Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Karbanátky z červené čočky

26. 4. 2024

Zdravé recepty

„Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.“

Výhody červené čočky a quinoi

Quinoa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin jako maso. Navíc má spoustu minerálních látek (železa), vlákninu a je lehce stravitelná.

Červená čočka je plná kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahuje železo, vitamín B6, kyselinu listovou, selen, fosfor a zinek.

Dopřejte si vegetariánské a veganské plodiny v Primireste i Delireste

Tento recept pro vás napsala výživová specialistka a FIT Brand Chef Delirest a Primirest Kristýny Ostratické, která je autorkou také mnoha receptur, na nichž si můžete pochutnat v našich firemních restauracích Delirest a ve školních jídelnách Primirest:

  • Školní jídelny Primirest mají každý den v nabídce jeden vegetariánský pokrm.
  • Firemní restaurace Delirest vegetariánský pokrm do nabídky v případě zájmu vždy rádi zařadí.
  • Samozřejmě nechybí ani FIT menu.

Suroviny na karbanátky z červené čočky

Suroviny

4 porce

    4 porce

    160 g quinoi (v suchém stavu)

    160 g červené čočky (v suchém stavu)

    150 g očištěné mrkve

    hladkolistá petrželka

    mletý římský kmín

    2 stroužky česneku

    1 vejce

    kukuřičná strouhanka na zahuštění dle potřeby

    řepkový olej nebo panenský kokosový olej na smažení

    sůl, pepř

Postup přípravy karbanátků z červené čočky

Quniou s čočkou propláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou (asi 1 cm nad), osolíme a vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme mrkev a nastrouháme ji nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté ji na pánvi orestujeme dosklovata a přidáme i na plátky nakrájený česnek a mrkev. Vše společně ještě chvíli restujeme a pak odstavíme z plotny a necháme schladnout.

Uvařenou quinou s čočkou přemístíme do velké mísy a též necháme alespoň trochu vychladnout. Vmícháme obsah pánve, přidáme vejce, mletý římský kmín, nasekanou petrželku, sůl, pepř a strouhanku. Z této směsi pak tvoříme pomocí rukou jednotlivé karbanátky, které smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji v pánvi.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů