Renata Žurovcová.

Část skvělého týmu

A záhy se k ní přidává Josef Veselý, který přes čísla poukazuje na to, jak fyzicky náročná příprava i samotná akce je: „Denně naši členové týmu nachodili v areálu Dolní oblast Vítkovice (DOV) v průměru 18 km. Když tomu připočítáme další výpomoc od dopravní firmy Domino s majitelem Robinem Markem, dojdeme ke konečnému číslu rekordních 2 300 km za celou akci.“

Podotýkáme, že délka hranic České republiky je 2326 km, chybělo tedy málo a v nohách by měl cateringový tým Delirestu téměř tolik, co měří celá hranice České republiky.

Denně personál pronesl téměř 10 tun inventáře

Samozřejmě u cateringové akce, kde máte na místě jenom provizorní kuchyň, je extrémně důležitá bezchybná a perfektně fungující logistika. „Na místě jsme pokrmy už jenom ohřívali, dokončovali a porcovali. Do Ostravy jsme také přivezli přibližně 4,2 tuny inventáře a ten využili rozhodně naplno. Vezmeme si takový talířek. „Váží 185 g a rukama prošel minimálně 5krát, než se zpět vrátil umytý a připravený na opětovní použití,“ vysvětluje Josef Veselý.

Koloběh inventáře na Ostrava Beach Pro

Vyložení na stůl ➡ po použití odklidit (debarasing) ➡ naložit na auto (jelikož v areálu není profesionální myčka) ➡ vyložit na umytí ➡ umytí ➡ opět naložit do auta ➡ přinést do DOV.

Takovým způsobem putoval celý inventář. „A v tu chvíli se i z malého talířku který nemá ani 20 dkg, stane skoro kilová záležitost. Každý z našich 2 000 talířků nám totiž tímto cyklem prošel 2,8krát za den. Když si to spočítáme, dojdeme k 5 208 kg denně jenom na talířcích,“ poukazuje na nekonečný koloběh Josef Veselý.

Ostatní inventář dohromady na tom bude hodně podobně. Všechny ty mísy, příbory, sklo atd. Na Ostrava Beach Pro se zkrátka nanosilo cca 10 tun inventáře denně.

Ostrava Beach Pro v číslech

Do toho jsme se inventář i místa, kde se jídlo podávalo, snažili sladit s prostorem DOV: „Bývalé železárny mají svou specifickou atmosféru, a toto genius loci jsme chtěli podtrhnout. Použili jsme proto pro dekoraci a doplňky např. dřevo, ratan a kov,“ doplňuje Renata Žurovcová.

Celkově nám rukama na Ostrava Beach Pro prošly 4 tuny jídla

Cateringový tým Delirest na Ostrava Beach Pro připravoval pohoštění v průměru pro 400 osob denně (o víkendu mnohem víc). Organizátoři počítali s přibližně dvěma kilogramy jídla tzv. „na hlavu.“ Celkově se tak denně zpracovávalo přibližně 800 kg potravin.

„A těch 800 kg denně zvedali, zpracovávali, nosili, přenášeli, ohřívali, takže klidně náš tým pronesl i 2,5 tuny jídla denně,“ dal se do matematických počtů Josef Veselý. Celkově tedy další úctyhodný rekord – přibližně 4 tuny jídla za celu dobu turnaje, a to nemluvě o tom, kolikrát – jak jsme naznačili – opakovaně prošlo rukami týmu kuchařů, lidem na výdeji.

Logistika jídla na Ostrava Beach Pro

Uvaření v kuchyních Delirest ➡ přeprava do areálu turnaje ➡ vyložení s ohřevem ➡ doknčení, naporcování a přesun na bufet.

Jelikož jsme jídlo připravovali na blízkých pobočkách firemních a závodních restaurací Delirest, a pak jsme je převáželi do DOV, museli jsme mít vše dopodrobna promyšlené. „Při naložení probíhala trojitá kontrola. Museli jsme mít jistotu, že na místo vezeme vše. Z Paskova, kde jsme jídlo připravovali trvá cesta 35 minut, a to bychom ztratili i hodinu, kdybychom na něco zapomněli,“ komentuje Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu, který měl na turnaji na starosti studenou kuchyni.

U teplé kuchyně museli kuchaři navařené pokrmy šokově schladit, zavakuovat, připravit na přepravu, důkladně popsat a pak probíhala v DOV regenerace. „Vše jsme řešili s týmem na místě akce po telefonu. Ověřoval jsme si, v jakém stavu to dorazilo, řešili jsme, jak jídlo servírovat. Byli jsme sehraní, takže vše šlapalo jako hodinky,“ doplňuje Daniel Kubík, Brand Chef Delirestu, který měl na starosti teplou kuchyni.

Ondřej Slanina a Tomáš Cikhart

Bezmasý den měl úspěch

Navíc nově cateringový tým připravil i jeden extra den, který se nesl zcela ve znamení udržitelnosti a vegetariánských pokrmů – Healthy & Tasty day. Přinést zcela bezmasý den na největší beachvolejbalový turnaj ve střední Evropě Ostrava Beach Pro chce odvahu a ta se nám vyplatila!

Ukázka z menu Healthy & Tasty day

Veggie wrap
Buddha Bowls
Falafel a květákový hummus
Celerový tartar s jablky
Carpaccio z červené řepy
Gazpacho
Steak z celeru a silnou zeleninovou šťávou
Artičoky powerade
Batátové curry
V celku pečený květák se šalotkovou omáčkou

Potvrzuje to i Petr Lešek ředitel společnosti Raul!, která za celým turnajem stojí: „ Všechno chutnalo fantasticky a bylo to skvělé. Bavila nás i čtvrteční bezmasá varianta. A zároveň nás bavili lidé, kteří catering připravili, podávali. Jejich přístup byl skvělý – pro nás je to extrémně důležité, protože nejen dobré jídlo, ale i usměvavá a dobře naladěná obsluha přispívá k celkové atmosféře.“ A záhy nám posílá fotku, kde se na závěr s celým cateringovým týmem vyfotil, protože jim chtěl v poslední den poděkovat za skvěle odvedenou práci.

Petr Lešek ředitel společnosti Raul! s cateringovým týmem Delirest

„Sama jsem se bezmasého dne bála, zpočátku hosté hledali maso, ale jakmile jsme jim to vysvětlili, nabídli, nechali je ochutnat, tak se naše pokrmy setkaly s velkým úspěchem. Chutnal celer, květák i batátové curry,“ hodnotí menu přátelské k planetě regionální ředitelka Delirest  Renata Žurovcová.

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků