Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Meatless Monday. Dopřejme tělu po víkendu oddych

Způsobů, jakým šetřit naši planetu, ať už více, či méně efektivních, je celá spousta. Hnutí Meatless Monday už od roku 2003 propaguje pondělí bez masa. Jaký to má dopad na naši planetu? A lze se tohoto pravidla držet i v případě, že se stravujeme v závodních restauracích? Toto téma jsme probírali s Petrem Brožem, manažerem pro environment společnosti Compass Group Česká republika.

Zdá se vám, že vynechání masa jen jeden den v týdnu nemůže mít žádný efekt? Podívejme se na to řečí čísel. Při snížení světové spotřeby masa o 15 % by roční emise skleníkových a výfukových plynů klesly zhruba o stejnou hodnotu, jako kdyby ze silnic zmizelo 240 milionů aut. A proč zrovna pondělí? Paul McCartney, jeden z hlavních ambasadorů projektu Meatless Monday, má jednoduché vysvětlení: „Většina lidí se o víkendu nacpe a v pondělí pak jde do posilovny. Proto říkám, že pondělí je dobré i na to, aby se nejedlo maso. Není to však dogma. Každý si může vybrat den v týdnu, který mu vyhovuje nejlépe.

Pro planetu i dobrou kondici

Omezení konzumace masa má pozitivní vliv mimo jiné i na zdraví a kondici. I když je maso samo o sobě zdraví prospěšné, jeho nadměrná konzumace může vést k vážným zdravotním problémům. Nemoci srdce, mrtvice, rakovina, cukrovka, nemoci jater a ledvin, obezita. Vědecké výzkumy ukazují, že nahrazení masa konzumací potravin s nenasycenými mastnými kyselinami, což jsou například rostlinné oleje, ořechy, semínka a jiné, snižuje riziko srdečních onemocnění až o 19 %.

Petr Brož, manažer společnosti Compass Group Česká republika, se tímto tématem zabývá již 10 let. Sám maso jeden den v týdnu vynechává. „Když jsem se o tom bavil s manažery v Compass Group, tato iniciativa se jim zalíbila, a tak jsme Meatless Monday sami zkusili v některých našich restauracích zavést. Jinde přišel impulz přímo od klientů,“ prozrazuje.

Nečekejte smažák

Možná si říkáte, jestli tato speciální iniciativa není zbytečná, když v dnešní době ve většině stravovacích podniků minimálně jedno bezmasé jídlo vždy naleznete. „Vegetariánská jídla normálně logem Meatless Monday neoznačujeme. Do nich totiž spadají i české klasiky jako smažený sýr, kynuté knedlíky a mnoho jiných sladkých jídel. Pokud má klient zájem o připojení k této filozofii, zařazujeme na jídelníček lehčí, zdravější jídla ze surovin, jako je bulgur, chia semínka, tofu, a tak bych mohl pokračovat,“ vysvětluje Petr Brož.

Dle slov Petra Brože se početně zatím jedná o jednotky provozoven podporujících tuto filozofii. Dá se však předpokládat, že se sílícím apelem na zdravější a ekologičtější stravování bude provozoven s rozšířenou bezmasou nabídkou jídel přibývat. Compass Group je na tento nastupující trend připravený a již nyní má v zásobě spoustu nových bezmasých receptur. Šéfkuchaři jednotlivých restaurací se pravidelně školí, aby drželi krok s celosvětovými trendy ve stravování.

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků