Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

5 výhod závodního stravování

17. 5. 2023

Z kuchyně

Mnoho zaměstnavatelů se na firemní jídelnu dívá jako na další kolonku ve výdejích společnosti. Závodní stravování však není jenom číslo ve financích, naopak – jedná se o reálný benefit. A to nejen pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele.

Velkokapacitní jídelna v sobě totiž ukrývá více pozitiv, než jste si doposud možná mysleli. A začínají si to uvědomovat i firmy, které se na rozvoj závodního stravování rozhodli zaměřit.

1. Společné jídlo a závodní kantýny zvyšují produktivitu zaměstnanců

Tento fakt prokázala například studie Cornellovy univerzity. Vědci zkoumali dvě skupiny hasičů, jedna jedla společně v jídelně, ti druzí se stravovali individuálně. Výsledek? Hasiči, kteří obědvali pospolu, měli v týmu lepší pracovní výkonnost než hasiči, kteří se stravovali samostatně.

Samozřejmě neočekávejte, že jakákoliv kantýna či společné jídlo budou automaticky zvyšovat produktivitu. Když se však bude jídlo nabízené na pracovišti zdravé a nutričně vyvážené, můžete zvýšit produktivitu vašich zaměstnanců o 1 až 2 %. Chce to zkrátka propracovaný koncept, který splňuje standardy moderního firemního stravování.

 2. Plnohodnotné jídlo v závodním stravování zlepšuje postoje zaměstnanců

Když si vaši lidé o obědové pauze zajdou pro fast food, nebo navštíví nejbližší lahůdky, rozhodně za sebou nebudou mít plnohodnotné jídlo. Špatné stravování zásadně ovlivňuje nejenom jejich výkonnost v práci, ale vlastně i pocit, jak se v zaměstnání cítí. Opět to máme vědecky podloženo.

Plnohodnotná firemní strava snižuje riziko fluktuace

Tato informace vyplývá ze studie nazvané Jste to, co jíte: Vliv závodního stravování na postoje zaměstnanců. Vědci se zde podívali na psychologické dopady plnohodnotné stravy na pracovišti.

K výsledkům se dopátrali díky dvěma průzkumům, které ukázaly, že plnohodnotné závodní stravování ovlivňuje spokojenost zaměstnanců v práci, snižuje myšlenky na změnu zaměstnání a zlepšuje také celkový přístup k práci.

Čím plnohodnotněji se tedy vaši zaměstnanci stravují, tím lépe pro vás. Základem je nabídnout jim vyvážené a chutné jídlo. A to v Delirestu umíme.

3. Závodní stravování lidi spojuje

Kantýna je místo, kde se potkávají týmy, oddělení a vlastně častokrát i celá firma. Člověk je tvor od přírody společenský. Interakce během společného obědu tým sbližuje.

Čím pevnější osobnější vazby, tím příjemněji se zaměstnancům pracuje a jsou také i produktivnější (viz bod č. 1).

4. Kvalitní závodní stravování jako lákadlo pro zaměstnance

Vaše jídelna má na to stát se reálným benefitem pro vaše zaměstnance, kde:

  • se chutně a plnohodnotně nají
  • si dají přestávku
  • se potkávají s ostatními
  • se blíže seznámí s kolegy

Kromě těchto výhod pro zaměstnance se dobré závodní stravování stává lákadlem i pro nové pracovní adepty. Tento benefit zkrátka táhne.

5. Závodní stravování snižuje pracovní stres

Představte si následující situaci – v práci se vám nedaří dokončit úkol, do toho vám začíná kručet v břiše a vaše hladina stresu narůstá. Potřebujete pauzu. Naštěstí je čas oběda a vy víte, že ve vaší firemní jídelně se to všechno jaksi usadí. Protože zkrátka s prázdným žaludkem se správného řešení nedoberete, spíše naopak.

Jídelny jednoduše mohou hrát velkou roli při snižování stresu. Jsou tady nejenom pro naplnění žaludku, ale také na krátkou pauzu, při níž si zaměstnanci odpočinou. Posuňte tedy závodní stravování u vás ve firmě spolu s námi dál. Víme, jak na to.

 
Image by pressfoto on Freepik

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků