Své síly si v pořadu Bez servítky TV JOJ (obdoba našeho Prostřeno) porovnalo dalších pět profesionálů. Jedním z nich byl i náš GuestChef Marek Ort, který získal plný počet bodů. Stal se tak už druhým kuchařem ze stáje Delirestu, který v této soutěži zvítězil. Své kolegy zaujal zejména originálními nápady. Českou kuchyni totiž pojal doslova revolučně.
Jméno Marek Ort jste už možná slyšeli. Svou profesionální dráhu začínal rovnou v pětihvězdičkových hotelech, vařil pro šlechtickou rodinu Lobkowicz a je výhercem několika profesionálních soutěží. K tomuto úvodu se hodí citace jeho kolegy z pořadu Bez servítky: „Marek nemusí nic dokazovat, už si své jméno vyšlapal.“
Marek se ve slovenské televizní show Bez servítky rozhodl vsadit na českou kuchyni. Jeho soupeři očekávali klasiku, a vlastně to i klasika byla, ale z rukou opravdu talentovaného kuchaře. „Od začátku jsem věděl, že to bude české menu, když už jsem ten Čech. Spíše jsem přemýšlel, jak na to. Jelikož jsem tušil, že kolegové se pustí spíše do fine diningu, rozhodnul jsem se udělat opak. Vzal jsem tradiční českou kuchyni a připravil ji tak, aby je to překvapilo.“
Menu STARÁ ČEŠKA Staročeská kulajda s bramborami, s houbami a s koprem
SVÍCE A BRUSLE Hovězí svíčková na smetaně
TCHYNĚ Dýňové noky z odpalovaného těsta, hrušky s karamelem se skořicí a kysaná smetana s dýňovou zmrzlinou
A to se mu rozhodně povedlo. Hovězí svíčková s knedlíky plněnými brusinkami se jen tak nevidí. Navíc suroviny byly opravdu kvalitní a domácí. Marek si připravil vlastní knedlíky i vlastní zmrzlinu. Zkrátka poctivá kuchařina plná kreativního uvažování a se smyslem pro detail.
Marek Ort jako GuestChef Delirestu: Jeho speciality v našich firemních restauracích
Tento skvělý šéfkuchař nám na Slovensku pomáhá zlepšovat povědomí o závodním stravování. Na provozech společnosti Delirest ho můžete potkat jako hostujícího šéfkuchaře a ochutnat tak jeho speciality v rámci oběda v práci.
„Pro Delirest jsem připravil tři menu, které mohli zákazníci ochutnat po celém Slovensku. Kolegové ve firemních jídelnách mi byli velice nápomocní a bylo vidět, že se jim nový impulz v kuchyni libí,“ popisuje spolupráci napříč celým Slovenskem.