Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Jídlo jako zaměstnanecký benefit. Jeho hodnota s inflací roste

4. 8. 2022

Z kuchyně

Pokud pracujete v centru většího města, dost možná máte na výběr každý den hned několik možností, kam si zajít na oběd. A v tom jste velká výjimka. Hlavně výrobní závody na okrajích měst a ve vesnicích tuhle možnost nemají. Pak leží kvalita oběda a jídla zaměstnanců obecně v rukou toho, kdo firmu provozuje, nebo vlastní. V tom, jak se toho zhostí, bývá velký rozdíl. Jedním z těch ukázkových příkladů kvalitního závodního stravování a péče o zaměstnance je jaderná elektrárna Temelín.

Místo, kolem kterého není žádná vesnice a už vůbec ne restaurace. A hlavně místo, kam nemůže vkročit jen tak každý, a i když už přijede, musí projít podle toho, kam míří, hned několika bezpečnostními kontrolami. Tady si prostě jen tak někdo neodjede na jídlo mimo areál, tady je jasné, že se musí zaměstnavatel postarat. A také se skvěle stará. Společnost ČEZ má s Compass Group smlouvu na zabezpečování závodního stravování už skoro 30 let. To už je partnerství, díky kterému mají zaměstnanci skutečně nadstandardní podmínky. Ty ovšem odpovídají nadstandardním povinnostem a nárokům, které se k jejich práci pojí.

„V jaderné elektrárně se nikdy nezavírá a nikdy není volno, běží 365 dní v roce, takže i stravování poskytujeme 365 dní v roce. Zaměstnanci ČEZu, který elektrárnu provozuje, si na hlavní jídlo doplácí jen malou finanční částkou a zaměstnavatel hradí osobní a věcné náklady. Pro firmu je totiž důležité, aby bylo všechno opravdu kvalitní a dostupné,“ naznačuje vedoucí zdejší restaurace Eurest Miroslav Kodad. Jak je takový režim možný?

Za hodnotu příspěvku zaměstnanců kuchaři jídlo neuvaří, je to spíš doplatek k tomu, co do pomyslné kasičky dodá zaměstnavatel. Ten má v tomto případě takzvanou mandátní smlouvu, takže hradí cenu využitých surovin do předem stanoveného limitu na jednu porci a přispívá také na režie restaurace.

Jak ukazuje foto manažera komunikace Ladislava Kříže, takto se v Temelíně vaří na Štědrý den.

Nonstop práce, nonstop stravování

Hosté restaurace v elektrárně mají od pondělí do pátku každý den k obědu na výběr ze dvou polévek a pěti hlavních jídel – jedno je takzvaně nadstandardní a další čtyři minutky. Většinou obden se na jídelníčku objevují i různé speciality nebo si lidé můžou sami vybrat něco z grill baru. Kuchaři sice nevaří 24 hodin denně, ale host si může dát sedm dní v týdnu v restauraci oběd nebo večeři a k tomu si zajít na noční večeři do kantýny (nebo si dát luxusní štědrovečerní večeři, jak ukazuje linkedinový příspěvek manažera komunikace ČEZu Ladislava Kříže).

„ČEZ bere závodní stravování jako mimořádně důležitý firemní benefit, který lidé přicházející odjinud vnímají opravdu velmi pozitivně. I ze srovnání našich provozů vím, že jsme jedni z mála, kde funguje tak silný efekt dotační politiky – na výsledku a spokojenosti hostů se to opravdu projeví,“ říká Miroslav Kodad. Jeho lidé se v Temelíně starají nejen o přímé zaměstnance elektrárny, ale i stovky pracovníků různých dodavatelů, kteří tady neustále působí, a třeba i vojáky a zástupce složek integrovaného záchranného systému, kteří sem dojíždí v případě cvičení.

„Právě u nich, nebo lidí, kteří k nám přicházejí nově, vždycky vidíme, jak moc je pro ně takto zajištěné stravování příjemné. Dlouholetí zaměstnanci už ten výběr a servis občas vnímají jako automatický standard,“ mrzí trochu Kodada, jenž už má za ta léta přirozeně vypozorováno, co strávníky přitahuje nejvíc. „Hosté sahají hodně po jídlech, která si sami doma neudělají, nebo jsou složitější na přípravu, a tak se jim do nich samotným nechce. To je případ svíčkové, ale i různých buchtiček a vdolečků,“ říká zkušený manažer v gastronomii, jenž také čeká, jak se budou jídelní návyky lidí měnit v souvislosti s inflací a zvyšujícími se cenami potravin. Dá se tušit, že hodnota kvalitního závodního stravování jako zaměstnaneckého benefitu rapidně vzroste. Zatímco doma budou chtít lidé více či méně šetřit, v práci dostanou díky dlouhodobému nastavení hodnotné a chutné jídlo, na které jsou zvyklí. Což bude moment, který je k zaměstnavateli zase o kousek víc připoutá.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků