Své síly si v pořadu Bez servítky TV JOJ (obdoba našeho Prostřeno) porovnalo dalších pět profesionálů. Jedním z nich byl i náš GuestChef Marek Ort, který získal plný počet bodů. Stal se tak už druhým kuchařem ze stáje Delirestu, který v této soutěži zvítězil. Své kolegy zaujal zejména originálními nápady. Českou kuchyni totiž pojal doslova revolučně.
Jméno Marek Ort jste už možná slyšeli. Svou profesionální dráhu začínal rovnou v pětihvězdičkových hotelech, vařil pro šlechtickou rodinu Lobkowicz a je výhercem několika profesionálních soutěží. K tomuto úvodu se hodí citace jeho kolegy z pořadu Bez servítky: „Marek nemusí nic dokazovat, už si své jméno vyšlapal.“
Marek se ve slovenské televizní show Bez servítky rozhodl vsadit na českou kuchyni. Jeho soupeři očekávali klasiku, a vlastně to i klasika byla, ale z rukou opravdu talentovaného kuchaře. „Od začátku jsem věděl, že to bude české menu, když už jsem ten Čech. Spíše jsem přemýšlel, jak na to. Jelikož jsem tušil, že kolegové se pustí spíše do fine diningu, rozhodnul jsem se udělat opak. Vzal jsem tradiční českou kuchyni a připravil ji tak, aby je to překvapilo.“
Menu STARÁ ČEŠKA Staročeská kulajda s bramborami, s houbami a s koprem
SVÍCE A BRUSLE Hovězí svíčková na smetaně
TCHYNĚ Dýňové noky z odpalovaného těsta, hrušky s karamelem se skořicí a kysaná smetana s dýňovou zmrzlinou
A to se mu rozhodně povedlo. Hovězí svíčková s knedlíky plněnými brusinkami se jen tak nevidí. Navíc suroviny byly opravdu kvalitní a domácí. Marek si připravil vlastní knedlíky i vlastní zmrzlinu. Zkrátka poctivá kuchařina plná kreativního uvažování a se smyslem pro detail.
Marek Ort jako GuestChef Delirestu: Jeho speciality v našich firemních restauracích
Tento skvělý šéfkuchař nám na Slovensku pomáhá zlepšovat povědomí o závodním stravování. Na provozech společnosti Delirest ho můžete potkat jako hostujícího šéfkuchaře a ochutnat tak jeho speciality v rámci oběda v práci.
„Pro Delirest jsem připravil tři menu, které mohli zákazníci ochutnat po celém Slovensku. Kolegové ve firemních jídelnách mi byli velice nápomocní a bylo vidět, že se jim nový impulz v kuchyni libí,“ popisuje spolupráci napříč celým Slovenskem.
Kdo je Marek Ort
Marek Ort patří mezi elitu československé gastronomie. Prvé zkušenosti získal během studí v Praze v hotelu Intercontinental 5*, působil také v dalších pětihvězdičkových hotelech jako Esplanade či Four Seasons. Organizoval cateringy pro šlechtice Lobkowicze. Od roku 2007 působí na Slovensku. Připravoval catering pro největší slovenský Ples v opeře, je známý také z televizní kulinářské show Moja mama varí lepšie ako tvoja. Je součástí projektu Šuhajíci pri panvici. Pochlubit se může několika oceněními jako zlatem z Danubius live cooking 2009, stříbrem ze soutěže Poezie v gastronomii – studená kuchyně 2019. Osm let byl také členem slovenského Národního týmu kuchařů a cukrářů, s nimiž posbíral nejedno ocenění ze světových gastronomických soutěží. V roce 2022 získal ocenění Grand Prix 2022 – Osobnost gastronomie – ocenění za celoživotní dílo.