„Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.“
Výhody červené čočky a quinoi
Quinoa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin jako maso. Navíc má spoustu minerálních látek (železa), vlákninu a je lehce stravitelná.
Červená čočka je plná kvalitních rostlinných bílkovin. Kromě toho obsahuje železo, vitamín B6, kyselinu listovou, selen, fosfor a zinek.
Dopřejte si vegetariánské a veganské plodiny v Primireste i Delireste
Tento recept pro vás napsala výživová specialistka a FIT Brand Chef Delirest a Primirest Kristýny Ostratické, která je autorkou také mnoha receptur, na nichž si můžete pochutnat v našich firemních restauracích Delirest a ve školních jídelnách Primirest:
Školní jídelny Primirest mají každý den v nabídce jeden vegetariánský pokrm.
Firemní restaurace Delirest vegetariánský pokrm do nabídky v případě zájmu vždy rádi zařadí.
Samozřejmě nechybí ani FIT menu.
Suroviny na karbanátky z červené čočky
Suroviny
4 porce
4 porce
160 g quinoi (v suchém stavu)
160 g červené čočky (v suchém stavu)
150 g očištěné mrkve
hladkolistá petrželka
mletý římský kmín
2 stroužky česneku
1 vejce
kukuřičná strouhanka na zahuštění dle potřeby
řepkový olej nebo panenský kokosový olej na smažení
sůl, pepř
Postup přípravy karbanátků z červené čočky
Quniou s čočkou propláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou (asi 1 cm nad), osolíme a vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme mrkev a nastrouháme ji nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté ji na pánvi orestujeme dosklovata a přidáme i na plátky nakrájený česnek a mrkev. Vše společně ještě chvíli restujeme a pak odstavíme z plotny a necháme schladnout.
Uvařenou quinou s čočkou přemístíme do velké mísy a též necháme alespoň trochu vychladnout. Vmícháme obsah pánve, přidáme vejce, mletý římský kmín, nasekanou petrželku, sůl, pepř a strouhanku. Z této směsi pak tvoříme pomocí rukou jednotlivé karbanátky, které smažíme z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji v pánvi.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.