Jestli můžeme v Delirestu něco slíbit, pak to, že se v našich restauracích nikdy nevzdáme českými a slovenskými stravníky milovaných klasických chuťovek jako je řízek, svíčková, guláš nebo smažený sýr. Zároveň si ale uvědomujeme, že je dobré do jídelníčku zařazovat i jiná jídla a odlehčit ho. Tím spíš v létě, kdy člověku energii do práce často berou i vysoké teploty. Jak s tím začít a nastartovat tak třeba celkově zdravější přístup k životu? Přečtěte si tipy od naší výživové expertky a zároveň Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest Kristýny Ostratické. Nejen podle ní je právě tohle roční období tím nejvhodnějším, kdy se dá se změnou v přístupu ke stravování začít. Zjistěte, jak začít jíst zdravě.
Podle Kristýny Ostratické je to úplně jednoduché. „Hlídejte si množství zeleniny a to, že si ji dáte opravdu ke každému jídlu. Třeba i ke svíčkové, což zní trochu bláznivě, ale opravdu to funguje,“ říká odbornice, která má široké zkušenosti z velkých gastronomických provozů i z vlastní poradenské praxe.
Ten příklad se svíčkovou je podle ní trochu chyták. Zatímco jiná jídla jakákoliv zelenina krásně doplňuje, tady to přece jen úplně nesedí. „V ideálním případě by to mělo vést k tomu, že klient už po svíčkové hned tak často a automaticky nesáhne, nebo ho naučím, jak si ji připravovat v odlehčenější verzi, do které se nedává tolik smetany a nezahušťuje se moukou,“ přiznává s úsměvem Ostratická.
Jak začíst jíst zdravě? Zelenina je klíčem k úspěchu
Velká výhoda návštěvníků restaurací společnosti Delirest spočívá v tom, že v jednotlivých provozovnách vycházíme potřebě většího množství zeleniny vstříc. Drtivá většina našich závodních restaurací má samoobslužný salátový bar jako samozřejmou součást vybavení. V některých restauracích je k dispozici i salát jako hlavní jídlo, tj. s větší gramáží a doplněný například kvalitním grilovaným masem, rybou nebo sýrem.
„Vždycky říkám, naložte si zeleninu opravdu ke všemu, výjimkou jsou snad jen sladká jídla. Zelenina totiž pomáhá strávit i tučnější a těžší hlavní chody a vláknina, kterou obsahuje, působí jako kartáč na střeva. Zelenina celkově přispívá k rychlejšímu a déle trvajícímu pocitu nasycení.“
Kristýna Ostratická, výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest
Až si člověk osvojí tento základ, může pokračovat dál na cestě k zdravějšímu stravování – vyvarovat se největších hříchů, jako jsou smažená jídla a těžké smetanové omáčky nebo tučné maso. A naopak dát přednost úpravám, jako je krátké restování a dušení, které tolik svědčí lehčeji stravitelným masům, kam patří ryby, vepřová panenka nebo drůbeží.
Jak začít jíst zdravě? Zkuste Buddha bowls
A kdo rád jí i očima, pro toho je jako stvořená novinka, která se skvěle zabydlela na většině restaurací a jídelen Delirest. Řeč je o Buddha bowls.
„Jedná se o dokonale vyvážené jídlo, které perfektně splňuje všechna výživová kritéria. Jsou v něm obsaženy všechny důležité mikro a makroživiny, ale přitom je to pokrm dělaný tak, aby v první řadě chutnal a byl hezký na pohled. Chuťová, vzhledová i výživová stránka se v tomto případě perfektně snoubí dohromady,“ pochvaluje si Kristýna Ostratická, jež osobně pomáhala ladit mnoho Delirest receptur tohoto pokrmu.
Ten navíc bývá v jednotlivých restauracích často připravený i ve variantě určené k odnosu s sebou. Dá se tím pádem bez problémů jíst i při práci u počítače (jakkoliv to Kristýna Ostratická ráda nevidí), případně si na ní pochutnat doma na večeři.
A tady je několik novinek pro tento rok. Naši šéfkuchaři se školili, jak připravovat další Budha a Poké Bowls skutečně čerstvě a kvalitně: