Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Čočkové kari s restovanou zeleninou

8. 8. 2020

Zdravé recepty

„Plné chutí a vůní a přitom tak jednoduché na přípravu. Čočkové kari je skvělou, zdravou variantou jak do jídelníčku přidat více luštěnin i zeleniny! “

Suroviny

4 porce

  • kokosový nebo řepkový olej 30 g + 50 g na zeleninu
  • 1 a ½ ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • špetka římského kmínu
  • lžíce kvalitního (bez přidané soli a glutamátu) kari koření + špetka do zeleniny
  • 1 lžička kurkumy
  • cca 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 květák
  • 2 ks mrkve
  • 450 ml kokosového mléka
  • 450 g červené čočky
  • sůl, pepř

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na části oleje. Přidáme česnek na plátky, zázvor nadrobno a veškeré koření. Poté vsypeme čočku a zalijeme vše vodou nebo vývarem. Přiklopíme a dusíme asi 10-15 minut dokud čočka nezměkne. Nakonec vlijeme kokosové mléko.

Než se nám čočka v kari uvaří, očistíme si květák a mrkev. Květák nakrájíme na menší kousky a mrkev na půlkolečka. Zeleninu orestujeme na zbylém oleji v jiné pánvi. Osolíme a přidáme špetku kari.

Kari servírujeme v hlubokém talíři a na závěr přidáváme restovanou zeleninu.

Můžeme zdobit sekaným koriandrem nebo černým sezamem. Podáváme s rýží, bulgurem nebo quinoou.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů