Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
23. 4. 2024
Zdravé recepty
„Připravte si doma ty nejkřupavější řízky, jaké jste kdy měli. Martin Váňa, skvělý kuchař a správce všech receptur Delirest a Primirest prozradil své ověřené triky. Jde to i bez smažení.“
I přesto, že řízky připravují Češi opravdu často, dopouštějí se mnoha základních chyb, které pak ovlivňují výslednou kvalitu.
Řízky nemusíte jenom smažit. Zkuste zdravější úpravu, která bude k nerozeznání od klasického smažení, nebo i lepší. Ostatně dokázal to i náš test řízků.
4 porce
1 kg vepřového masa dle výběru (nejlepší je jemná panenka)
150 g hladké mouky (i polohrubé či rýžové, pokud chcete bezlepkovou verzi)
3 vajíčka
Lžíci mléka na naředění vajec (máte-li intoleranci na mléčnou bílkovinu, můžete vynechat, či použít jinou tekutinu)
200 g kukuřičné strouhanky
Sůl (jakákoliv – mořská, obyčejná, himalájská…)
Olej na pomazání (olivový, řepkový, slunečnicový, směsný, případně přepuštěné máslo, pak, ale snižte teplotu na 190 °C a prodlužte čas pečení)
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 ℃. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem. Ten potřete tenkou vrstvou oleje.
Maso si nakrájejte na středně tenké plátky. Řízky pak naklepejte z obou stran. Obalte je v trojobalu a pokládejte na plech. Řízky ještě na plechu jemně potřete po celé horní straně olejem. Nechte je po natření cca 15 minut odpočívat a olej se vám do strouhanky postupně vpije a vše překryje.
Pokud chcete smažit později, můžete obalené a tukem potřené řízky uchovat v chladu (ideální při štědrovečerní večeři nebo nedělním obědu, kdy můžete vše připravit, vyjít si na rodinnou procházku a pak už jen řízky upéct v troubě).
Pečte v horkovzdušné troubě na 200 ℃ 15 až 20 minut. Po cca deseti minutách řízky otočte, aby získaly rovnoměrné zbarvení z obou stran. Zabarvení kontrolujte občas pohledem.
Hotové řízky je ideální ještě přendat na talíř či jiné nádoby s položeným ubrouskem tak, aby vám ještě odsál přebytečný tuk, který i tak po usmažení zůstává na dně plechu.
Tímto způsobem připravíte pochopitelně i jiné druhy mas, včetně ryb, mletých mas a samozřejmě i zeleniny.
Sdílejte: