Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
11. 4. 2024
Zdravé recepty
„Rychlé, chutné a veganské jídlo, které vás dokonale zasytí. Zkuste tento recept od naší FIT Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR, který Kristýna připravila pro hosty během česko-slovenského SuperFinále Culinary Cupu. Quinou si zamilujete!“
Quinoa je skvělá surovina, která je nejenom výživná, ale i bezlepková. Možná vás překvapí, že se nejedná o obilovinu ale o „pseudobilovinu“ s odborným názvem merlík čínský.
„Quinou zkuste nasladko i naslano. Jenom pozor na to, jaký druh se chystáte vařit. Tmavá quinoa se vaří déle – i 45 minut, světlejší potřebuje tak 15 minut.“
Kristýna Ostratická
Quinoa je jedna z mála plodin, která obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin jako maso, i proto je tak oblíbená u vegetariánů a veganů. Navíc má spoustu minerálních látek (železa), vlákninu a je lehce stravitelná. O jejich super vlastnostech ví i americká vláda – NASA z ní dělá jídlo pro kosmonauty.
Zkuste v našich školních jídelnách a firemních restauracích tyto pokrmy:
4 porce
250 g quinoi (bílé)
2 velké červené papriky nebo kapie
1-2 stroužky česneku
olivový olej
1 lžička rajčatového pesta
kousek chilli papričky
sůl
umeocet nebo limetková šťáva
1 plechovka cizrny nebo 200 g vařené
180 g bílého tofu
200 g dýně (hokkaido nebo máslová)
200 g květák (čerstvý – ne mražený!!!)
2 lžičky mleté uzené papriky
¼ lžičky římského kmínu
2 lžičky sušeného česneku
Přírodní sójová omáčka (fermentovaná)
olej ve spreji
velkou hrst koriandrových lístků
2 lžíce tahini pasty
šťávu z poloviny limetky
trochu vody
2 lžičky čekankového sirupu
sůl, pepř
80 g kešu ořechů
Nejprve si připravte křupavou zeleninu, cizrnu a tofu. Květák rozdělejte na růžičky a dýni nakrájejte na menší kousky, pokapejte olejem a promíchejte se směsí koření s uzenou paprikou, sušeným česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. V troubě nechte dojít do křupava. To samé udělejte s cizrnou a s tofu.
Poté se pusťte do paprikové omáčky. Papriky nakrájejte a opečte na rozpálené pánvi. Pro výraznější chuť přidejte česnek a chilli. Tuto část můžete i vynechat, třeba když vaříte pro děti. Upečenou papriku přendejte do mixéru, přidejte rajčatové pesto, sojovku, umeocet a koriandr.
Bílou quinou nejprve opražte na oleji a pak zalijte vodou, nebo vývarem. Vařte do zdvojnásobení objemu, trvá to přibližně 15 minut. Když pustí klíčky, je hotová. Uvařenou quinou promíchejte s paprikovou omáčkou.
Nakonec si připravte dresink. Do tahini přidejte limetkou šťávu, sůl a postupně přidávejte vodu, míchejte. Nakonec nezapomeňte na sladkou složku, med nebo čekankový sirup.
Do misky si naložte paprikovou quinou, zeleninu, tofu, cizrnu, vše zalijte dresinkem a rozsekanými kešu oříšky.
Sdílejte: