Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
26. 4. 2024
Zdravé recepty
„Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.“
Quinoa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin jako maso. Navíc má spoustu minerálních látek (železa), vlákninu a je lehce stravitelná.
Červená čočka je plná kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahuje železo, vitamín B6, kyselinu listovou, selen, fosfor a zinek.
Tento recept pro vás napsala výživová specialistka a FIT Brand Chef Delirest a Primirest Kristýny Ostratické, která je autorkou také mnoha receptur, na nichž si můžete pochutnat v našich firemních restauracích Delirest a ve školních jídelnách Primirest:
4 porce
4 porce
160 g quinoi (v suchém stavu)
160 g červené čočky (v suchém stavu)
150 g očištěné mrkve
hladkolistá petrželka
mletý římský kmín
2 stroužky česneku
1 vejce
kukuřičná strouhanka na zahuštění dle potřeby
řepkový olej nebo panenský kokosový olej na smažení
sůl, pepř
Quniou s čočkou propláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou (asi 1 cm nad), osolíme a vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme mrkev a nastrouháme ji nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté ji na pánvi orestujeme dosklovata a přidáme i na plátky nakrájený česnek a mrkev. Vše společně ještě chvíli restujeme a pak odstavíme z plotny a necháme schladnout.
Uvařenou quinou s čočkou přemístíme do velké mísy a též necháme alespoň trochu vychladnout. Vmícháme obsah pánve, přidáme vejce, mletý římský kmín, nasekanou petrželku, sůl, pepř a strouhanku. Z této směsi pak tvoříme pomocí rukou jednotlivé karbanátky, které smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji v pánvi.
Sdílejte: