Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zdravý a vyvážený recept z quinoy s pečenou zeleninou, tofu a dresinkem

11. 4. 2024

Zdravé recepty

„Rychlé, chutné a veganské jídlo, které vás dokonale zasytí. Zkuste tento recept od naší FIT Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR, který Kristýna připravila pro hosty během česko-slovenského SuperFinále Culinary Cupu. Quinou si zamilujete!“

Quinoa a její výhody

Quinoa je skvělá surovina, která je nejenom výživná, ale i bezlepková. Možná vás překvapí, že se nejedná o obilovinu ale o „pseudobilovinu“ s odborným názvem merlík čínský.

„Quinou zkuste nasladko i naslano. Jenom pozor na to, jaký druh se chystáte vařit. Tmavá quinoa se vaří déle – i 45 minut, světlejší potřebuje tak 15 minut.“

Kristýna Ostratická

Quinoa je jedna z mála plodin, která obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin jako maso, i proto je tak oblíbená u vegetariánů a veganů. Navíc má spoustu minerálních látek (železa), vlákninu a je lehce stravitelná. O jejich super vlastnostech ví i americká vláda – NASA z ní dělá jídlo pro kosmonauty.

Quinoa v jídelnách Delirest a Primirest

Zkuste v našich školních jídelnách a firemních restauracích tyto pokrmy:

  • Bezlepkové karbanátky s quinoou a jarní cibulkou
  • Fazolové chilli s quinoou a batáty
  • Quinoový salát s pečenou dýní a sýrem halloumi

Suroviny na recept z quinoy s grilovanou zeleninou

Suroviny

4 porce

    250 g quinoi (bílé)

    2 velké červené papriky nebo kapie

    1-2 stroužky česneku

    olivový olej

    1 lžička rajčatového pesta

    kousek chilli papričky

    sůl

    umeocet nebo limetková šťáva

    1 plechovka cizrny nebo 200 g vařené

    180 g bílého tofu

    200 g dýně (hokkaido nebo máslová)

    200 g květák (čerstvý – ne mražený!!!)

    2 lžičky mleté uzené papriky

    ¼ lžičky římského kmínu

    2 lžičky sušeného česneku

    Přírodní sójová omáčka (fermentovaná)

    olej ve spreji

    velkou hrst koriandrových lístků

    2 lžíce tahini pasty

    šťávu z poloviny limetky

    trochu vody

    2 lžičky čekankového sirupu

    sůl, pepř

    80 g kešu ořechů

Postup přípravy quinoy s grilovanou zeleninou

Nejprve si připravte křupavou zeleninu, cizrnu a tofu. Květák rozdělejte na růžičky a dýni nakrájejte na menší kousky, pokapejte olejem a promíchejte se směsí koření s uzenou paprikou, sušeným česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. V troubě nechte dojít do křupava. To samé udělejte s cizrnou a s tofu.

Poté se pusťte do paprikové omáčky. Papriky nakrájejte a opečte na rozpálené pánvi. Pro výraznější chuť přidejte česnek a chilli. Tuto část můžete i vynechat, třeba když vaříte pro děti. Upečenou papriku přendejte do mixéru, přidejte rajčatové pesto, sojovku, umeocet a koriandr.

TIP

Tuto jednoduchou paprikovou omáčku použijete v kuchyni i u jiných jídel. Hodí se třeba na maso, nebo na dochucení obiloviny – například do rýže.

Bílou quinou nejprve opražte na oleji a pak zalijte vodou, nebo vývarem. Vařte do zdvojnásobení objemu, trvá to přibližně 15 minut. Když pustí klíčky, je hotová. Uvařenou quinou promíchejte s paprikovou omáčkou.

Nakonec si připravte dresink. Do tahini přidejte limetkou šťávu, sůl a postupně přidávejte vodu, míchejte. Nakonec nezapomeňte na sladkou složku, med nebo čekankový sirup.

Do misky si naložte paprikovou quinou, zeleninu, tofu, cizrnu, vše zalijte dresinkem a rozsekanými kešu oříšky.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů