Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
23. 4. 2024
Zdravé recepty
„Připravte si doma ty nejkřupavější řízky, jaké jste kdy měli. Martin Váňa, skvělý kuchař a správce všech receptur Delirest a Primirest prozradil své ověřené triky. Jde to i bez smažení.“
I přesto, že řízky připravují Češi opravdu často, dopouštějí se mnoha základních chyb, které pak ovlivňují výslednou kvalitu.
Martin Váňa radí, co nepodcenit:
Základem úspěchu je výběr masa – sáhněte po takovém, které máte rádi. Zkusit můžete i méně typické, např. skopové nebo jehněčí.
Vybírejte vždy méně tučné (libové a jemné) druhy mas – pokud tedy chcete mít opravdu zdravější řízky.
Nikdy nesmažte (případně nepečte) na nerezu – ten totiž není dobrým vodičem tepla.
Zkuste kukuřičnou strouhanku – díky tomu budete mít křupavé řízky, a ještě i hezky zabarvené.
Řízky potřete štětečkem – ten průběžně namáčejte ve vámi preferovaném tuku.
Pokud si nejste jisti kvalitou mouky na obalování – přidejte do ní trochu škrobu. Trojobal vám zaručeně zůstane na řízku a nebude se rozpadat.
Řízky nemusíte jenom smažit. Zkuste zdravější úpravu, která bude k nerozeznání od klasického smažení, nebo i lepší. Ostatně dokázal to i náš test řízků.
4 porce
1 kg vepřového masa dle výběru (nejlepší je jemná panenka)
150 g hladké mouky (i polohrubé či rýžové, pokud chcete bezlepkovou verzi)
3 vajíčka
Lžíci mléka na naředění vajec (máte-li intoleranci na laktózu, můžete vynechat, či použít jinou tekutinu)
200 g kukuřičné strouhanky
Sůl (jakákoliv – mořská, obyčejná, himalájská…)
Olej na pomazání (olivový, řepkový, slunečnicový, směsný, případně přepuštěné máslo, pak, ale snižte teplotu na 190 °C a prodlužte čas pečení)
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 ℃. Připravte si plech, který vyložíte pečícím papírem. Ten potřete tenkou vrstvou oleje.
Maso si nakrájejte na středně tenké plátky. Řízky pak naklepejte z obou stran. Obalte je v trojobalu a pokládejte na plech. Řízky ještě na plechu jemně potřete po celé horní straně olejem. Nechte je po natření cca 15 minut odpočívat a olej se vám do strouhanky postupně vpije a vše překryje.
Pokud chcete smažit později, můžete obalené a tukem potřené řízky uchovat v chladu (ideální při štědrovečerní večeři nebo nedělním obědu, kdy můžete vše připravit, vyjít si na rodinnou procházku a pak už jen řízky upéct v troubě).
Pečte v horkovzdušné troubě na 200 ℃ 15 až 20 minut. Po cca deseti minutách řízky otočte, aby získaly rovnoměrné zbarvení z obou stran. Zabarvení kontrolujte občas pohledem.
Hotové řízky je ideální ještě přendat na talíř či jiné nádoby s položeným ubrouskem tak, aby vám ještě odsál přebytečný tuk, který i tak po usmažení zůstává na dně plechu.
Tímto způsobem připravíte pochopitelně i jiné druhy mas, včetně ryb, mletých mas a samozřejmě i zeleniny.
Sdílejte: